Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Monezile, un izvor de inspirație pentru lucrări științifice: Prof. Dr. Done Șerbănescu și ”Tezaure Monetare” la Oltenița

Laura Suzeanu

La Oltenița, sfârșitul de săptămână a fost dedicat cărților. Prof. dr. Done Șerbănescu a oferit elevilor Liceului Teoretic ”Neagoe Basarab” minute în șir de prezentare a istoriei monezilor geților.

Cartea sa ”Tezaure Monetare” este o operă istorică adânc documentată și de mare finețe. Elevii au aflat despre originea monezilor, forma lor pe vremea geto-dacilor, dar și despre însemnătatea și scopul pentru care au apărut monezile. Ele fac parte din tezaure descoperite secolul trecut în diferite zone din sudul țării.

Done Șerbănescu declară pentru oltenitainfo.ro că lucrează la realizarea cărții de ceva timp, chiar dinaintea proiectului cu bulgarii. ”Mi-am dorit să public toate cercetările făcute de mine de-a lungul anilor.” ne spune fostul director al Muzeului Civilizației Gumelnița din Oltenița. După ”Monografia Olteniței” profesorul cercetător a lucrat la o carte cu inscripții din biserici, apoi a tipărit cartea despre Protopopiatul Oltenița, după care a făcut parte dintr-un grup de 4 autori care au conceput volumul de carte despre bisericile ce aparțin Episcopiei Sloboziei și Călărașilor. A urmat cartea ”Biserica Sf. Nicolae”, iar acum, prin Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I”, prof. dr. Șerbănescu a oferit publicului larg lucrarea științifică ”Tezaure Monetare din epoca geto-dacică descoperite în județul Călărași”. ”Cartea a așteptat la avizare fiindcă este realizată de Editura Istros. În prezent lucrez la ”Descoperirea obiectelor arheologice.” mai spune prof. dr. Șerbănescu.


Lucrarea de cercetare nu se găsește la Oltenița ci la Târgul de Carte Gaudeamus din București. Ea se poate achiziționa și prin comenzi.
Despre subiectul cărții și autorul acesteia a vorbit prof. de istorie Nicolae Mavrodin. Acesta o consideră o carte de referință și o recomandă tuturor elevilor și profesorilor.

După prezentarea cărții lui Done Șerbănescu, Nicolae Mavrodin a dorit să le povestească tinerilor din Biblioteca Liceului Basarab și despre Eminescu, subiectul unei cărți a sa unde este descrisă activitatea și viața strălucitului poet român.

Cei prezenți la acțiunea dedicată culturii au aflat lucruri interesante despre sfârșitul vieții lui Eminescu, despre dușmanii acestuia, munca sa, simplitatea vieții, despre sinceritatea lui care i-a adus oprobiul celor care nu-i agreau stilul, născând reacții refractare mai mereu:

Pe 11 noiembrie Done Șerbănescu va prezenta la Sesiunea Muzeului Județean al Dunării de Jos din Călărași, cartea sa ”Tezaure Monetare din epoca geto-dacică descoperite în județul Călărași”. După Călărași va urma București, unde va lansa cartea alături de un cercetător științific.


Fostul director al Muzeului Civilizației Gumelnița din Oltenița, Done Șerbănescu, a lăsat munca sa în muzeul de arheologie, a lăsat foarte multe lucrări și obiecte descoperite de-a lungul timpului în cercetările sale într-un loc unde nu i se recunoaște succesul profesional.  Acolo unde, peste 40 de ani a muncit, a îndeplinit o prestigioasă și bogată activitate în săpături, Done Șerbănescu nu mai are acces. Munca de cercetare a acestuia este încuiată într-un birou de actualul director, iar potrivit surselor noastre, Șerbănescu nu are cheie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 5 =

− 6 = 2

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie