Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

La noapte se trece la ora oficială de vară. Românii vor dormi mai puțin cu o oră

În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, se face trecerea la ora de vară. Ceasul se dă înainte cu o oră. Pentru cei din preajma Ecuatorului, unde ziua și noaptea au cam aceeași lungime (de 12 ore), oamenii au parte de mai multe ore de lumină decât de întuneric. Astfel, cu cât trăiești mai aproape de Polul Sud sau de Polul Nord, cu atât este mai lungă perioada de lumină pe parcursul verii. Din acest motiv, când se trece la ora de vară, cei de la Ecuator nu au parte de o schimbare semnificativă, de aceea multe dintre aceste țări nu schimbă ora.

De ce dăm ceasul înainte cu o oră? Practica a apărut pentru a ne folosi mai eficient de orele lungi de lumină ale verii. Atunci când se trece la ora de vară, câștigăm o oră în plus de lumină. Lucru care nu cred că deranjează pe nimeni, mai ales pentru că această modificare ne permite să ne bucurăm mai mult de soare, de zilele de plajă sau, de ce nu, de vacanțe ceva mai lungi.
Ideea de a trece la ora de vară, cu scopul de a avea la dispoziție mai multă lumină, a fost concepută prima oară de Benjamin Franklin în timpul unui sejur în Paris, în anul 1784. Însă deși inițiativa acestuia este de lăudat, primul care s-a gândit în mod serios să facă această idee posibilă a fost un constructor londonez pe nume William Willett. Acesta a propus să dăm ceasul înainte cu 20 de minute în fiecare duminică din luna aprilie.


Ora de vară așa cum o cunoaștem astăzi a fost propusă de entomologul din Noua Zeelandă, pe nume George Vernon Hudson, în 1895. Iar 110 țări din întreaga lume se folosesc de mecanismul propus de acesta.
Din Europa, Islanda este singura țară care nu face trecerea la ora de vară, iar Rusia deși a început să aplice acest sistem din 1981, a renunțat după 20 de ani.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima oară în 1932, dar practica a fost suspendată 11 ani mai târziu, în 1943 și a fost reintrodusă în 1979.

Să ne bucurăm pe îndelete de soarele și căldura pe care zilele de primăvară și vară ni le vor oferi până la schimbarea orei de toamnă!!…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + = 13

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie