Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum e corect – deoparte sau de o parte?

Între cele două ortograme (structuri care se pronunță la fel, dar se scriu diferit) – deoparte și de o Multe Cartiparte – există o diferență de sens. Deoparte (scris într-un cuvânt) este adverb și are sensul la o oarecare depărtare, izolat.

Exemplu : Am pus deoparte lucrurile de care am nevoie imediat.

De o parte (scris în trei cuvinte) este o structură alcătuită din prepoziția de, articolul nehotărât o și substantivul parte.

Exemplu : De o parte a răului era o construcție, de cealaltă parte era teren agricol.

Dacă structura de o parte se pronunță în tempo rapid, acest fapt se va marca în scris prin folosirea cratimei, între prepoziție și articol : De-o parte a muntelui era soare, de cealaltă era înnorat.

Ca sa ajungi mareÎn limba română, o structură similară este și la o parte, cu valoarea morfologică de locuțiune adverbială, dar care se va scrie întotdeauna în trei cuvinte.

Exemplu :  Să lăsăm la o parte aspectele neesențiale.
În trei cuvinte se scrie și când este formată din prepoziție + articol + substantiv, cu înțeles diferit de cel al locuțiunii adverbiale, ca în exemplul : La o parte dintre ei am constatat multe lipsuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × five =

+ 7 = 11

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – grape-fruit/ grefuit/ grep/ grepfrut? Fructul citric, …
Corespondenta la redactie