Monografia Olteniței de Paul Amu – intensitate și autenticitate/Consilierii au votat finanțarea cu 10.500 de lei pentru tipărirea a 30 de exemplare
de Laura Suzeanu
Oltenițeanul Paul Amu, pensionar și recunoscut autodidact, a reușit după mai bine de 18 ani să își împlinească visul. Cartea sa intitulată ”Monografia Municipiului Oltenița și Orașul Turtucaia în timpul cedării Cadrilaterului-1940” a văzut lumina tiparului de curând.
Este vorba de 7 volume a câte 350 de pagini. Paul Amu punctează valorile umane, pune în lumină diamantele morale şi spirituale ale orașului Oltenița vis a vis de orașul Turtucaia, locurile copilăriei şi al trăirilor multora dintre oltenițeni sau ale celor de dincolo de fluviu, din Turtucaia. De asemenea, lucrarea are caracter istoric și de document, nu doar biografic sau monografic. Este un fel de manuscris, o dovadă vie a unor realități călcate în picioare în timp de oameni fără caracter sau moralitate, oameni cu interese de vârf și atitudine ostilă. Cartea demonstrează originea, baza apariției și existenței unor imobile, întinderea acestora, imobile confiscate de regimul comunist și care după 1989, după cererile legale de retrocedare, au fost supuse oprobiului public cu minciună și intenții de falsificare, imobile atacate malițios de persoane îndoielnice ca moralitate, prezență de spirit, atitudine și competență, arată apartenența unor terenuri legate de imobile naționalizate cărora unii au încercat să le schimbe forma juridică și destinația, originea, autenticitatea, atacând fără drept, limite și bun simț, cu tupeu de maidan, încălcând legi și sfidând pe moștenitorii de drept ai acestor terenuri.
Cartea lui Paul Amu a fost finanțată de Consiliul Local în mai multe etape, ultima cerere de sponsorizare fiind supusă unei dezbateri pentru 10.500 de lei. Primarul Petre Țone propune ca din cele 30 de exemplare ce vor fi tipărite cu această sumă, două exemplare să rămână Muzeului de arheologie, două Bibliotecii Municipale Oltenița, două să revină Primăriei, Biblioteca Națională fiind iarăși una dintre instituțiile căreia nu ar trebui să-i lipsească cele 7 volume de carte.
Consilierul independent Viorel Pironea mulțumește pentru munca, sârguința și devotamentul depus în munca editorială a lui Paul Amu.
Autorul cărții ce face legătura dintre Oltenița și Turtucaia a prezentat consilierilor locali succint, istoria locului raportată la cea națională, cum România a fost obligată să cedeze Cadrilaterul, Ardealul de Nord, Basarabia și Bucovina, Ținutul Herței.
”Noi am avut o seamă întreagă de oameni ca lumea și i-am cuprins în această lucrare..în principal am căutat ca să recuperez memoria dispărută a acestui oraș și zic eu că în mare parte am reușit…E un început promițător. Suma este infimă, sigur este pe măsura posibilităților, dar ar fi păcat să nu ajungă cartea asta la fiecare școală, la fiecare instituție ș.a.m.d. Vă spun cu titlu informativ, pe internet sunt trei inși din Canada care au spus că orice s-ar întâmpla și oricât costă, trebuie să le-o dau. În ce împrejutări a apărut ideea scrie în carte acolo…” spune Paul Amu, prezent la ședința ordinară a Consiliului Local de la sârșitul lunii iunie.
Acesta mai precizează ”Aș fi foarte mulțumit de cei care mă vor critica…Pentru anul ce vine în bugetul pe 2016 ar trebui să-și găsească locul o sumă considerabilă, că ar fi păcat ca un lucru gata făcut să se irosească.”
Subiectul cărții este abordat din mai multe perspective, tratează în mod evident personalitatea protagoniștilor, văzută în unele capitole și unghiuri în complementaritate cu locația arhitecturală. Documentele și datele puse în circulație ce reies din informațiile inedite sunt rezultatul unor cercetări amănunțite întreprinse de Paul Amu în arhive, muzee, biblioteci, în urma convorbirilor cu mai mulți localnici și oameni de cultură. Fie că și-a dorit sau nu, pensionarul autodidact a adus o contribuție importantă pentru noi, modestă pentru el, la definirea comunității locale, la rădăcinile și originea din care provine ceea ce presupune acum numitorul comun Oltenița-Turtucaia.
One Response to Monografia Olteniței de Paul Amu – intensitate și autenticitate/Consilierii au votat finanțarea cu 10.500 de lei pentru tipărirea a 30 de exemplare