Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Monezile, un izvor de inspirație pentru lucrări științifice: Prof. Dr. Done Șerbănescu și ”Tezaure Monetare” la Oltenița

Laura Suzeanu

La Oltenița, sfârșitul de săptămână a fost dedicat cărților. Prof. dr. Done Șerbănescu a oferit elevilor Liceului Teoretic ”Neagoe Basarab” minute în șir de prezentare a istoriei monezilor geților.

Cartea sa ”Tezaure Monetare” este o operă istorică adânc documentată și de mare finețe. Elevii au aflat despre originea monezilor, forma lor pe vremea geto-dacilor, dar și despre însemnătatea și scopul pentru care au apărut monezile. Ele fac parte din tezaure descoperite secolul trecut în diferite zone din sudul țării.

Done Șerbănescu declară pentru oltenitainfo.ro că lucrează la realizarea cărții de ceva timp, chiar dinaintea proiectului cu bulgarii. ”Mi-am dorit să public toate cercetările făcute de mine de-a lungul anilor.” ne spune fostul director al Muzeului Civilizației Gumelnița din Oltenița. După ”Monografia Olteniței” profesorul cercetător a lucrat la o carte cu inscripții din biserici, apoi a tipărit cartea despre Protopopiatul Oltenița, după care a făcut parte dintr-un grup de 4 autori care au conceput volumul de carte despre bisericile ce aparțin Episcopiei Sloboziei și Călărașilor. A urmat cartea ”Biserica Sf. Nicolae”, iar acum, prin Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I”, prof. dr. Șerbănescu a oferit publicului larg lucrarea științifică ”Tezaure Monetare din epoca geto-dacică descoperite în județul Călărași”. ”Cartea a așteptat la avizare fiindcă este realizată de Editura Istros. În prezent lucrez la ”Descoperirea obiectelor arheologice.” mai spune prof. dr. Șerbănescu.


Lucrarea de cercetare nu se găsește la Oltenița ci la Târgul de Carte Gaudeamus din București. Ea se poate achiziționa și prin comenzi.
Despre subiectul cărții și autorul acesteia a vorbit prof. de istorie Nicolae Mavrodin. Acesta o consideră o carte de referință și o recomandă tuturor elevilor și profesorilor.

După prezentarea cărții lui Done Șerbănescu, Nicolae Mavrodin a dorit să le povestească tinerilor din Biblioteca Liceului Basarab și despre Eminescu, subiectul unei cărți a sa unde este descrisă activitatea și viața strălucitului poet român.

Cei prezenți la acțiunea dedicată culturii au aflat lucruri interesante despre sfârșitul vieții lui Eminescu, despre dușmanii acestuia, munca sa, simplitatea vieții, despre sinceritatea lui care i-a adus oprobiul celor care nu-i agreau stilul, născând reacții refractare mai mereu:

Pe 11 noiembrie Done Șerbănescu va prezenta la Sesiunea Muzeului Județean al Dunării de Jos din Călărași, cartea sa ”Tezaure Monetare din epoca geto-dacică descoperite în județul Călărași”. După Călărași va urma București, unde va lansa cartea alături de un cercetător științific.


Fostul director al Muzeului Civilizației Gumelnița din Oltenița, Done Șerbănescu, a lăsat munca sa în muzeul de arheologie, a lăsat foarte multe lucrări și obiecte descoperite de-a lungul timpului în cercetările sale într-un loc unde nu i se recunoaște succesul profesional.  Acolo unde, peste 40 de ani a muncit, a îndeplinit o prestigioasă și bogată activitate în săpături, Done Șerbănescu nu mai are acces. Munca de cercetare a acestuia este încuiată într-un birou de actualul director, iar potrivit surselor noastre, Șerbănescu nu are cheie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × three =

56 + = 58

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie