Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Oltenițenii doresc să știe dacă primarul Petre Țone are avize de mediu pentru defrișările din oraș și câte mașini au fost avariate de copacii tăiați

Redacția

Defrisari masiveÎn urma mai multor sesizări, unele dintre ele primite electronic la redacție, am dorit să reluăm subiectul defrișărilor efectuate în acest mandat 2012-2016.
Redacția noastră a tratat acest subiect de câteva ori, cu atât mai mult cu cât este foarte importantă o educație în sensul ecologic într-o Românie și un oraș la Dunăre din ce în ce mai poluate. Tehnologia nu aduce întotdeauna oxigen și progres, poate să vorbim despre un mers-înainte în tehnologie ca noutate. Ea aduce cu certitudine multă nebuloasă în rândul vieții oamenilor, bolile care pe zi ce trece se înmulțesc și agravează, maladiile constituind unul dintre repercusiunile poluării și ale lipsei de oxigen din atmosferă. Cunoaștem, dacă nu chiar unii dintre noi am studiat mai mult, faptul că un aer curat este dat de existenta verdelui în jur, verdele – culoarea sugestiv de plăcută a frunzelor plantelor și copacilor.
În mandatul lui Petre Țone nu știm cât de mult s-a construit, acesta s-a lăudat chiar în ultimele ședințe de familie (cum se pot numi ședințele unde acesta nu doar că influențează pe cei prezenți, dar aproape că le conduce) că va prezenta un raport de activitate. Situația cu care sperie primarul Petre Țone pe spectatorii oltenițeni a venit în special după ce site-ul nostru a prezentat realitățile din teritoriu. Dacă cineva are probleme oculare și nu le-a tratat, fie că vorbim despre degenerescență maculară, ori cataractă sau glaucom, posibil să fi văzut contorsionat imagini din oraș. Sau cel puțin așa consideră primarul Țone care are viziune și vederi largi de suprafață. Așteptăm raportul de activitate ca să-l aplaudăm.

Așadar, cititorii noștri, cetățeni ai orașului ce trăiesc și muncesc aici, ne alarmează cu privire la aspectul deplorabil al zonelor unde s-a efectuat defrișarea masivă, acolo unde s-a ras tot.
Astfel, primarul Țone are o neobosită preocupare în a rade tot ce este verde în Oltenița, bineînțeles înainte de a planta. Dacă a se scărpina invers pentru a evita puricii pare pentru unii o soluție, este foarte posibil ca puricii să nu plece niciodată.

Oltenițenii care locuiesc în zonele unde utilajele au pătruns și au pus la pământ copaci întregi, vorbim aici de cei care nu se lasă duși de nas și mințiți, doresc dreptate. Într-o țară și un oraș unde în ultimul timp nu se mai respectă nimic, de la om până la lege, cu dreptatea este mai greu, se moare cu principiul ăsta greu de atins în gând. Corespondentului nostru la redacție ne pune în vedere faptul că prin aceste defrișări s-au încălcat legile flagrant. Așadar nu doar drepturile cetățenilor au fost avariate, dar s-au modificat niște structuri în echilibrul naturii, s-au încălcat legi, s-au sfidat oamenii, iar, după cum ne spune oltenițeanul revoltat au fost avariate niște mașini. La sesizarea acestui lucru, purtătorul de cuvânt al Primăriei neoficial și apropiat al primarului Petre Țone, a dat răspunsuri ce nu au mulțumit și nici lămurit oltenițenii. Răspunsul mesagerului autorității locale a fost acela că ”nu se știe câte mașini au fost avariate de acei copaci și că au fost plantați alții”, ceea ce nu este adevărat, spune oltenițeanul care ne-a scris la redacție. Acesta constată ”Nu s-au plantat alți copaci acolo și nici nu există vreun șofer care să fi cerut daune primăriei pentru pagube provocate de copacii din parcarea de la blocul R.”
Oltenițeanul nostru, unul dintre puținii cetățeni cu spririt de observare și simț civic, face trimitere la câteva articole de lege: ”Deciziile luate la nivelul administraţiilor publice locale de tăiere a arborilor sănătoşi din spaţiile verzi, aflate pe terenurile din zonele urbane, se pun în aplicare numai după obţinerea avizului emis de Agenţiile judeţene pentru protecţia mediului”, conform Legii 24/2007. Oltenițenul nemulțumit solicită publicarea avizului obținut pentru tăierea acestor copaci, dacă acest aviz există..
Potrivit aceleiași legi, la Art. 12, alin. (5) ”În cazul arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arțar, mesteacăn, stejar) plantați pe spațiile verzi din domeniul public, precum și al celor plantați în aliniamente în lungul bulevardelor și străzilor, pe terenurile din zonele urbane și rurale, este interzisă intervenția cu tăieri în coroana acestora, cu excepția lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranța traficului pietonal și rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum și a celor de pe traseul rețelelor aeriene.”
Art. 23 din Legea 24 stabilește și amenzile: ”Nerespectarea prevederilor prezentei legi constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională, de la 20.000 lei la 40.000 lei pentru persoane fizice și de la 40.000 lei la 70.000 lei pentru persoane juridice, pentru încălcarea prevederilor art. 12 alin. (5).”

Același sistem de ras, tuns, frezat copaci s-a aplicat și la Liceul Tehnologic ”Nicolea Bălcescu” din Șoseaua Portului, unde directoarea de aici a tăiat copaci sănătoși, motivul nu se cunoaște exact, posibil pentru ca sistemul video montat în liceu de firma purtătorului de cuvânt al primăriei să funcționeze la standardele dorite de ei.
Dacă ne propunem să vorbim despre realizările acestui mandat, da, Țone se poate lăuda cu ceva : defrișările masive care au transformat orașul de la malul Dunării într-o stepă, iar dacă am scoate din schemă imobiliarele și am arunca un ochi dintr-o dronă, suprafața această de teren numită ”Oltenița” ar arăta ca un deșert. Deșertul atrage soarele și beduinii. Vom fi nevoiți să ne cumpărăm cămile în curând, ne mai salvează puțin Parcul Central. Acolo și în anumite curți unde oamenii au plantat copaci se mai poare respira în anotimpul cu peste 30 de grade Celsius.
Oltenița are panseluțe și sensuri giratorii, foișor de lemn (care în cel mult doi ani va trosni de putregai) și să nu uităm de gardul vopsit…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

31 − 21 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie