Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

La grădinița nr. 1 Oltenița, zâmbete, surprize, zi de vară, copilărie: La Mulți Ani, dragi copii!

Prima zi din iunie este plină de semnificații. În primul rând, ea marchează copilăria, începutul cu frumusețea celei mai frumoase perioade din viața unui om. Apoi este prima zi de vară, anotimpul căldurii și tuturor miresmelor.
La început de anotimp cu soare pe deplin, copii de grădiniță întind mânuțele către astrul bucuriei copilăriei, cel al luminii din privirea lor neasemuită. Zâmbete sincere, siluete pline de iubire, chiote de fericire, glasuri de cleștar au fluturat în curtea Grădiniţei nr. 1 din Oltenița într-o zi de 1 Iunie. Pentru că aceasta este ziua tuturor copiilor, acum ei află despre copilărie și sensul ei, despre acest dar de la Dumnezeu pe care ei trebuie să-l păstreze ca pe un paradis odată cu trecerea anilor.

Despre anotimpuri ei învață încă de mici. Învață să le deosebească dar și să afle, să înțeleagă, ce anotimp le place mai mult. Serbarea micuților de la clasa educatoarei Florentina Enache a strecurat printre rochițe și costumașe tematice, cântece vesele la fel ca dorințele lor zglobii de copii frumoși. Așa începe pentru ei fiecare anotimp: cu dragoste și cântec, veselie și puritate, iar ei au povestit asta părinților și bunicilor veniți la serbarea lor căci fiecare anotimp are farmecul lui. Fiecare anotimp a fost cântat de ei, sub bagheta muzicală a profesoarei Florina Suzeanu:

Din programul prezentat, nu a lipsit dansul popular.


Educatoarea lor a reușit să le transmită sentimente legate de tradiții românești:

Surprize dulci, dar mai ales sensul unei zile plină de răsfăț și frumusețe, au semnat pe fila începutului vieții lor candide de copii:

Ziua Internaţională a Copilului a fost proclamată de către Conferinţa Mondială pentru Bunăstarea Copiilor în 1925, iar apoi în 1954, 20 noiembrie a fost declarată Ziua Universală a Copilului. Tot în acel an, 1954, UNICEF a emis o recomandare care prevedea ca fiecare stat să sărbătorească “Ziua Copilului”.
Ziua de 1 iunie este, de fapt, Ziua Internaţională pentru Protecţia Copiilor, însă în prezent este sărbătorită în mai multe ţări ca fiind Ziua Copilului. Ziua datează din anul 1950 şi a fost stabilită de către Federaţia Internaţională Democrată a Femeilor de la Congresul de la Moscova (22 noiembrie 1949).
Cele mai multe țări celebrează Ziua Copilului pe data de 1 iunie. Alături de Romania, alte 30 de state celebrează copiii la aceeași dată.
Majoritatea țărilor au căzut de acord asupra zilei de 1 iunie, prima zi de vară, însă  nu toate statele sărbătoresc Ziua Copilului acum, 22 noiembrie fiind o dată populară în țări precum Canada, Marea Britanie, Suedia, Spania, Olanda, Franța, Grecia sau Islanda.

Argentina sărbătorește a doua duminică din luna august, Australia sărbătorește în prima duminică din luna iulie, Brazilia sărbătorește în data de 12 octombrie, Cuba sărbătorește în a treia duminică din luna iulie, Germania de la reunificarea Germaniei se sărbătorește în data de 1 iunie din timpul DDR-ului și 20 septembrie sărbătoarea Republicii Federale Germania. India sărbătorește în data de 14 noiembrie, Japonia sărbătorește în data de 5 mai, Mexic sărbătorește în data de 30 aprilie, Turcia sărbătorește în data de 23 aprilie, Ungaria sărbătorește în ultima duminică a lunii mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × 2 =

63 − 55 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie