La Oltenița, un om al străzii a fost ”jefuit”. Ce fac autoritățile locale și poliția?
Îl cheamă Mihai Marian. A avut o viață normală până când lucrurile s-au încâlcit. A avut o familie, a fost șef de echipă predări la fostul ICSIM Oltenița din Șoseaua Portului. Mai târziu a rămas fără casă și pe drumuri. Nu ar fi primul om al străzii din Oltenița, doar că el este altfel, cu mult diferit. Când s-a produs acel ”declick” de viață, omul s-a declarat învins. Nu a mai putut lupta cu nimic, lăsându-se pradă amărăciunii și deznădejdii.
Autoritățile locale oltenițene nu sunt interesate de astfel de oameni și nici nu încearcă să-i ajute pentru a-și găsi măcar un job. Culmea că acum, tocmai primarul a fost cel care, după spusele omului fără adăpost, i-a mutat lucrurile cu care se îmbracă și cu care se încălzește.
Mihai Marian doarme lângă fosta discotecă din zona pieței centrale. Îl vedem deseori în fața magazinului de pompe funebre, în special vara, cum stă pe pragul clădirii scrutând cu privirea trecătorii. Mai merge duminica la masa oferită săracilor de biserică. Nu se sfiește să spună cum a ajuns aici. Iarna îi este foarte greu, mai ales pe ger. Însă el spune că îl mai ia ambulanța când îi este rău sau poliția care îl transportă pentru ceva timp în locuri retrase cu puțină căldură. Zilele trecute, omul fără adăpost ne-a povestit cum de curând i-au fost luate hainele strânse în locul unde doarme și aruncate la gunoi. El susține că primarul a dat ordinul iar cei de la salubritate l-au executat. Nu era la locul lui când s-a acționat în locul cu pricina, dar l-au anunțat piețarii. Așa a rămas fără actele de identitate și fără cartea lui de muncă:
Există orașe unde au fost construite centre rezidențiale pentru persoanele defavorizate, pentru cei care au rămas pe drumuri. Construcțile s-au făcut cu fonduri europene, venind astfel în sprijinul celor obidiți. Există de asemenea și dispecerate pentru adăposturi de noapte, unde se fac anunțuri legate de oameni găsiți pe străzi. În cadrul direcțiilor de asistență socială ale unor primării din țară, există birouri, servicii pentru Prevenirea Marginalizării Sociale, persoanele fără adăpost sunt integrate pe piața muncii. Cât de ruptă este Oltenița de lumea civilizată?
Conform unui studiu al organizaţiei non-guvernamentale SamusocialdinRomânia, care se ocupă de asistenţă de urgenţă pentru adulţii fără adăpost, principalele cauze pentru care unele persoane ajung pe stradă sunt conflictele familiale, alcoolul sau jocurile de noroc, divorţul, evacuările şi pierderea locului de muncă.
Cât le trebuie unora din acest oraș să înțeleagă cât de important este Omul în societate, că lumea nu se limitează numai la interese obscure, că relațiile dintre oameni sunt superioare altor relații și poți oferi oricând altuia o viață nouă dacă vrei, sau că oricare dintre noi am putea fi la un moment dat în locul persoanelor ca cel din piață, ca cel din zona parcului sau ca femeia de la fosta găzărie din Nicolae Bălcescu.
Ce facem cu ei, domnilor consilieri locali? Vă pasă vreunuia? V-ați interesat măcar unul, indiferent de culoarea politică, de problemele acestor persoane? Ce facem cu ei, cu acești amărâți, domnilor politicieni, domnilor polițiști, domnilor administratori de orașe, domnilor care respirați același aer cu ei?