Localul cu jocuri de noroc Admiral a adus locatarii blocului Sahia 1 în pragul disperării
Oltenițenii locatari ai blocului Sahia 1 scările B și C au ajuns la exasperare din cauza gălăgiei, muzicii, înjurăturilor și fumului de țigară ce se așterne peste camerele lor dinspre parterul blocului, nelăsându-i să se odihnească și să trăiască. Este vorba despre locul dubios, acea cameră obscură de lângă sediului PSD, ”Admiral jocuri de noroc”, spațiu ce aparține primarului Petre Țone. Aici intră tot felul de persoane dubioase iar pe lângă faptul că discuțiile suburbane cu voci ridicate deranjează aproape zilnic locatarii, restul atmosferei ce irită nervos oltenițenii locuitori din zonă este unul permanent pentru că, deși există o legislație se pare că unii nu o respectă. În România și Oltenița nerespectarea legii a devenit de altfel legea însăși.
Oamenii ce locuiesc aici, în special persoana de la etajul superior, cel de deasupra sălii, au ajuns să nu știe încotro să o ia din cauza faptului că orice demersuri făcute (OPC, poliție, etc) au fost zădărnicite fie de lipsa de interes sau profesionalism a angajaților care erau obligați să rezolve speța, fie de intervenția atualului primar, cu spațiul închiriat unei firme din București. ”În dormitor nu pot sta de fum de țigară, în sufragerie din cauza gălăgiei aparatelor și uneori a muzicii, zilnic și noaptea la mine e un infern. Deja am ajuns la exasperare nu știu unde sa mai merg și cui să spun.” ne declară înnebunită femeia ce locuiește la etajul I al blocului.
De mai bine de 4 ani spațiul este deținut prin închiriere de această firmă din București după cum spun oamenii din bloc. Unul dintre locatari spune că așteaptă să se încheie contractul dintre Țone și firma respectivă să vadă dacă poate să împiedice continuarea balamucului ce s-a bătut asupra apartamentelor lor.
Vorbele grosolane și bădărănești aruncate de persoane rău famate care intră în acea sală, precum și tot felul de aspecte ciudate care se petrec în fața acestui loc, fac parte din angrenajul cu care parcă intenționat se lucrează la deranjul oamenilor ajunși la capătul răbdării din cauza acestor păcănele.
Potrivit legii, ce se întâmplă în acest loc constituie contravenție și se sancționează
În afara faptului că cine deține astfel de localuri trebuie să aibă licență, există niște prevederi privind sancţionarea tulburării liniştii locuitorilor ce sunt incluse în Legea nr. 61/1991, republicată recent în Monitorul Oficial nr. 96/2014. Amenzile pornesc de la 200 de lei şi ajung până la 1500 de lei. Potrivit legii, tulburarea (fără drept a) liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă este sancţionată cu amendă de la 200 la 1000 de lei. De asemenea, potrivit aceleiași legi, tulburarea liniştii locatarilor între orele 22:00-8:00 şi 13:00-14:00 – de către orice persoană – prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora este sancţionată cu amendă de la 500 la 1500 de lei.
Legea nr. 61(r4)/1991 prevede că toate constatările contravenţiilor se fac de către primar, împuterniciţii acestuia, de către ofiţerii/agenţii de poliţie ori de către ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii din jandarmerie, dar şi de către poliţiştii de frontieră – pentru faptele constatate în zona specifică de competenţă. Agentul constatator aplică şi sancţiunea amenzii.
În acest caz, dacă spațiul aparține primarului, iar la poliție există persoane apropiate primarului și care, deși ar trebui să facă ordine și dreptate în oraș respectând în primul rând oamenii și legea, nu se întâmplă prea des acest lucru fiindcă o mână o spală pe cealaltă și amândouă obrazul, cum să mai fie rezolvate sesizările și nemulțumirile acestor oameni, ce pot muri cu dreptatea în mână foarte simplu?
Ordinul nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei publicat in Monitorul Oficial, la art. 4. arată că ”Unităţile de mică industrie, comerciale şi de prestări servicii, care pot crea riscuri pentru sănătate sau disconfort pentru populaţie prin producerea de zgomot, vibraţii, mirosuri, praf, fum, gaze toxice sau iritante etc. se amplasează în clădiri separate, la distanţă de minimum 15 m de ferestrele locuinţelor. Distanţa se măsoară între faţada locuinţei şi perimetrul unităţii.”. Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, situate în imobile cu destinația de locuințe sau în imediata vecinătate a acestora, constituie contravenție potrivit Legii nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.
Locatarii au încercat să rezolve amiabil, dar nu au primit niciun răspuns din partea lui Țone
În situația în care omenește și pe cale amiabilă nu se ajunge la o înțelegere, locatarii se gândesc și la un sprijin din partea instanței, deși oamenii sunt sceptici și cu privire la această variantă.
Astfel se așterne praful peste sesizări făcute de timp îndelungat fără a se rezolva ceva. Oamenii din bloc nu înțeleg cum în alte localuri de acest fel se respectă cel puțin un program dacă nu legea întru totul, ora 22,00 sau ora 24,00 fiind punctele când activitatea se încheie. În acest local ”Admiral” programul este permanent, ca atare gălăgia este fără sfârșit. Locatara de la etajul 1 a încercat să stea de vorbă și cu persoanele ciudate care frecventează locul, însă totul a fost fără niciun rezultat, ba mai mult s-a pricopsit și cu niscaiva vorbe pornite din lipsa de educația a unor astfel de specimene. Cu altă ocazie, femeia exasperată a cerut celor din interior să facă liniște, însă aceasta ne-a declarat că angajatul lui Țone a dat-o afară spunându-i că nu are ce căuta acolo. Lui Țone i-au cerut locatarii să schimbe profilul spațiului, astfel încât oamenii să poată trăi liniștit, dar nu au primit niciun răspuns până în prezent, după cum se vede localul continuă nestingherit activitatea poluantă fonic și toxic pentru cei din jur.
Noi venim cu o idee: să se confecționeze o prelată ”roșie” care să se așeze peste oraș și pe care să scrie ”Prinde orbul, scoate-i ochii”, cam acesta ar trebui să fie și motto-ul municipiului de la malul Dunării, poate astfel ne-ar vedea careva prin satelit să ne salveze sau poate ne-ar repera extraterestrii, să vină ei să ne facă dreptate și ordine în oraș.
Laura Suzeanu
Lasă un răspuns