Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Este corectă structura lingvistică “oameni cu expertiză”?

În mass-media, în limbajul cotidian, în mediul de afaceri sau în politică, se poate constata folosirea Expertiza Macroaproape cu obstinaţie a cuvântului expertiză, în cele mai diverse contexte, cum ar fi: “ Este nevoie în Parlament de oameni cu expertiză profesională” (lupamea.ro), “Ne interesează expertiza oamenilor, nu costurile“ (zf.ro), “Se caută oameni cu expertiză în Dezvoltarea Organizaţională şi Management” (masterstudies.ro), “Domnul Iohannis are nevoie de o echipă de oameni cu expertiză serioasă” (revista22.ro) etc.
O astfel de “preferinţă” pentru substantivul expertiză, folosit cu sensul de experienţă, competenţă, pricepere, ar putea fi explicată prin intentia unor vorbitori de a impresiona printr-un limbaj “elevat” sau prin influenţa limbii engleze, în care expertise are înţelesul menţionat anterior (competenţă, priceperegreat skill or knowledge in a particular field, Oxford Dictionary).
Trebuie ştiut că, în limba română, cuvântul expertiză (din fr. expertise) are un sens specializat: 1.Cercetare cu caracter tehnic, făcută de un expert, la cererea unui organ de jurisdicție sau de urmărire penală ori a părților, asupra unei situații/probleme a cărei lămurire interesează soluționarea cauzei; (Concr.) Raport întocmit de un expert asupra cercetărilor făcute; 2. (Med.; în sintagma) Expertiză medicală = a) stabilire, în urma unui examen medical, a capacității de muncă, în condițiile solicitărilor fizice și psihice din diferite profesii; b) consultație sau autopsie efectuată de medicul legist în cazuri de rănire, accident, viol, otrăvire, omor etc.(DEX).
Pe de altă parte, experienţă (din fr. experience, lat. experiencia) reprezintă: 1. Totalitatea cunoștințelor pe care oamenii le dobândesc în mod nemijlocit despre realitatea înconjurătoare în procesul practicii social-istorice, al interacțiunii materiale dintre om și lumea exterioară; 2. Verificare a cunoștințelor pe cale practică, prin cercetarea fenomenelor din realitatea înconjurătoare (DEX).
Este adevărat că, în Dicţionarul explicativ ilustrat (DEXI), din 2007, este înregistrat, la cuvântul expertiză, şi înţelesul de aptitudine/pricepere/competenta/experienţă, indicându-se dubla provenienţă a termenului (din franceza şi din engleza), rezultat al unui calc semantic (copierea/adăugarea, în acest caz, a sensului dintr-o altă limbă, deşi substantivul era cunoscut cu un alt înţeles).
Prin urmare, se va spune corect, de exemplu: S-a făcut o expertiză medico-legală/tehnică/grafoscopică/psihiatrică/expertiză contabilă etc., dar Este nevoie de oameni cu experienţă/pricepere/competentă profesională etc.
Spre InformatieFaptul că unele dicţionare recente acceptă sinonimia expertiză – competenţă exprimă doar o grabă nejustificată de a impune sensuri care nu sunt specifice limbii române. “Oameni cu expertiză” poate fi, eventual, o structură tolerată/tolerabilă, dar obositoare, în contextul în care calcurile (lexicale, semantice) după cuvinte englezeşti abundă în limba română actuală. Probabil că, în astfel de cazuri, cea mai firească atitudine este cea ponderată, intre un tradionalism (purism) excesiv şi acceptarea, cu orice preţ, a unor împrumuturi care nu sunt în spiritul limbii române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 3 =

− 1 = 1

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

Corespondenta la redactie