Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Lumina artei sacre în Lumina Învierii/Expoziție de Pictură la Muzeul Civilizației Gumelnița Oltenița

Elisabeta Genoa

Cu prilejul Sfintelor Sărbători de Paşti, la etajul superior al Muzeului Civlizației Gumelnița din Oltenița a avut loc cea de-a XIII -a ediție a Expoziției de Icoane pe sticlă și lemn, ouă încondeiate și ornamente de Paști. Expoziția „Lumină din Lumina Învierii” este încununarea muncii copiilor de la Cercul de Pictură ”Vera Icon” înființat de Părintele Bogdan Cipleu de la Parohia ”Sf. Gheorghe” Oltenița.

Preoții invitați au susținut o slujbă de slavă lui Dumnezeu.

Părintele Dumitru Zărnoianu este purtătorul de cuvânt al Protoeriei Oltenița. Preotul spune că Sfântul Sinod al Patriarhiei României a decretat anul 2017 ca fiind ”anul iconarilor”. Părintele Zărnoianu vorbește despre primele mărturisiri ale icoanelor, una dintre acestea fiind marama Mântuitorului.

Îndrumătorul copiilor, prof. de artă sacră Ecaterina Mitran, este cea care cântărește ideea fiecărei imagini ce prinde suflet pe sticlă sau pe lemn, este coordonatorul cercului de pictură amintit, un neostoit căutător al desăvârșirii relației dintre Dumnezeu, sfinți, îngeri și om, scene reprezentate în tablourile cu temă divină.

”Am dorit ca de fiecare dată să aducem un zâmbet pe chipurile vizitatorilor, ale tuturor celor prezenți la vernisajul expoziției, căci Învierea este un motiv de mare bucurie pentru noi, oamenii, Cei mici asta au înțeles: că pictând exprimi ceva, iar acest moment este un moment de măreție și frumusețe. Praznicul Învierii Domnului este prilejuit de izbăvirea din robia morţii şi a păcatului. Icoanele au un element comun: sfințenia, iar creațiile acestor minunați copii invită la o permanentă rugăciune“ declară Ecaterina Mitran.

Într-un gând comun cu profesoara lor, copiii ne explică ce mult iubesc ei ceea ce creează. Elevii profesoarei de pictură știu despre ce bucurie și trăire duhovnicească vorbește îndrumătoarea lor. ”Culoarea roşie simbolizează viaţa ca o jertfă. Omul trebuie să-i înțeleagă jertfa lui Hristos. Culoarea roşie ne duce cu gândul la sângele Mântuitorului care curge pe Cruce pentru toată omenirea” se destăinuie un copil.

În cadrul acestei expoziții de icoane, alături de copiii de la Cercul de Pictură ”Vera Icon”, alți mici artiști îndrumați de preoți sau profesorii lor de pictură, au prezentat creațiile lor : Școala Gimnazială ”Alex. Ghica” Oltenița, Școala Constantin Teodorescu din Șoldanu, Grigore Moisil Ulmeni, Școala Gimnazială nr. 2 Stancea, Școala Gimnazială ”Constantin Brâncoveanu” Vasilați, Școala Gimnazială nr. 1 Plătărești, Liceul Teoretic ”Neagoe Basarab” Oltenița. O interesantă expoziție de ouă încondeiate a fost prezentată de elevii învătătoarei Constanța Alexandru de la Școala Gimnazială ”Spiru Haret” Oltenița.

Expoziția va fi deschisă până săptămâna viitoare. Lucrările copiilor vor fi găzduite de alte expoziții cu picturi în perioada următoarea care precede vacanța mare.

Pentru prima dată, Ecaterina Mitran a participat la o expoziție cu 3 lucrări personale, 2 icoane pe sticlă și o lucrare în mozaic cu reprezentare Maica Domnului.

Expoziția s-a desfășurat cu binecuvântarea Episcopului Sloboziei și Călărașilor, Vincențiu Ploieșteanu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 4 =

+ 53 = 62

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – “costum de haine” sau “costum”? Structura …
Corespondenta la redactie