Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Ochiul timpului: Culori în reprezentări și valoare artistică la Centenar

Laura Suzeanu

Desenul înseamnă punerea unei linii în jurul unei idei. Asta învață copilul la primele ore de artă plastică. După Teplov, proiectarea și realizarea unei lucrări de artă plastică este imposibilă fără o imaginație dezvoltată, care se manifestă în combinare, accentuare și tipizare. O cale frumoasă de autoexprimare a emoțiilor și trăirilor elevilor este descoperirea atracției către desene. De data aceasta, subiectul a fost unul solemn, festiv, cu rădăcini istorice și reprezentarea unui domnitor.
Aniversarea Centenarului Colegiului ”Neagoe Basarab” din Oltenița a constituit ideea aplicării unor desene, unor reprezentări în creion sau acuarelă, care să exprime sentimente, semnificații, trăiri, momentul unor sinteze.

Patric Baltag, Cristina Rădoaica, Maria Baltag sunt doar câteva nume care s-au aflat în spatele lucrărilor realizate la Neagoe Basarab. A fost momentul culminant când panoul a însemnat un punct de referință. Ilustrațiile sunt versiuni ale imaginației elevilor Colegiului, sub îndrumarea profesoarei de Artă Plastică, Ioana Ursu.
De altfel Patric Baltag și Cristina Rădoaica doresc să facă o carieră din pictură. Patric este un foarte talentat elev la imagini pe planșă, foarte avansat, care face și lucrări la cerere. “Chiar dacă sunt elevi la un liceu teoretic, expoziția a demonstrat nevoia prezenței artelor în școală.” declară profesor Ioana Ursu.
Momentele desenate zugrăvesc ceea ce au simțit tinerii artiști, cristalizând subiectul Centenarului în diferite tâlcuri. Focul creativ al lucrărilor conferă importantului eveniment, fluxul alert al frescei interioare cu spațiul istoric.”Elevii sunt încă pe drumul căutării de sine, acest lucru observându-se în actul creator al acestora. Lucrările sunt exemplificarea clară a talentelor, a sensibilității manifestate la adolescență, în căutarea unui drum viitor.” mai spune profesor Ioana Ursu.
Rolul cursurilor de desen nu este neapărat acela de a forma pictori, ci de a educa talentul celor care îl au, ajungându-se la produsul final. Foarte mulți copii care, inițial, nu par să aibă talent, descoperă pe parcurs că au foarte multă aplecare pentru acest domeniu. Dovada sunt aceste creații prezentate la un moment centenar.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie