Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Milioane de oameni îi datorează viaţa acestui om. Invenţia sa avea să revoluţioneze medicina

Pe 21 mai 1860 s-a născut Willem Einthoven, inventatorul electrocardiografului, laureat al Premiului Nobel în 1924. S-a născut în Semarang, Indonezia, în casa doctorului Jacob Einthoven. La vârsta de şase ani, după moartea tatălui său, familia s-a mutat la Ultrech, Olanda.

Willem-EinthovenWillem Einthoven a fost medic şi fiziolog olandez. Pentru cercetările sale în domeniul electrocardiografiei şi pentru realizarea primei electrocardiograme i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în anul 1924. Un mare talent al lui Einthover, care i-a asigurat o carieră plină de satisfacţii, a constat în capacitatea de dăruire totală faţă de un singur domeniu de interes. Astfel, el a reuşit să investigheze orice impe­diment intervenea în cercetările sale şi şi-a asigurat o cale logică spre reuşitele ştiinţifice.

În 1894, Einthoven începe studiile asupra electrometrului inventat de fizicianul Gabriel Lippmann în 1872. El a fost interesat în special de aplicaţiile acestui dispozitiv în ceea ce priveşte măsurarea curenţilor produşi în urma activităţii cardiace.

Willem Einthoven era foarte pasionat de sporturi. Şi în timpul cursurilor susţinute la universitate, obişnuia să spună studenţilor săi: “Nu lăsaţi corpul să piară!”. Primele sale studii privind articulaţia cotului au început într-o perioadă în care suferea în urma unei fracturi produse în timpul efectuării unor activităţi sportive. De-a lungul perioadei de recuperare, Willem Einthoven a devenit interesat de mişcările de pronaţie şi de supinaţie ale mîinii şi de funcţiile articulaţiilor umărului şi a cotului. Einthoven a fost unul dintre fondatorii Clubului de Canotaj pentru Studenţi din Utrecht. nainte de studiile efectuate de Willem Einthoven, cercetătorii ştiau că inima produce curenţi electrici, însă fenomenul nu putea fi măsurat cu acurateţe prin folosirea instrumentelor acelor timpuri, care necesitau plasarea electrozilor direct pe inimă. În 1901, Einthoven a inventat o serie de prototipuri de galvanometru, care se folosea de un filament fin conductor între electromagneţi foarte puternici. În momentul în care impulsul electric trecea prin filament, cîmpul electromagnetic creat cauza mişcarea acestuia. Lumina plasată pe filament arunca umbre pe o rolă de hîrtie fotografică în mişcare, formînd astfel o curbă continuă care indica mişcările filamentului. Primul model al acestui instrument medical necesita controlul a cinci operatori şi cîntărea aproape 300 de kilograme. Deşi dezvoltarea tehnologiei a generat multe electrocardiografe portabile, majoritatea terminologiei utilizate în descrierea unui traseu ECG a pornit de la Einthoven. Încă sînt folosite literele p, q, r, s şi t pentru a denumi undele. Termenul “Triunghiul lui Einthoven”, păstrat în onoarea marelui cercetător, se referă la un triunghi echilateral inversat, imaginar, cu centrul la nivelul pieptului şi vîrfurile sînt derivaţiile standard la mîini şi picioare.

După diverse măsurători efectuate pe oameni sănătoşi şi cu tulburări cardiace, dar şi după ce a adus o serie de îmbunătăţiri pentru a mări sensibilitatea aparatului, Einthoven a reuşit să obţină, în 1903, prima înregistrare electrografică. Aceasta stă la baza electrocardiogramei de astăzi.
El a murit pe 29 septembrie, la vârsta de 67 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 − eight =

88 − = 85

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie