Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Marcel Iureș a împlinit 70 de ani! La mulți ani, maestre!

Marcel Iureș a împlinit 70 de ani. Este cel mai important nume pe care cinematografia românească l-a dat Hollywood-ului.

Marcel Iureș s-a născut pe Băilești, Dolj. Ne-a făcut mândri jucând în producții cinematografice gigant, precum ”Războiul lui Tom Hart” (cu Bruce Willis), ”Misiune: Imposibilă” (cu Tom Cruise), ”Layer Cake (cu Daniel Craig), ”Interviu cu un vampir” (alături de Brad Pitt), ”Pacificatorul” (George Clooney și Nicole Kidman) ori ”Pirații din Caraibe: La capătul lumii”. Actorul a rămas mereu legat de scena teatrului, fiind declarat de mai multe ori cel mai bun actor de teatru din România. Recent, la ultima gala UNITER, maestrul a primit premiul pentru întreaga activitate.

Marcel Iureș și-a construit o imagine și carieră bogată, în sute de roluri de teatru, televiziune și film, amintim: ”Balanța”, ”O vară de neuitat” (Lucian Pintilie”), ”Domnișoara Aurica”(Șerban Marinescu), ”Artista, dolarii și ardelenii” (Mircea Veroiu) sunt filme de istorie. Artistul s-a născut pe 2 august 1951 la Băilești, ca și Amza Pellea.
Actorul este distins cu Ordinul Serviciu Credincios în grad de Mare Cruce de către Președintele României.
A absolvit IATC-ul în 1978. Cariera internațională începe, după 1994, cu mari roluri jucate alături de actori celebri precum Tom Cruise, Brad Pitt, George Clooney, Nicole Kidman, Colin Farell, Bruce Willis, Daniel Craig. Din 1995, este presedinte al Fundatiei Cultural Artistice Teatrul ACT, punand bazele primei scene independente de teatru din Romania.

Marcel Iureș a primit de două ori titlul de cel mai bun actor de teatru din România. Activitatea sa artistică este legată în principal de teatru. În prezent, el joacă pe scena Teatrului Act în trei piese regizate de Alexandru Dabija: “Creatorul de Teatru” (de Thomas Bernhard), “Ultima bandă a lui Krapp” (de Samuel Beckett) și “Capra sau Cine e Sylvia?” (de Edward Albee). Cele mai importante roluri în teatru: “Richard al II-lea”“Richard al III-lea” (regizată de Mihai Măniuțiu), “Hamlet” (regizată de Liviu Ciulei), “Caligula” de Albert Camus (regizată de Mihai Măniuțiu), Beckman (“Afară în fața ușii”) de Wolfgang Borche.

Din 2004 este președintele Festivalului Internațional de Film Independent “Anonimul”. În 2007 semnează lectura audio-book-ului Humanitas “Remember-Mateiu Caragiale”.

Despre momentul în care a realizat că dorește să fie actor și despre modelele vieții sale, Marcel Iureș mărturisește: “pe când aveam 16-17 ani, mi-am pus pe nas niște ochelari de vedere cu dioptrii. La vremea aceea, nu aveam nevoie de ei. Vedeam perfect. Și m-am uitat în oglindă. Prin lentile nu vedeam nimic, așa că m-am uitat pe deasupra lor. Am fost fascinat de faptul că îmi vedeam reflexia în oglindă, pe deasupra ochelarilor și nu prin ei. Mi s-a părut că e ceva: să te vezi bine fără ochelari, deși purtându-i. De aici a cam pornit totul.(…) Seva vieții mele urcă din modelele pe care le-am avut, din faptul că trei sferturi din viață am băut apă din fântână, din pământ, iar nu din țeavă, că am mâncat pâine și mămăligă făcute de bunica și de mama mea, că am băut lapte de la vaca din grajd și că am mâncat mere abia culese din pom. Seva vine din faptul că am întâlnit oameni care au trăit meditând, încercând, nu spunând. Mai cădeau în genunchi, se mai rostogoleau, dar se ridicau. Erau oameni. Și mai vine din imensul noroc pe care mi l-a dat Dumnezeu: am primit o nevastă minunată, o adevărată forță, și un băiat absolut normal, un om. Și mai vine seva și din faptul că eu cred în povești cu îngeri și cred în Dumnezeu. Nu-s multe. Le poți strânge într-o batistă.” (sursa: Formula AS nr. 518)

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie