În Primăria Oltenița, există funcționari care împiedică desfășurarea unor procese de plată
În urma unor sentințe civile și somații, Primăria Oltenița, în calitate de debitoare, de pârâtă, este obligată să plătească niște sume de bani unor creditori, bani ce constituie cheltuieli de executare silită și de judecată.
Consilierul Marius Mihalache susține că toate cheltuielile de judecată trebuie plătite din culpa celui care nu a comunicat la timp, informațiile solicitate de instanță sau biroul executorului judecătoresc.
În ședința anterioară de Consiliu Local, Mihalache a cerut primarului Petrică Țone să identifice persoana vinovată care trebuia să anunțe ce sume de plată solicită intimații. De asemenea, și cheltuielile de executare au fost puse în sarcina primariei oltenițene, din același motiv. Neatenția sau neștiința unuia dintre funcționarii publici au dus la neaplicarea pentru executarea de hotărâri judecatorești definitive. Există o sentință civilă din 2015, o încheiere civilă din 2017, o somație de executor din ianuarie 2018. Este vorba de 902 lei și 1.716,50 lei.
Partea care pierde procesul este obligată să suporte cheltuielile de judecată. Complicaţiile apar atunci când recuperarea cheltuielilor de judecată este solicitată pe cale separată, în cadrul unui proces de sine stătător. Și asta pentru că reglementarea de principiu, prevăzută prin art. 453 din Codul de procedură civilă spune că partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părţii care a câştigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată. Partea care pretinde cheltuieli de judecată trebuie să facă, în condiţiile legii, dovada existenţei şi întinderii lor, cel mai târziu la data închiderii dezbaterilor asupra fondului cauzei, astfel încât cel care a pierdut să ştie la ce să se aştepte. Partea care a pierdut procesul, tocmai din această cauză, se află în situaţia denumită în procedura civilă drept « culpă procesuală », culpă care nu se suprapune cu reaua-credinţă a părţii, fiind indiferent, sub aspectul cheltuielilor de judecată, atitudinea procesuală a celui care a pierdut procesul. Buna-credinţă a părţii care a pierdut procesul nu justifică exonerarea ei de plata cheltuielilor de judecată. Din acest punct de vedere, între partea care a obţinut câştig de cauză, dreptul ei fiind recunoscut prin hotărâre, şi partea care acceptă judecata şi pierde procesul, riscul acestei situaţii trebuie să fie suportat de această din urmă parte care, prin comportamentul său, chiar dacă nu a fost de rea-credinţă, a obligat pe partea potrivnică câştigătoare să angajeze cheltuielile din proces.
O primărie reprezintă structura funcţională cu activitate permanentă constituită din primar, viceprimar, secretarul unităţii administrativ-teritoriale şi aparatul de specialitate al primarului, având drept scop soluţionarea problemelor curente ale colectivităţii locale.