Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Îndrumați copiii și adulții către muzică

Așa cum spune Emil Cioran, “de n-am fi avut suflet, ni l-ar fi creat muzica”, iar acest suflet nu are cum altfel să înflorească și să supraviețuiască dacă nu cu dragoste, bunătate și muzică. Înarmează-te cu aceste trei arme și sufletul tău nu o să cunoască răul.

Un studiu efectuat la Deakin University din Australia demonstrează că „oamenii care participă la evenimente muzicale, cluburi de dans, concerte sau festivaluri de masă, au un sentiment subiectiv al unei vieți mai bune decât cei care nu participă la astfel de manifestări. Mai mult, studiul, realizat cu participarea a 1.000 de australieni, afirmă că sentimentul unei vieți mai bune este legat direct de comunicarea cu ceilalți atunci când participă la un eveniment muzical”.

Dacă observați că micuții au înclinații către muzică, nu ezitați în a-i încuraja și îndruma către aceasta, deoarece ramificațiile dezvoltării prin muzică sunt muliple si benefice. Descoperiți totodată de ce este o idee bună și pentru adulți, de a-și urma pasiunea pentru muzică.

Muzica sprijină dezvoltarea individuală pe multe planuri

Indiferent de vârstă, oamenii se pot dezvolta foarte mult prin muzică, fie că vorbim de a asculta, a cânta sau chiar a dansa. Efectele pozitive sunt nenumărate:

  •  este un bun exemplu de activitate ce poate inspira și în alte aspecte ale vieții, care necesită ambiție, disciplină, dedicare, timp, studiu, muncă, chiar și competitivitate, pentru a ajunge la un nivel performant
  • oamenii de știință vin în sprijinul evoluției subtile care se petrece atunci când oamenii studiază muzică, prin multiple studii în care sunt evidențiate efectele pozitive directe asupra funcțiilor cerebrale
  • cei care au ca pasiune muzica, își dezvoltă capacitățile de creativitate, comunicare, înțelegere, învățare, funcțiile motorii, etc.
  • muzica sprijină o dezvoltare psihologică armonioasă prin faptul că predispune către explorarea sentimentelor
  • ca orice altă pasiune și activitate pe care o urmează oricine, muzica poate ajuta în căpătarea unui sentiment de împlinire și fericire, fiind unul dintre elementele prin care dăm sens vieții.

Stabilirea unei direcții

Dacă v-ați hotărât că este o idee foarte bună pentru copil și vreți să o puneți în aplicare, trebuie să nu treceți peste pasul de a realiza ce este mai potrivit.
În primul rând abordați acest lucru obiectiv. Gândiți-vă că nu trebuie să vă lasați sub influența senzațiilor subiective, care riscă să vă facă să luați alegeri mai puțin inspirate. Copilul trebuie să fie în esență cel care să aleagă drumul. Nu trebuie să țineți cont de propriile dorințe ori propriile gusturi muzicale,  cât să descoperiți ceea ce îi face defapt plăcere copilului și ceea ce îi priește cu adevărat. Astfel încercați să îl stimulați activ ca să observați ce anume îi place, care este modalitatea lui de a percepe lucrurile, ce anume îl ambiționează și ce este constructiv pentru caracterul său ca apoi să valorificați toate acestea. Astfel primul pas este să stabiliți dacă muzica este într-adevăr domeniul către care are înclinații și plăcere. Poate descoperiți că este mai degrabă dornic de alte pasiuni (alte arte, sport, știință, etc).
După ce a fost stabilit acest aspect, hotărâți împreună următoarele detalii precum dacă va fi sau nu autodidact, dacă va aborda lucurile la nivel performat sau la nivel de hobby, dacă va dori să cânte la un anumit instrument și care va fi acela, dacă va dori să danseze și ce tip de dans va urma, etc. Deciziile acestea vor fi apoi asumate atât de părinți cât și de copii.

Învățați împreună

Muzica este o modalitate foarte frumoasă de a îmbina utilul, în ideea de educație si dezvoltare, cu plăcutul, aducând nenumărate sentimente de satisfacție. Toate aspectele enumerate la începutul acestui articol sunt la fel de valabile pentru orice vârstă. De aceea poate că nu doar copiii trebuiesc îndrumați către muzică, ci și adulții în egală măsură.
În ciuda unor preconcepții ușor de înțeles, adulții ajung să considere de multe ori că poate nu își mai pot permite un început într-ale muzicii, însă este cu siguranță o greșeală. Există doar anumite diferențe între cum și de ce învață un copil spre deosebire de un adult, însă motivația este întodeauna justificată și beneficii sunt cu siguranță.
Adulții tind să aprecieze si aplice mai bine pașii logici din procesul de învățare, pe când copiii au tendința să abordeze subiectele noi prin metode mai deschise și creative, mânate de curiozitatea nativă. Ambele perspective sunt bune, adulții și copiii putându-se inspira unii de la ceilalți.
Părinții care se gândesc să își îndrume copiii către muzică, ar trebui să ia în calcul decizia de a îi însoți pe cei mici în procesul de învățare. Acest lucru le va consolida totodată relația cu copiii lor cât le va aminti și că trebuie să se ocupe permanent și de propria evoluție, nu doar de cea a copiilor lor.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie