Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Invitație la echilibru de Ziua Păcii Mondiale

Duminică, 21 septembrie ac., a fost Ziua Internațională a Păcii, care, din păcate, nu este foarte cunoscută în România. La propunerea Organizației Națiunilor Unite, în această zi se așteaptă ca în zonele de conflict să se înceteze focul armat timp de 24 de ore, să se ofere permisiunea echipajelor de ajutor umanitar de a interveni, să fie vaccinați copiii din aceste zone, să fie mutate în afară victimele și refugiații, să se beneficieze de un moment de liniște în care cei care luptă să se poată gândi la acțiunile lor și la victimele pe care le lasă în urmă, să se organizeze diferite manifestări de conștientizare și promovare a păcii. Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Declarației Drepturilor Omului la Pace, fapt pentru care toate ceremoniile dedicate acestei zile s-au desfășurat sub sloganul ”Dreptul oamenilor la pace”.

6th pass_FINAL to USE112486

În fiecare an, Ziua Internațională a Păcii debutează cu tragerea Clopotului Păcii de la sediul ONU din New York, clopot construit din monede donate de copiii de pe toate continentele, mai puțin Africa, un cadou primit de la Asociația Națiunilor Unite din Japonia ca să amintească simbolic de ”costul uman al războiului”. Pe parcursul zilei sau la finalul acesteia, fiecare dintre noi este invitat la un moment de reculegere în memoria victimelor conflictelor armate. La ediția din acest an, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a făcut apel la reflecție, solidaritate și acțiune. Reflecție pentru pace și ceea ce înseamnă aceasta pentru familia umană. Solidaritate cu cei afectați de conflictele armate. Acțiune pentru stingerea focului extremismului și pentru abordarea mai fermă a cauzelor profunde ale conflictelor sângeroase.

Raluca Surdu

”Extremismul este o reacție la existența unor lipsuri. În principal, la lipsa de toleranță și de respect față de celălalt care este diferit. După cum spunea si Ban Ki-moon, pacea și securitatea sunt bazele esențiale ale progresului social și dezvoltării sustenabile. Există două tipuri de ordine: cea mondială și cea din interiorul unui stat – sumă de aspecte sociale, economice și politice. Din perspectiva lumii interioare a fiecăruia dintre noi, și în interiorul nostru este necesară o formă de ordine, pentru că, așa cum spunea cineva, pacea interioară este primul pas către pacea mondială. Pentru fiecare dintre acestea, este nevoie de echilibru. La nivel mondial, echilibru între puterile momentului, între interesele țărilor mai mari și mai mici, între regiuni mai prospere și regiuni mai în nevoi, între state cu resurse diferite. În plan statal intern, este nevoie de echilibru între puterile din stat (legislativă, executivă, judecătorescă), între instituții, între acestea și indivizi, între viața privată și cea publică. În prag de campanie electorală, îndemnul meu este deci la echilibru, la a găsi ce depinde de noi, de fiecare dintre noi, pentru a instaura și păstra ordinea, stabilitatea, pacea”, sunt cuvintele deputatei Raluca Surdu care s-a alăturat demersului de promovare a Zilei Internaționale a Păcii.

”Trăiască pacea absolută în lume” – îndemn inscripționat pe Clopotul Păcii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − = 14

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie