Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Mura-Mădălina Bulai și ”lansarea” ei spre iubire : ”Capcană pentru o pasăre călătoare” – cartea care ne îndeamnă la revelație și meditație

de Laura Suzeanu

Mura-Mădălina Bulai a ales pentru lansarea cărții sale cofetăria. Înconjurată cum a și spus ”de cei mai buni prieteni”, scriitoarea a preferat acest loc de întâlnire, fiindcă aici a conceput o parte din fragmente de carte, iar ”cofetăria” reprezintă o dulce imagine a dorințelor.

Lansare de carte Mura (9)
Sâmbătă, 7 noiembrie a.c., în micuța cofetărie din str. Cuza Vodă, cititorii fideli ai aparițiilor editoriale ale Murei Bulai, precum și cumpărătorii care au prins momentul, au fost martori la inițierea în lumea autoarei, de această dată cu avântul unui zbor.
Păsările călătoare au oferit Murei-Mădălina Bulai o viziune de libertate. Infinitul, prin zborul păsărilor, nu înseamnă neapărat romantism, ba dimpotrivă, poate fi o permanentă activare a minții prin mișcarea aripilor ce se strecoară, metaforic vorbind, în sufletul omului, dansul zborului venind să completeze forma de înnobilare a ființei omenești.
Se pierd multe din cauza modului absurd, necugetat, febril, agitat, în care ne trăim viața, iar Mura Bulai asta ne și face să înțelegem în cărțile sale.
Romanul de dragoste ”Capcană pentru o pasăre călătoare” depășește o graniță emoțională. El ne învață cum să învingem timpul, dar și că tot ceea ce este valoros rezistă-mesaj ce stă în spatele creației sale. Este a treia carte dedicată sufletului și meditației asupra frumuseții spiritului, asupra căutărilor, vieții care nu este ficțiune, ci mai degrabă un joc căruia mulți i-au uitat regulile.

Mura Bulai
”Sub un impuls puternic emoțional și fizic m-am hotărât să scriu acest roman, un roman de dragoste, o carte romantică în care omagiez iubirea. Cititorii pot afla că întotdeauna răsplata merită riscul. Vorbesc despre echilibrul emoțional, despre acea ”la joie de vivre” precum și de rolul instinctelor în viața noastră. Cuvintele sunt deșertăciune uneori pentru că tăcerile vorbesc mai bine decât orice cuvânt. Și mâinile pot vorbi mai bine decât cuvintele.” ne spune autoarea.

Aceasta își descrie romanul ca pe un mister. ”Este o carte pe care cred eu că și misterul o face palpitantă până la capăt, fiindcă este înconjurată de mister. Timpul nu are Țărm și noi niciodată nu avem Port. De aceea, precum niște păsări călătoare, zburăm spre fericire și în felul acesta putem cădea în capcana de foc a iubirii. Ne salvează sufletul pereche, dacă reușim să-l găsim.” mai spune Mura Bulai.

În toată perioada de când scriitoarea-profesor de limba franceză lucrează la ”Capcană pentru o pasăre călătoare”, aceasta a avut multe provocări, avertizări, piedici, dar au fost și încurajări, cele care de fapt au contat pentru a o stimula în drumul său cărturăresc.

Lansare de carte Mura (6)Lansare de carte Mura (29) Lansare de carte Mura (32)
”Mă bucur că am reușit să fiu lângă Mura. Este pentru orașul nostru o frumoasă clipă, aceea când ne întâlnim și discutăm despre cărți, iar cărțile ei ajung la suflet. Îi mulțumesc pentru aprecierile sale și atenția față de noi și aștept următoarea carte, că de-abia ne-am învățat” declară râzând profesoara Cristiana Drăgan.

”Cine spune că în orașele mici nu se petrec lucuri interesante sau culturale, astăzi Mura și-a lansat al treilea roman la fel de incitant ca celelalte. Mă bucur că am putut să iau parte la evenimentele frumoase din viața ei, mai ales că între noi există o legătură aparte. Vă recomand scrierile ei pentru că sunt o lectură plăcută și relaxantă în după-amiezile de toamnă și serile de iarnă.” declară profesor de limba și literatura română, Geanina Podocea.

”Eu o apreciez foarte mult pe Mura, chiar o iubesc. În cărțile ei cred că mulți dintre noi se regăsesc. Pe mine personal m-au influențat în viața profesională și în cea casnică, dar mai ales mă bucur că am învățat câte ceva de la profesoara de limbă franceză, de la colega dar și scriitoarea Mura-Mădălina Bulai. Îmi place că fac parte din anturajul ei, mă simt privilegiată că fac parte din cercul ei de prieteni.” aflăm de la o altă profesoară de limbă franceză, Violeta Ibiș.

La primenirea unei alte cărți, alături de Mura Bulai au mai fost : Elena Dobra, Marian Dobra, Dănuț Dobra, Violeta Ibiș, Cristiana Drăgan, Geanina Podocea, Magda Nicolau, Elena Căuș, Alexandru Hiticaș, Petru Pârvan, Sorin Zavalaș, Cornelia Sava.

Lansare de carte Mura (14)
Sesiunea de autografe a constituit un alt moment de relaxare culturală.

Despre autoare, Ica Păturan notează în pagina de început a romanului: ”Autoarea acestei cărți are un suflet sensibil ce ascunde mult talent și imaginație. Este o personalitate aparte, independentă și plină de farmec. Deschisă și generoasă, te cucerește imediat cu zâmbetul curat și luminos ca o rază de soare. Plină de entuziasm, iubește…iubește atât de mult copiii, animalele, natura, tot ce este frumos. Este imposibil să nu remarci că are prestanță, farmec și în mod deosebit feminitate. Dar în același timp un sistem de valori riguros și sănătos, însoțit de demnitate. Bunătatea și blândețea au făcut-o să-și îngrijească mama cu multă iubire și dăruire.”

Lansare de carte Mura (16)
Profesoara Elena Dobra îndeamnă cititorii la carte în scurta analiză în loc de prefață a cărții : ”Așteptarea sufletului-pereche se definește prin eternitate. Întâlnirea lui ține de secundă. Pe parcursul unei existențe încorsetate barbar de timp și de spațiu, suprapunerea perfectă a acestor două dimensiuni apare ca un joc al destinului sau al hazardului? […] Mă înclin cu respect în fața d-nei Mura Mădălina Bulai pentru curajul ei de a fi simțit infinitul iubirii și de a-l împărtăși celorlalți […] Aș îndrăzni să dau un sfat celor care își manifestă dorința de a deschide această carte: <Dacă nu ești pregătit să citești cu sufletul, mai bine lasă-te păgubaș, dragă cititorule!>”
Autoarea a mai publicat în anul 2011 romanul ”Țărmul”, apoi a urmat ”Mereu lângă tine” (2012) iar după trei ani un alt roman de dragoste și filosofie a iubirii ”Capcană pentru o pasăre călătoare”.

Literatura este cea care a pus accentul pe meditaţie, a împrospătat tot timpul profunda intelectualizare a scrisului. Fără cărți, fără autorii care ne atrag în ”capcanele” nefirești de plăcute și din care nu mai vrem să evadăm ale scrisului, adevărurile n-ar fi putut fi rostite. Într-o lume roasă de puterea și emisarii răului, în spaţiul şi în timpul unei puternice schimbări a omului și devalorizărilor, cuprinse de exaltări ce nu pot fi reprimate prea ușor, literatura ne anunță rațional că reflecția este importantă în orice moment din viață, punându-ne în vedere și aspectul lucidității, factor invizibil pentru cei care nu gândesc, citind.
Cartea autoarei face infinite conexiuni, se citește într-o stare de maximă libertate interioară, cu sentimentul că nimic nu este zadarnic sau descurajator, că viața e frumoasă dacă știi să o faci frumoasă.
De aceea ne asumăm răspunderea şi îndemnăm publicul să se apropie de literatura adevărată, de cărți cum este cea a Murei Bulai.
Cei care doresc să achiziționeze cartea, o vor găsi la Librăria Edelweiss a profesorului Alexandru Hiticaș.

Carte Mura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 + seventeen =

76 + = 82

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

Corespondenta la redactie