Întrebarea săptămânii pentru Petre Țone: De ce s-a anulat procedura de licitație pe terenul de 5 mp, ocupat acum ilegal de florăreasa Elena Dumitru?
Legea 215/2001 cu privire la autoritatea publică locală, se referă la felul în care “consiliile locale şi cele judeţene decid ca bunurile care aparţin […] domeniului privat al Statului să fie date în administrare pentru a fi concesionate sau închiriate. Ele decid asupra cumpărării sau vânzării sau concesionării bunurilor aparţinând domeniului privat, in conformitate cu legea. Vânzarea, concesionarea şi închirierea sunt efectuate prin intermediul licitaţiei publice organizate în conformitate cu legea.”Prin urmare, este clar că terenurile care sunt parte a domeniului privat al Statului pot fi vândute, concesionate sau închiriate numai prin intermediul licitaţiei publice, aceasta fiind o condiţie imperativă, care trebuie efectuată “în conformitate cu legea”. Dar ce inseamnă“în conformitate cu legea”, dat fiind faptul că legea 215/1991 nu furnizează nicio reglementare a procedurii ce trebuie urmată?
Astăzi s-a desfășurat la Primăria Oltenița licitația cu privire la concesionarea unui teren de 5 mp aparținând domeniului public. Este vorba de terenul pe care este așezată una dintre căsuțele din lemn instalate pe trotuarul de vis a vis de primărie.
Procesul de achiziție publică reprezintă o succesiune de etape, după parcurgerea cărora se obține produsul sau dreptul de utilizare a acestuia, serviciul sau lucrarea, ca urmare a atribuirii unui contract de achiziție publică. Veșnica problemă a orașului ce se perpetuează într-o nebunie fără sfârșit se învârte în jurul unei gălăgioase și agitatoare persoane, care de ani de zile urmărește un scop, ținta acesteia fiind una singură: să obțină ceea ce vrea cu orice preț, cu orice repercusiuni, ca urmare a scandalurilor repetate, cu orice plată sau atitudine ostilă și revoltătoare ce dezechilibrează ritmul vieții oltenițene.
Pe lângă faptul că Elena Dumitru, posesoarea unui PFA de comercializare de flori, nu a plătit chirie Primăriei Oltenița de ani de zile pe locul ocupat de aceasta unde s-a instalat benevol o dată pe un teren ce a devenit proprietate privată de curând prin hotărâre judecătorească irevocabilă, mai apoi pe un mic spațiu de lângă parcul Trezoreiei, iar acum punând stăpânire ilegal pe una dintre căsuțe, mai exact nu plătește niciun leu Primăriei Oltenița din anul 2006, aceasta constrânge orice persoană, fie că vorbim de angajați ai Primăriei, fie că vorbim de forțe de ordine din Oltenița, folosind tertipuri greu de suportat și înțeles pentru un om civilizat, atacuri la persoane, se folosește de minciuni și de publicația Jurnalul de Călărași, pentru a-și atinge scopurile urmărite de ani de zile, căutând prin mijloacele ce o caracterizează, să provoace haos și dezordine, atât în jurul locului unde aceasta vinde flori, cât și în viețile private ale unor persoane ce nu au legătură cu scenariile inventate și mizeriile aruncate în mediul public de florăreasă.
Mai grav este că de ani de zile cineva îi dă concursul Elenei Dumitru și fie că este mințită cu un scop precis, fie că este provocată pentru alte ținte reciproce de atins, teatrul și scenele tragico-comico-suburbane-provinciale patologice sunt un tablou ce pătează imaginea orașului, centrul municipiului, liniștea cetățenilor, viețile celor de care această scandalagioaică se leagă, totul devenind un episod de secții cu numărul 9.
Potrivit informațiilor noastre, procedura s-a anulat, cel puțin așa declară unul dintre membrii comisiei de licitație. Conform surselor noastre, comisia a fost formată din 4 funcționari publici ai Primăriei Oltenița și un reprezentant al Finanțelor Publice.
Înainte de licitație, după ce consilierii locali au votat Hotărârea pentru această concesionare, s-au cumpărat câteva caiete de sarcini, trei dintre cei care s-au arătat dispuși să liciteze fiind prezenți astăzi, 15 decembrie, la deschiderea plicurilor cu solicitările.
În mod normal, membrii comisiei trebuiau să semneze pe plicuri.
Se spune că plicurile s-au deschis în funcție de cum s-au înscris solicitanții : primul plic a aparținut lui Stoica Ion care oferea 6 euro/mp, al doilea lui Nica Marius care oferea 31 euro/mp și ultimul care urma să se deschidă aparținea Elenei Dumitru. Plicul acesteia din urmă nu s-a mai deschis din cauză faptului că Elena Dumitru a părăsit sala înainte de a se striga oferta ei, susținând că licitația a fost aranjată, fiindcă prețul acesteia era mai mic decât 31 de euro, însă mai mare decât cel care oferea 6 euro.
Dacă Elena Dumitru a părăsit sala unde s-a organizat licitația, nu înseamnă că trebuia să se adjudece terenul celui care a plătit mai mult, dintre cei prezenți în sală? Conform legii, mai exact Ordonanței 34/2006, la o licitație trebuie să fie prezenți minim doi participanți. Potrivit aceleiași legi, licitația a fost corectă, iar dacă Elena Dumitru a părăsit sala era strict problema acesteia. Cel care a licitat cu 31 euro/mp urma să primească terenul.
În urma unor articole apărute în Jurnalul de Călărași, cu date neverificate de cei care au conceput materialele, intenția Elenei Dumitru era vădită de a participa la licitație singură. Probabil că asta va face pe viitor, atâta vreme cât s-a încheiat un proces verbal de anulare de procedură.
Dat fiind faptul că toți participanții la licitație se aflau în sală în momentul deschiderii sesiunii, iar licitația s-a desfășurat în prezența lor, urmând apoi ca Nuța florăreasa să părăsească sala, licitația trebuia să se consemneze ca fiind legală. Nu s-a întâmplat acest lucru, comisia a decis anularea procedurii până la o dată viitoare, posibil când va dori Petre Țone.
Procedura de atribuire se anulează atunci când:
- au fost depuse numai oferte inacceptabile, neconforme sau necorespunzătoare;
- au fost depuse oferte care nu pot fi comparate datorită modului neuniform de abordare a soluțiilor tehnice și/sau financiare;
- abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului.
Participanții la licitație pot formula contestații în urma deciziei luată de comisie.
De menționat faptul că Elena Dumitru s-a instalat benevol în căsuța montată pe trotuarul amintit aparținând domeniului public, fără să respecte legea și după cum am amintit fără să plătească o chirie, așa cum de altfel este obișnuită să păcălească de 9 ani.
Dacă situația amintită va continua cu nerespectarea legilor, cu atacuri murdare la persoane, șantaje, blesteme, înseamnă că Oltenița este egală cu noțiunea de ”sat fără câini” sau ”locul înnegurat și fără legi de la capătul pământului”, într-o atmosferă de sfârșitul lumii acestei provincii.
Dacă oltenițenii privesc pasivi și ascultă orice injurii, minciuni aruncate, planuri diabolice puse la cale intenționat pentru a se acapara o situație și a se pune monopol pe anumite stări de fapt, dacă participă și ei la ce se fabrică în culise, dacă autoritatea locală stă cu mâinile în sân și aprobă sau suține o ilegalitate, nu doar că suntem în urmă cu peste 300 de ani, dar în acest oraș bunul simț, datoria, conștiința, sănătatea mentală, educația, cinstea, corectitudinea sunt atribute străine, necunoscute de mulți dintre cei care ocupă niște funcții, încălcând orice lege umană.
Îl întrebăm pe primarul Petre Țone, îi întrebăm pe membrii comisiei de licitație, nu cumva s-a oprit plicul Elenei Dumitru ultimul, pentru a se încerca o modificare de ofertă în funcție de celelalte, astfel încât aceasta să obțină ce dorește?
Asta pentru că la Primăria Oltenița există un antecendent: acela când Petre Țone a anulat o Hotărâre de Consiliu Local, oferind Elenei Dumitru prin încredințare directă o bucată de teren dintr-un întreg ce este acum proprietate privată tot în fața Primăriei Oltenița, Țone susținând că până la decizia Justiției cu privire la retrocedarea terenului ce aparține acum proprietarului de drept, Elena (sau Nuța) Dumitru poate desfășura nestingherită activitatea sa. Nu se cheamă acesta abuz de putere, domnule Țone?
Și nu cumva s-a consemnat anularea procedurii pentru a i se încredința florăresei terenul, printr-o modalitate de care veți dispune personal, ca primar?
Nu vă este frică de lege, domnule Țone și de repercusiunile la modalitățile de abordare a unor probleme publice?
Când se va organiza următoarea licitație, domnule Țone, ori i se va acorda prin încredințare directă acel teren Elenei Dumitru fără altă licitație, ținând cont de precedentul gest de atribuire și de cum s-a derulat licitația de astăzi, marți, 15 decembrie 2015?
Lasă un răspuns