La 8 km de Oltenița, „groapa de gunoi“ a Bucureștiului care elimină noxe. Mirosul de gunoi i-a deranjat și pe bulgarii din Turtucaia
Una dintre problemele majore cu care ne confruntăm de ani buni, fără ca situaţia să fi fost cu adevărat schimbată în bine, e cea a gropilor de gunoi.
Cel mai recent exemplu e cel ce se consumă chiar în aceste zile la nici 80 de kilometri depărtare de capitală, în direcţia Olteniţa. În comuna călărăşeană Ulmeni a apărut de câteva luni o nouă groapă de gunoi. De fapt nici nu se poate numi groapă de gunoi, întrucât deşeurile, fie ele menajere, fie spitaliceşti, sunt depozitate direct pe sol. Primarul zonei, Ion Catană, în fapt viceprimar cu atribuţii delegate, susţine că totul a început în toamna anului trecut, prin luna octombrie. Conform primarului, gunoaiele se depozitează în zona fostului combinat pentru creşterea porcilor, Comsuin Ulmeni, acolo unde în prezent îşi desfăşoară activitatea compania SC Utiltrailer SRL, al cărui obiect de activitate, cel puţin la nivel declarativ, e tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase conform Cod Caen 3821. Acest gen de cod arată că în speţă este vorba despre „deşeuri nepericuloase, solide sau nu, care trebuie ulterior eliminate prin combustie, incinerare sau alte metode, cu sau fără producţie de electricitate, abur, înlocuitor de combustibili, biogaz, cenuşă sau alte produse secundare destinare utilizării ulterioare“, dar şi despre „producţie de compost din deşeuri organice“.
Cum teoria e întotdeauna aliatul nostru principal, în timp ce practica se transformă într-un rival de temut, realitatea arată cu totul diferit. Din octombrie trecut şi până azi zona cu pricina, aflată la doar 300 de metri de Dunăre şi de casele localnicilor, a devenit un coşmar. Mirosul de gunoi i-a deranjat inclusiv pe bulgarii din Turtucaia, aflată pe malul vecin, care au sesizat autorităţile române. La rândul lor, localnicii au făcut apel la organismele abilitate ale statului să ia măsurile ce se impun. Zilele trecut, la 17 februarie, Primăria locală a sesizat Garda de Mediu. „Precizăm că zona decantorului a devenit o veritabilă groapă de gunoi şi un focar permanent de infecţie, în jurul căruia trăiesc câini fără stăpân şi colonii de şobolani, întrucât toată operaţiunea se desfăşoară necontrolat“, se arată în sesizarea semnată de primarul urbei, Ioan Catană şi trimisă celor de la garda de Mediu. Edilul atrage totodată atenţia că populaţia din zona limitrofă gropii, şi nu numai, „este permanent expusă pericolului de a fi infestată cu viruşii şi bacteriile ce se dezvoltă în depozitele de gunoi“, precum şi mirosurilor pestilenţiale aduse de vânt.
Localnicii dau vina pentru cele întâmplate nu doar pe cei de la Utiltrailer, ci şi pe firma Cassano Metal SRL. Ei susţin că până azi nimeni nu i-a băgat în seamă, desi groapa de gunoi s-a mărit pe fiecare zi, iar problemele s-au acutizat (fotografiile şi scurtul film video adăugate stau oricând mărturie!). Mai mult, potrivit aprecierilor primăriei în joc ar fi vorba despre cel puţin 15.000 de tone de deşeuri aduse lunar în zonă, cele mai multe din Capitală. Un calcul simplu arată că ulmenii „s-au pricopsit“ cu circa 75.000 de tone de gunoi, „bucurie“ pe care cu greu şi-ar fi imaginat-o vreodată! (Sursa adevărul.ro)
Dunărea la un pas de dezastru ecologic
Q Magazine a prezentat anterior cazul Supercom în „Fraude cu deșeuri. Fost senator PSD cu mâinile murdare”. Revenim în acest articol cu informațiile obținute de redactorii noștri, care arată că rețeaua de transport ilicit ajunge în fluviul Dunărea.
Sunt implicați în circuit societățile 3R GREEN SRL cu sediul în Str. Fortului nr. 31, Sat Rudeni, Chitila, județul Ilfov și Casano Metal cu sediul în Municipiul Olteniţa și Utiltrailer cu sediul în jud. Călărași.
Protejarea sănătății umane și a mediului de efectele contaminării solului, a apei și a atmosferei cu poluanți periculoși reprezintă un obiectiv important al Comunității Europene. Acesta se realizează prin sprijinirea statelor membre în atenuarea surselor de pericol național, transfrontalier și asigurarea unor sancțiuni împotriva poluatorilor.
Cazul Supercom și rețeaua creată de această societate în scopul fraudării intereselor legitime ale cetățenilor poate ajunge un exemplu negativ la nivelul Comunității. De asemenea, poate fi un caz de posibilă poluare transfrontalieră cu eventuale efecte de imagine față de instituțiile specializate din domeniul ambiental ale statului român care și-au îmbunătățit capacitatea și nivelul de integritate.
Aliații Supercom în mecanismul de transport ilicit al deșeurilor din sectorul 2 al Bucureștiului, dar și depozitarea acestora în amestec purtătoare de factori de mediu dăunători și pulberi în suspensie concentrate în zone improvizate în imediata vecinătate a locuințelor sunt societățile 3R GREEN SRL, (deținută de Dobrescu Florin Ștefan, fost lucrător în cadrul Ministerului Mediului cu puternice relații în domeniu), Casano Metal SRL, cu sediul în Municipiul Olteniţa (deținută de Păun George Mircea) și societatea Utiltrailer, cu sediul în jud. Călărași, (deținută de Păun Benonie Victoraș).
Atât proprietarul Casano Metal SRL, Păun George Mircea, cât și cel al Utiltrailer, Păun Benonie Victoraș, sunt rude cu Maria Păun, șefa serviciului de reglementări din cadrul Agenției de Mediu Călărași. Aceasta a eliberat în mod nelegal autorizația de mediu pentru Utiltrailer SRL la punctul de lucru din Jud. Călărași, Municipiul Oltenița, Șos. Călărași, km 4, în imediata vecinătate a fluviului Dunărea.
Societatea Supercom a creat practic trei gropi de gunoi abuzive în strada Gherghiței nr. 23 C, sector 2, între blocuri, în strada Fortului nr. 31, Sat Rudeni, Chitila, județul Ilfov aflate în apropierea unui cartier de vile la sediul societății 3R GREEN SRL și în satul Ulmeni, com. Ulmeni, șos. Olteniței nr. 41, jud. Călărași, la o distanță mică față de Dunăre la sediul societății Utiltrailer din Călărași.
Continuarea aici