Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Este corectă structura lingvistică “oameni cu expertiză”?

În mass-media, în limbajul cotidian, în mediul de afaceri sau în politică, se poate constata folosirea Expertiza Macroaproape cu obstinaţie a cuvântului expertiză, în cele mai diverse contexte, cum ar fi: “ Este nevoie în Parlament de oameni cu expertiză profesională” (lupamea.ro), “Ne interesează expertiza oamenilor, nu costurile“ (zf.ro), “Se caută oameni cu expertiză în Dezvoltarea Organizaţională şi Management” (masterstudies.ro), “Domnul Iohannis are nevoie de o echipă de oameni cu expertiză serioasă” (revista22.ro) etc.
O astfel de “preferinţă” pentru substantivul expertiză, folosit cu sensul de experienţă, competenţă, pricepere, ar putea fi explicată prin intentia unor vorbitori de a impresiona printr-un limbaj “elevat” sau prin influenţa limbii engleze, în care expertise are înţelesul menţionat anterior (competenţă, priceperegreat skill or knowledge in a particular field, Oxford Dictionary).
Trebuie ştiut că, în limba română, cuvântul expertiză (din fr. expertise) are un sens specializat: 1.Cercetare cu caracter tehnic, făcută de un expert, la cererea unui organ de jurisdicție sau de urmărire penală ori a părților, asupra unei situații/probleme a cărei lămurire interesează soluționarea cauzei; (Concr.) Raport întocmit de un expert asupra cercetărilor făcute; 2. (Med.; în sintagma) Expertiză medicală = a) stabilire, în urma unui examen medical, a capacității de muncă, în condițiile solicitărilor fizice și psihice din diferite profesii; b) consultație sau autopsie efectuată de medicul legist în cazuri de rănire, accident, viol, otrăvire, omor etc.(DEX).
Pe de altă parte, experienţă (din fr. experience, lat. experiencia) reprezintă: 1. Totalitatea cunoștințelor pe care oamenii le dobândesc în mod nemijlocit despre realitatea înconjurătoare în procesul practicii social-istorice, al interacțiunii materiale dintre om și lumea exterioară; 2. Verificare a cunoștințelor pe cale practică, prin cercetarea fenomenelor din realitatea înconjurătoare (DEX).
Este adevărat că, în Dicţionarul explicativ ilustrat (DEXI), din 2007, este înregistrat, la cuvântul expertiză, şi înţelesul de aptitudine/pricepere/competenta/experienţă, indicându-se dubla provenienţă a termenului (din franceza şi din engleza), rezultat al unui calc semantic (copierea/adăugarea, în acest caz, a sensului dintr-o altă limbă, deşi substantivul era cunoscut cu un alt înţeles).
Prin urmare, se va spune corect, de exemplu: S-a făcut o expertiză medico-legală/tehnică/grafoscopică/psihiatrică/expertiză contabilă etc., dar Este nevoie de oameni cu experienţă/pricepere/competentă profesională etc.
Spre InformatieFaptul că unele dicţionare recente acceptă sinonimia expertiză – competenţă exprimă doar o grabă nejustificată de a impune sensuri care nu sunt specifice limbii române. “Oameni cu expertiză” poate fi, eventual, o structură tolerată/tolerabilă, dar obositoare, în contextul în care calcurile (lexicale, semantice) după cuvinte englezeşti abundă în limba română actuală. Probabil că, în astfel de cazuri, cea mai firească atitudine este cea ponderată, intre un tradionalism (purism) excesiv şi acceptarea, cu orice preţ, a unor împrumuturi care nu sunt în spiritul limbii române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + 7 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie