Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum e corect – deoparte sau de o parte?

Între cele două ortograme (structuri care se pronunță la fel, dar se scriu diferit) – deoparte și de o Multe Cartiparte – există o diferență de sens. Deoparte (scris într-un cuvânt) este adverb și are sensul la o oarecare depărtare, izolat.

Exemplu : Am pus deoparte lucrurile de care am nevoie imediat.

De o parte (scris în trei cuvinte) este o structură alcătuită din prepoziția de, articolul nehotărât o și substantivul parte.

Exemplu : De o parte a răului era o construcție, de cealaltă parte era teren agricol.

Dacă structura de o parte se pronunță în tempo rapid, acest fapt se va marca în scris prin folosirea cratimei, între prepoziție și articol : De-o parte a muntelui era soare, de cealaltă era înnorat.

Ca sa ajungi mareÎn limba română, o structură similară este și la o parte, cu valoarea morfologică de locuțiune adverbială, dar care se va scrie întotdeauna în trei cuvinte.

Exemplu :  Să lăsăm la o parte aspectele neesențiale.
În trei cuvinte se scrie și când este formată din prepoziție + articol + substantiv, cu înțeles diferit de cel al locuțiunii adverbiale, ca în exemplul : La o parte dintre ei am constatat multe lipsuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − thirteen =

− 3 = 1

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie