Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

MONUMENT UNESCO, pe cale să fie distrus. La Sarmisegetuza se prăbușește terenul în INCINTA SACRĂ

Din cauza torenților, un versant al muntelui Șureanu s-a rupt și a distrus tot în cale, inclusiv parapeții de protecţie ai drumului de acces. Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, una dintre cele mai importante atracţii turistice din judeţul Hunedoara, a fost închisă temporar.

Au început alunecările de teren și în interiorul incintei sacre, unde sunt templele. Nimeni nu știe cât de gravă este situația. Drumul spre Sarmizegetusa Regia a fost afectat de ape în mai multe locuri. Pentru siguranţa turiştilor, situl istoric a fost închis temporar, până la repararea căii de acces. Turiştii prinşi de prăpăd în monumentul UNESCO au fost căraţi cu spatele de către angajaţii administraţiei. Consiliul Județean Hunedoara a acordat în regim de urgență 1,8 milioane de lei și sunt așteptați doi arheologi specializați.
Potrivit replicahd.ro, în zonă plouă de două săptămâni zilnic, locul s-a transformat într-un lac, iar torenții au trecut și spălat zidurile porţii de acces. „E înfiorător, rar vezi aşa ceva! A plouat de-a rupt, la propriu! Versantul s-a rupt chiar mai jos de locul unde au intervenit salvamontiştii zilele trecute. Pământul cu buştenii lăsaţi în urmă de exploatările forestiere au lovit în parapeţii de protecţie, i-au smuls şi i-au dus la vale. E distrus totul pe o porțiune de vreo 40 de metri. Am fost nevoiţi să ajutăm turiştii să coboare în siguranţă, ba pe jos sau i-am cărat cu spatele pentru că e noroi până la genunchi”, a declarat administratorului sitului, Vladimir Brilinsky, pentru replicahd.ro.

„La început a fost o rupere de nori. Cu ploaie cât pentru un an. Apoi, muntele a luat-o la vale. Niște bolovani răzleți, de vreo două, trei tone s-au încăpățânat să rămână agățați de povârniș, chiar deasupra drumului către capitala dacilor”, a povestit Vladimir Brilinsky.

În urmă cu două zile, o altă bucată de munte s-a desprins și a luat-o la vale. Au intervenit salvamontiștii pentru a înlătura rocile masive care puteau să cadă pe drumul de acces către cetate.

Surse:
evz.ro
replicahd.ro

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie