Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Ochiul timpului: Culori în reprezentări și valoare artistică la Centenar

Laura Suzeanu

Desenul înseamnă punerea unei linii în jurul unei idei. Asta învață copilul la primele ore de artă plastică. După Teplov, proiectarea și realizarea unei lucrări de artă plastică este imposibilă fără o imaginație dezvoltată, care se manifestă în combinare, accentuare și tipizare. O cale frumoasă de autoexprimare a emoțiilor și trăirilor elevilor este descoperirea atracției către desene. De data aceasta, subiectul a fost unul solemn, festiv, cu rădăcini istorice și reprezentarea unui domnitor.
Aniversarea Centenarului Colegiului ”Neagoe Basarab” din Oltenița a constituit ideea aplicării unor desene, unor reprezentări în creion sau acuarelă, care să exprime sentimente, semnificații, trăiri, momentul unor sinteze.

Patric Baltag, Cristina Rădoaica, Maria Baltag sunt doar câteva nume care s-au aflat în spatele lucrărilor realizate la Neagoe Basarab. A fost momentul culminant când panoul a însemnat un punct de referință. Ilustrațiile sunt versiuni ale imaginației elevilor Colegiului, sub îndrumarea profesoarei de Artă Plastică, Ioana Ursu.
De altfel Patric Baltag și Cristina Rădoaica doresc să facă o carieră din pictură. Patric este un foarte talentat elev la imagini pe planșă, foarte avansat, care face și lucrări la cerere. “Chiar dacă sunt elevi la un liceu teoretic, expoziția a demonstrat nevoia prezenței artelor în școală.” declară profesor Ioana Ursu.
Momentele desenate zugrăvesc ceea ce au simțit tinerii artiști, cristalizând subiectul Centenarului în diferite tâlcuri. Focul creativ al lucrărilor conferă importantului eveniment, fluxul alert al frescei interioare cu spațiul istoric.”Elevii sunt încă pe drumul căutării de sine, acest lucru observându-se în actul creator al acestora. Lucrările sunt exemplificarea clară a talentelor, a sensibilității manifestate la adolescență, în căutarea unui drum viitor.” mai spune profesor Ioana Ursu.
Rolul cursurilor de desen nu este neapărat acela de a forma pictori, ci de a educa talentul celor care îl au, ajungându-se la produsul final. Foarte mulți copii care, inițial, nu par să aibă talent, descoperă pe parcurs că au foarte multă aplecare pentru acest domeniu. Dovada sunt aceste creații prezentate la un moment centenar.

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie