Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Scrierea cu â şi î

Încă din 1993, printr-o Hotărâre a Academiei Romane, s-au stabilit regulile, valabile şi în prezent, Regula cu â și îreferitoare la felul în care sunetul [î] este redat în scris. Astfel, în funcţie de poziţia pe care o are în structura fonetica a cuvântului şi ţinând seama şi de criteriul morfologic, sunetul [î] poate fi redat în două feluri (â/î):

 • Se scrie â în interiorul cuvintelor – (a) strânge, (a) mânca, mâncare, mână, gând etc. – inclusiv în formele flexionare ale verbelor care aparţin conjugării a IV-a (care au la final a coborî, a doborî etc.), dacă sunetul apare în interiorul lor, la formele specifice diverselor moduri şi timpuri: coborând, coborât, coborâsem, coborâi, hotărâsem, hotărâi, am hotărât etc.
 • Se scrie â şi în derivatele cu sufixe, de la cuvintele care se termină în –î : hotărâtor, târâtor, chiorâş, coborâş etc.
 • Se scrie î :

–      la iniţială de cuvânt : înger, împărat, împreună, împământenit etc.

–      la sfârşit de cuvânt : (a) hotărî, (a) urî, (a) coborî etc.

–      în interiorul cuvintelor compuse, în care al doilea element începe cu î: bineînţeles;

–      în interiorul derivatelor cu prefixe, de la cuvinte care încep cu î: neînţeles, neîmpădurit, neîmpărţit etc.

La ScrisObservaţie ! Numele de familie se pot scrie cu î sau â, în funcţie de dorinţa celor care le poartă, în funcţie de acte sau de tradiţia din familia respectiva. Aşa se face ca acelaşi nume poate fi scris în două feluri, în situaţii diferite (adica de catre persoane diferite), de exemplu : Râpeanu şi Rîpeanu.

În privinţa denumirilor de localităţi, se aplică regula generală : Târgu Mureş, Râmnicu Vâlcea, Câmpeni etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nine + 5 =

51 − = 41

Editorial
 • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Cum este corect – “costum de haine” sau “costum”? Structura …
Corespondenta la redactie