Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – cafeină sau cofeină?

Ne referim frecvent la substanţa menţionată în titlul articolului, un alcaloid extras din boabe de cafea, din Cofeina-drog-sau-stimulentfrunze de ceai, din nuci de cola etc. – pentru că se regăseşte în multe produse alimentare (cafea, ceai, ciocolată, coca-cola etc.), precum şi în farmacologie, dar mulţi dintre noi, probabil, ezită între cele două forme – cafeină sau cofeină? Ezitarea, într-un fel, este justificată, pentru că, multă vreme, dicţionarele indicau drept forma corectă varianta cafeină, având în vedere că şi în alte limbi, corespondentul este, de exemplu, în franceză cafeine, în italiană, caffeina, în engleză, caffein etc.
În limba română contemporană, în cele mai recente ediţii ale DEX-ului (Dicţionarul explicativ al limbii române) şi DOOM-ului (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), vom găsi menţionate ambele forme – !cofeínă/cafeínă – în ordinea în care le-am consemnat, cu un semn al exclamării în faţa primului, ceea ce indică o modificare, în raport cu celelalte ediţii ale dicţionarelor. Mai exact, sub influenţa limbii vorbite (cei mai mulţi vorbitori utilizând varianta cofeină), dar şi pentru că, în română, cuvântul a fost împrumutat din limba germană – germ. Koffein – varianta recomandată de Cum asalingvişti este cofeină, cealaltă – cafeină – fiind „tolerată” (deci nu este greşită, dar se recomandă prima).
Oamenii consumă cofeină încă din epoca pietrei, când au descoperit că, mestecând anumite seminţe/boabe/rădăcini, se diminua oboseala şi, în general, se îmbunătăţea funcţionarea organismului, dar prima consemnare în scris, referitoare la cofeină, îi aparţine medicului persan Al-Razi, din secolul al IX-lea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × one =

85 − 80 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie