Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

MONUMENT UNESCO, pe cale să fie distrus. La Sarmisegetuza se prăbușește terenul în INCINTA SACRĂ

Din cauza torenților, un versant al muntelui Șureanu s-a rupt și a distrus tot în cale, inclusiv parapeții de protecţie ai drumului de acces. Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, una dintre cele mai importante atracţii turistice din judeţul Hunedoara, a fost închisă temporar.

Au început alunecările de teren și în interiorul incintei sacre, unde sunt templele. Nimeni nu știe cât de gravă este situația. Drumul spre Sarmizegetusa Regia a fost afectat de ape în mai multe locuri. Pentru siguranţa turiştilor, situl istoric a fost închis temporar, până la repararea căii de acces. Turiştii prinşi de prăpăd în monumentul UNESCO au fost căraţi cu spatele de către angajaţii administraţiei. Consiliul Județean Hunedoara a acordat în regim de urgență 1,8 milioane de lei și sunt așteptați doi arheologi specializați.
Potrivit replicahd.ro, în zonă plouă de două săptămâni zilnic, locul s-a transformat într-un lac, iar torenții au trecut și spălat zidurile porţii de acces. „E înfiorător, rar vezi aşa ceva! A plouat de-a rupt, la propriu! Versantul s-a rupt chiar mai jos de locul unde au intervenit salvamontiştii zilele trecute. Pământul cu buştenii lăsaţi în urmă de exploatările forestiere au lovit în parapeţii de protecţie, i-au smuls şi i-au dus la vale. E distrus totul pe o porțiune de vreo 40 de metri. Am fost nevoiţi să ajutăm turiştii să coboare în siguranţă, ba pe jos sau i-am cărat cu spatele pentru că e noroi până la genunchi”, a declarat administratorului sitului, Vladimir Brilinsky, pentru replicahd.ro.

„La început a fost o rupere de nori. Cu ploaie cât pentru un an. Apoi, muntele a luat-o la vale. Niște bolovani răzleți, de vreo două, trei tone s-au încăpățânat să rămână agățați de povârniș, chiar deasupra drumului către capitala dacilor”, a povestit Vladimir Brilinsky.

În urmă cu două zile, o altă bucată de munte s-a desprins și a luat-o la vale. Au intervenit salvamontiștii pentru a înlătura rocile masive care puteau să cadă pe drumul de acces către cetate.

Surse:
evz.ro
replicahd.ro

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie