Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Este corect “aversă de ploaie”?

Pentru unii, “averse de ploaie” înseamnă pur și simplu că ploaia este de slabă intensitate, pentru alții… Ploaie varafoarte puternică!
Dacă apelăm la opiniile lingviştilor, vom constata că cei mai mulţi consideră structura averse de ploaie ca fiind un pleonasm, deoarece, conform DEX, aversa înseamnă : ploaie torenţială de scurtă durată. Prin urmare, s-ar repeta inutil o informaţie (cea referitoare la ploaie, ca şi cum am spune ploaie torenţială de ploaie, ceea ce ar fi un nonsens).

Specialiştii în meteorologie (pentru că mulţi dintre ei folosesc această sintagmă), fie pentru a-şi justifica „scăparea”, fie pentru că argumentele ştiinţifice chiar pot fi valabile, susţin că aversele de ploaie sunt cele care provin din norii izolaţi, de tip cumulus sau cumulonimbus, care alternează cu porţiuni de cer senin, nori asociaţi, adeseori, cu furtuni iscate parcă „din senin”, în timp ce ploaia (obişnuită) vine din norii compacţi care acoperă tot cerul, generând precipitaţii omogene. Meteorologii mai subliniază şi faptul că structura averse de ploaie nu este un pleonasm şi pentru că este necesară diferenţierea de aversele de grindină sau aversele de ninsoare.
“Ploaia” vine din norii stratiformi, nori compacți ce adesea acoperă întreg cerul. Acești nori formează o pătură densă și, ca urmare, precipitațiile rezultate sunt omogene de asemenea. Acest tip de precipitații poate dura ore întregi. Pe de altă parte, “aversele de ploaie” provin din norii de convecție. Aceștia sunt nori de tipul cumulus, sub formă de grămezi izolate, bine individualizate, sau de tipul norilor cumulonimbus, asociați cu precipitații mari și furtuni puternice însoțite de descărcări electrice. Ambele tipuri de nori au o formă bine definită și sunt despărțiți de zone de cer senin. Precipitațiile formate din aceștia sunt deseori descrise în prognozele meteo ca fiind “izolate”, “în averse”. Fiind nori izolați, este practic imposibil să se facă o prognoză cu zona exactă unde se va forma o aversă, mai ales că în spațiul dintre acești nori destul de des cerul este senin și vremea frumoasă. De aceea aversele de ploaie se formează cel mai des vara, în timpul zilei, dispărând în timpul nopții.

Litere_În aceste condiţii, ca vorbitori nativi de limba română, ar trebui, probabil, să adoptăm o poziţie maleabilă şi fiecare să decidă ce exprimare foloseşte – aversa/aversă de ploaie –nu prea se aude sintagma averse de ninsoare (care ar justifica necesitatea de a face diferenta de averse de ploaie), si care, prin structura ei, ar contrazice chiar sensul cuvântului aversa (ploaie de scurtă durată, nu ninsoare), or înţelesul unui cuvânt, aşa cum este explicat în dicţionar, nu poate fi pus la îndoială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 3 =

− 8 = 1

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie