Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Olympic Day la Oltenița: În prezența unui reprezentant al Academiei Olimpice, elevii participanți la cros au dovedit unitate și seriozitate

Ziua Mondială Olimpică capătă amploare cu fiecare an ce trece și este mai cunoscută în țara noastră, la Oltenița această zi fiind deja cunoscută în rândul elevilor prin cei care organizează, profesori și antrenori, sportul fiind deja considerat o punte între evenimente sportive și sănătate.
Activitatea preferată la Oltenița astăzi, 22 mai, a fost crosul, la care au participat peste 150 de elevi din Oltenița și alte localități din județul Călărași. Profesoara Cristiana Drăgan este cea datorită căreia se desfășoară cele mai diverse activități înscrise în calendare competiționale, fie că aceasta reprezintă Asociația Județeană Sportul pentru Toți, Federația Română Sportul pentru Toți sau recent Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR).

Crosul Olimpic (11)
În debutul acțiunii, profesoara Drăgan a citit mesajul lui Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic, transmis către toți participanți la Ziua Internațională Olimpică.

La competiția desfășurată în Parcul Central Oltenița au participat elevi însoțiți de profesorii lor de la școlile din Radovanu, Budești, Gălbinași, Nana, Chirnogi, iar din Oltenița elevi de la Școala ”Spiru Haret”, Școala ”Profesor Lucian Pavel”, Școlile A.D. Ghica și Alexandru Vlahuță, Liceul Tehnologic ”Nicolae Bălcescu”, Liceul Teoretic ”Neagoe Basarab” și Liceul Tehnologic ”Ion Ghica” din Oltenița.

Organizatorul Crosului Olimpic și secretar general la Filiala COSR Călărași, profesor Cristiana Drăgan declară pentru oltenitainfo.ro că în fiecare an crosul Olympic Day s-a organizat fie la Oltenița, fie la Călărași, anul acesta evenimentul aflându-se la a III-a ediție. ”Organizăm un an la Călărași, un an la Oltenița. Anul acesta a fost rândul Olteniței. Sunt mulțumită de prezență iar elevii au dovedit că sunt devotați unor activități de acest gen, că vor să facă mișcare. Mulțumesc tuturor participanților, reprezentantului Comitetului Olimpic Sportiv, dar și Jandarmeriei și Ambulanței Oltenița. Mă bucur de asemenea că s-a creat acea energie necesară pentru ca lucrurile să evolueze, chiar dacă există și probleme, dar cu atât mai mult este de apreciat o activitate când se face cu eforturi. Copiii, tinerii aceștia sunt de admirat pentru perseverența cu care doresc să fie prezenți la activități de acest fel.” declară Cristiana Drăgan.

Membru în Comitetul de conducere al Academiei Olimpice Române, Bogdan Burileanu, declară că a fost o acțiune dusă la capăt cu abnegație, făcută cu mult curaj. ”Directorii și cadrele calificate au nu numai disponibilitatea, dar și obligația să susțină asemenea manifestări. Când am auzit că elevii de la un liceu din acest oraș au trebuit să sară gardul că nu li s-a dat voie, am rămas stupefiat și apoi mi-am dat seama de ridicolul unor personaje care se pun într-un anumit fel împotrivă în felul ăsta, intrând în conflict cu propria conștiință, cu bunul simț și chiar cu instituția care-i guvernează și care cu siguranță va afla de asemenea război…Tinerilor le transmit să rămână cu picioarele pe pământ, să știe să viseze, să aibă curajul să fie ei înșiși, să depășească limitele până acolo unde simt că se poate și să nu uite că seriozitatea și onestitatea sunt valori esențiale nu numai ale spiritului olimpic, ci ale întregii vieți.” sunt câteva dintre declarațiile reprezentantului Academiei Olimpice Române.

Sportivii au fost premiați cu diplome de participare, tricouri, șepci, fanioane și brelocuri cu inscripția Comitetului Olimpic Român.

Un Ordin al Ministerului Educației stipulează obligația directorilor de școli de a sprijini activități sportive și mai ales olimpice
Ordinul Ministerului Educației nr. 3462 din martie 2012, la art. 7 pct. iii, lit. c) stipulează ”conducerile unităților de învățământ au obligația de a sprijini catedrele, comisiile metodice de educație fizică și sport sau profesorii de educație fizică și sport în vederea înființării asociațiilor sportive școlare” iar la punctul d) se notează clar ”conducerile unităților de învățământ au obligația de a sprijini înființarea ”Cercurilor olimpice”, structuri ale filialelor județene ale Academiei Olimpice Române”. Întregul Ordin al Ministerului Educației este unul care nu îngrădește activitățile de niciun fel ale elevilor, așa cum a procedat astăzi directorul liceului ”Nicolae Bălcescu”, Elena Becheru, cu activitatea la care a fost prezent și un membru important al Academiei Olimpice.
Așa cum și la nivel central există persoane și politicieni care îngrădesc, pătează numele României și renumele multora dintre oamenii capabili profesional, renumele unor talente românești făcând de rușine țara, tot așa și la nivel local există persoane numite politic în funcții cheie care nu își respectă sarcinile și nu cunosc atribuțiile ce le revin, care îngrădesc inițiativele unor persoane ambițioase și capabile ce susțin permanent activități provocând copii, tineri sau alți oltenițeni la diverse manifestări, devenind pentru colegi sau subalternii fără vină un calvar. Cu excepția acestui moment neplăcut făcut deja cunoscut dincolo de granițele orașului, activitatea dedicată unei zile internaționale olimpice a fost una reușită, recreativă pentru copii și tineri, după cum au declarat și ei.

Anual, inspectoratele școlare din țară primesc din partea Ministerului Educației informări cu privire la evenimente, cooptând astfel profesorii și elevii la diverse activități. Cu ocazia acestei zile olimpice internaționale, paralel, în școlile din județul Călărași, s-a desfășurat un concurs de pictură și eseuri despre sport, intitulat ”Un condei numit fair play”.

AOR

Comitetul Olimpic Sportiv organizează Olympic Day și prin susținerea acestui concurs.
Potrivit informațiilor oficiale, pe 29 mai a.c. la Chirnogi, județul Călărași, se va desfășura Cupa Etnic pe terenul sintetic din centrul comunei, iar premiile vor fi oferite de Asociația Județeană Sportul pentru Toți și de Federația Română Sportul pentru Toți.

Ce este Comitetul Olimpic și Sportiv Român
Potrivit statutului său, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) este o asociație de interes național aparținând mișcării olimpice, care se organizează și funcționează în baza statutului propriu elaborat în conformitate cu prevederile Chartei Olimpice și legislației române în vigoare.
COSR are rolul de a propaga principiile fundamentale ale olimpismului la nivel național, precum și de a sprijini crearea de instituții care se dedică educatției olimpice. Comitetul sprijină sportul de înaltă performanță și are obligația de a alcătui Echipa României care participă la Jocurile Olimpice. De asemenea, COSR trebuie să organizeze și să conducă delegațiile sale atât la Jocurile Olimpice cât și la alte competiții internaționale patronate de Comitetul Internațional Olimpic (CIO).
Pe 10 martie a.c. în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Sala Regilor a Palatului Elisabeta, Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) i-a fost conferit Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Mihai I. Documentul a fost înmânat președintelui COSR Alin Petrache de către  Principesa Moștenitoare Margareta.

Laura Suzeanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × four =

81 + = 88

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie