Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Întrebarea săptămânii pentru primarul Petre Țone : S-a făcut protecția muncii la instalațiile de iluminat pentru Crăciun? În caz contrar, există pericol de electrocutare

O instalaţie electrică trebuie să cuprindă prize cu legătură la pământ şi siguranţe fuzibile bine alese, pentru protejarea persoanelor şi limitarea efectelor scurtcircuitelor. Numeroase accidente au dus la concluzia că limita inferioară a tensiunilor periculoase este de 50V în locuri uscate. În locurile umede se consideră că tensiunile periculoase încep de la 24V, deoarece prezența apei mărește mult pericolul.
Instalațiile electrice aranjate pentru sărbători sunt în directă legătură cu pământul și ne referim aici strict la cele din fața Primăriei Oltenița : omul de zăpadă, sania, renul, cealaltă instalație din sens opus așezată pe gazon, chiar și celelalte din zona fântânei de la fostul Cinematograf Flacăra sau din parcul de lângă Tribunal.

IMG_4140 IMG_4163În general, astfel de instalații pentru sărbători sunt de evitat, dar la Oltenița anul acesta s-au încărcat cu beculețe anumite zone, instalațiile fiind în legătură cu persoane – maturi, tineri, copii, bătrâni.
Zilele acestea reporterii noștri au observat cum persoane –în special copii- s-au oprit să se fotografieze lângă scheletul omului de zăpadă sau lângă sania și renul peste care s-au înfășurat instalații electrice.

IMG_4153Accidentul provocat de contactul cu conductoare aflate sub tensiuni periculoase se numeşte electrocutare. Sistemul nervos, inima, plămânii, sunt foarte sensibile la trecerea curentului electric. Trecând prin corp, curentul electric poate provoca: contracţii musculare; arsuri, mai mult sau mai puţin grave: comă: asfixierea(plămânii numai funcţionează) sau oprirea bătăilor inimii. Electrocutarea poate fi, deci, un pericol mortal. Gravitatea accidentelor prin electrocutare depinde de intensitatea curentului care străbate corpul uman. Un curent cu intensitate mai mare de 100mA (0,1A)  provoacă moartea.
Instalațiile de iluminat pentru sărbători amintite au o tensiune de 220 V și legătură cu pământul. Ele sunt așezate pe spațiul verde și alimentate la această tensiune. În general, la astfel de sisteme este nevoie de transformator-separator.
Întrebarea noastră către primarul Petre Țone este dacă s-au respectat normele de protecția muncii în cazul acestor instalații cu beculețe, fiindcă există pericol de electrocutare pentru cei care ating firele.
Fiecare instalație este obligatoriu să aibă împământare, să fie supusă unor norme de protecția muncii.

Electrocutarea se produce în următoarele cazuri:

 • Contactul cu două conductoare sau cu cele două borne ale unei prize
 • Contactul cu un singur fir sau cu o singură bornă a prizei, fiind în contact cu solul
 • Contactul cu un obiect metalic aflat în contact cu un conductor neizolat, persoana fiind în contact cu solul; contactul poate fi mortal dacă solul este umed

Efectele curentului sunt mai puternice când pielea este umedă şi tensiunile sunt mai ridicate.

Intrebare Grea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − 1 =

5 + 2 =

Editorial
 • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

  Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

  Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Cum este corect – (Tu) plecasei/văzusei, vorbisei etc. sau (Tu) …
Corespondenta la redactie