Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Întrebarea săptămânii pentru primarul Petre Țone : S-a făcut protecția muncii la instalațiile de iluminat pentru Crăciun? În caz contrar, există pericol de electrocutare

O instalaţie electrică trebuie să cuprindă prize cu legătură la pământ şi siguranţe fuzibile bine alese, pentru protejarea persoanelor şi limitarea efectelor scurtcircuitelor. Numeroase accidente au dus la concluzia că limita inferioară a tensiunilor periculoase este de 50V în locuri uscate. În locurile umede se consideră că tensiunile periculoase încep de la 24V, deoarece prezența apei mărește mult pericolul.
Instalațiile electrice aranjate pentru sărbători sunt în directă legătură cu pământul și ne referim aici strict la cele din fața Primăriei Oltenița : omul de zăpadă, sania, renul, cealaltă instalație din sens opus așezată pe gazon, chiar și celelalte din zona fântânei de la fostul Cinematograf Flacăra sau din parcul de lângă Tribunal.

IMG_4140 IMG_4163În general, astfel de instalații pentru sărbători sunt de evitat, dar la Oltenița anul acesta s-au încărcat cu beculețe anumite zone, instalațiile fiind în legătură cu persoane – maturi, tineri, copii, bătrâni.
Zilele acestea reporterii noștri au observat cum persoane –în special copii- s-au oprit să se fotografieze lângă scheletul omului de zăpadă sau lângă sania și renul peste care s-au înfășurat instalații electrice.

IMG_4153Accidentul provocat de contactul cu conductoare aflate sub tensiuni periculoase se numeşte electrocutare. Sistemul nervos, inima, plămânii, sunt foarte sensibile la trecerea curentului electric. Trecând prin corp, curentul electric poate provoca: contracţii musculare; arsuri, mai mult sau mai puţin grave: comă: asfixierea(plămânii numai funcţionează) sau oprirea bătăilor inimii. Electrocutarea poate fi, deci, un pericol mortal. Gravitatea accidentelor prin electrocutare depinde de intensitatea curentului care străbate corpul uman. Un curent cu intensitate mai mare de 100mA (0,1A)  provoacă moartea.
Instalațiile de iluminat pentru sărbători amintite au o tensiune de 220 V și legătură cu pământul. Ele sunt așezate pe spațiul verde și alimentate la această tensiune. În general, la astfel de sisteme este nevoie de transformator-separator.
Întrebarea noastră către primarul Petre Țone este dacă s-au respectat normele de protecția muncii în cazul acestor instalații cu beculețe, fiindcă există pericol de electrocutare pentru cei care ating firele.
Fiecare instalație este obligatoriu să aibă împământare, să fie supusă unor norme de protecția muncii.

Electrocutarea se produce în următoarele cazuri:

  • Contactul cu două conductoare sau cu cele două borne ale unei prize
  • Contactul cu un singur fir sau cu o singură bornă a prizei, fiind în contact cu solul
  • Contactul cu un obiect metalic aflat în contact cu un conductor neizolat, persoana fiind în contact cu solul; contactul poate fi mortal dacă solul este umed

Efectele curentului sunt mai puternice când pielea este umedă şi tensiunile sunt mai ridicate.

Intrebare Grea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 66 = 73

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie