Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Scrierea cu â şi î

Încă din 1993, printr-o Hotărâre a Academiei Romane, s-au stabilit regulile, valabile şi în prezent, Regula cu â și îreferitoare la felul în care sunetul [î] este redat în scris. Astfel, în funcţie de poziţia pe care o are în structura fonetica a cuvântului şi ţinând seama şi de criteriul morfologic, sunetul [î] poate fi redat în două feluri (â/î):

  • Se scrie â în interiorul cuvintelor – (a) strânge, (a) mânca, mâncare, mână, gând etc. – inclusiv în formele flexionare ale verbelor care aparţin conjugării a IV-a (care au la final a coborî, a doborî etc.), dacă sunetul apare în interiorul lor, la formele specifice diverselor moduri şi timpuri: coborând, coborât, coborâsem, coborâi, hotărâsem, hotărâi, am hotărât etc.
  • Se scrie â şi în derivatele cu sufixe, de la cuvintele care se termină în –î : hotărâtor, târâtor, chiorâş, coborâş etc.
  • Se scrie î :

–      la iniţială de cuvânt : înger, împărat, împreună, împământenit etc.

–      la sfârşit de cuvânt : (a) hotărî, (a) urî, (a) coborî etc.

–      în interiorul cuvintelor compuse, în care al doilea element începe cu î: bineînţeles;

–      în interiorul derivatelor cu prefixe, de la cuvinte care încep cu î: neînţeles, neîmpădurit, neîmpărţit etc.

La ScrisObservaţie ! Numele de familie se pot scrie cu î sau â, în funcţie de dorinţa celor care le poartă, în funcţie de acte sau de tradiţia din familia respectiva. Aşa se face ca acelaşi nume poate fi scris în două feluri, în situaţii diferite (adica de catre persoane diferite), de exemplu : Râpeanu şi Rîpeanu.

În privinţa denumirilor de localităţi, se aplică regula generală : Târgu Mureş, Râmnicu Vâlcea, Câmpeni etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

67 − 61 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

Corespondenta la redactie