Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

NOUTATE / Expoziție de fotografie aeriană cu peisaje dunărene la Muzeul Civilizației Gumelnița

Muzeul Civilizației Gumelnița din Oltenița propune o călătorie aeriană printre peisajele de la Dunăre. Vineri 13 februarie a.c., de la ora 12:00, în sala mare a Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa de la etajul superior va avea loc vernisajul expoziţiei  de fotografie aeriană ”Peisaje la Dunăre”, acțiune organizată de muzeu în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului.

Fotografie-aeriana-pe-Dunare
Fotografiile aeriene prezentate și mai recent imaginile satelitare sunt mijloace neinvazive și relativ ieftine, prin care putem afla mai multe despre ceea ce a fost înainte de noi.  ”Expoziţia pe care o prezentăm publicului face parte din proiectul  “Arheopeisajele Europei” (Archaeolandscapes Europe), 2010 – 2015. Autorii acestui proiect în anii 2007 – 2012 au făcut 25 de  zboruri de fotografiere aeriană a peisajului dintre Olt la vest, Dunăre la sud, țărmul Mării Negre, la est și zona subcarpatică între Ialomița și Prahova la nord, cu unele incursiuni și dincolo de Munții Carpați, pe traseul autostrăzii Sibiu – Orăștie – Deva. Astfel a rezultat o arhivă de cca. 7.000 de imagini care contribuie la Invitatie la expozitia de fotografie aerianacompletarea repertoriului arheologic, studierea modificărilor intervenite în peisaj (atât cel cultural, cât și cel geografic), monitorizarea amenințărilor patrimoniului și sprijinirea eforturilor de cercetare și salvare pe traseele lucrărilor de infrastructură pentru a diminua, pe cât posibil, daunele produse de aceste intervenții, prin realizarea unor mărturii documentare peste timp. ” aflăm de la Olga Androne conservator la Muzeul Civilizației Gumelnița.

Expoziția prezintă o mică selecție din aceste fotografii aeriene. Autorii fotografiilor aeriene sunt Carmen Bem și Irina Oberländer-Târnoveanu (proiect ArcLand).
La realizarea expoziției a contribuit: Bogdan Șandric,  (proiect ArcLand, Institutul Național al Patrimoniului).

Organizatorii invită pe toţi cei interesaţi de arheologie să participe la acest eveniment.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + 3 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie