Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect –Paşti fericit! sau Paşte fericit!

La Sărbătoarea Învierii Domnului ne bucurăm şi, aşa cum este firesc, facem urări celor dragi. Este posibil ca, într-o astfel de situaţie, să avem o ezitare în momentul în care adresăm urarea din titlu, ezitare generată de întrebarea care formă este corectă : Paşte sau Paşti ?

În DOOM 2 (cea mai recentă ediţie a Dicţionarului ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), Paste Fericitsubstantivul propriu care denumeşte Sărbătoarea Învierii Domnului este consemnat cu semnul exclamării înainte, ceea ce înseamnă că, în comparaţie cu ediţia anterioară a dicţionarului, s-a produs o schimbare, impusă (cum s-a întâmplat în cazul multor cuvinte) de uzul limbii, de faptul că mulţi vorbitori, o perioadă îndelungată, au folosit o anumită varianta a unui cuvânt, chiar dacă era considerată ca fiind incorectă.

Mai exact, dacă, până la un anumit moment, singura formă corectă a cuvântului în discuţie era Paşti, în prezent, ambelePaşte/ Paştisunt acceptate de norme. Aşadar, în DOOM 2, găsim urmatoarele precizări :

!paște/paști (pâine sfinţită) s.f.pl.art. paștele/paștile

!Paște (sărbătoare) s.propriu m.pl. Paști (doi Paști, dar pl.n. Sfintele Paști)

!pască (prăjitura, pâine nedospită) s.f., g.-d. art. pascăi

Paşti este pluralul substantivului pască (toate aceste cuvinte avându-şi originea în latinescul pascha, în ebraică – pesah).

În DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române), se precizează următoarele :

PAȘTI s. m.  1. Sărbătoare religioasă celebrată de creștini în amintirea Învierii lui Hristos, iar de evrei în amintirea eliberării acestora din robia egipteană. ◊ Expr. Nu e în toate zilele Paști sau o dată pe an e Paști = nu se petrec în fiecare zi evenimente deosebite. Din an în Paști sau din joi în Paștidin Paști în Crăciun = foarte rar, la intervale mari de timp.La Paștile cailor (sau calului) = niciodată. 2. Pâine sfințită, care se împarte la biserică în ziua de Paști (1); pască. [Var.: Páște s. n.] – Lat.pascha, -ae.

PÁSCĂ  s. f. 1. Cozonac tradițional făcut din aluat dospit umplut cu brânză de vaci, stafide, smântână etc. care se mănâncă de obicei la Paști de către creștinii ortodocși. ♦ Anafură pe care preotul o împarte credincioșilor în ziua de Paști; paști (2). 2. Preparat alimentar tradițional, făcut din aluat nedospit, copt în foi subțiri, pe care îl mănâncă evreii în timpul Paștilor în loc de pâine. – Lat. pascha.

În concluzie, ambele forme – Paşte/ Paşti – sunt corecte.

Mai există însă o problemă legată de urarea menţionată în titlu. Paşte este o formă de singular, în timp ce Paşti este o formă de plural. Prin urmare, este corect să spunem Paşte fericit !/ Un Paşte fericit !, dar, în niciun caz Paşti fericit !/ Un Paşti fericit – care ar însemna asocierea nefirească a unui substativ la numărul plural, cu un articol nehotărât, cu formă de singular şi cu un adjectiv la singular (ca şi cum am spune « un cozonaci bun », exprimare pe care nimeni nu o foloseşte, evident). În aceeaşi logică, nu se poate spune nici Sfintele Paşte (Sfintele – plural, feminin, Paşte – singular). De asemenea, în contexte precum Paştele cade, anul acesta, în aprilie/ Paştile cad, anul acesta, în aprilie se va face Cu DOOMacordul corect al predicatului cu subiectul, la singular sau la plural, după caz.

Incorect este şi un « hibrid » de felul « Paştiul », în care s-ar combina substantivul la plural cu articolul hotărât de singular. Pluralul corect, cum se poate vedea din definiţiile de dicţionar ale cuvintelor, este Paştile/ Paştele.

Sunt corecte, aşadar, oricare dintre formulările : Paşte fericit!/ Un Paşte fericit ! (nu Paşti fericit !), Sărbătoarea Paştelui, Sărbătorile Paştelui, Sărbătorile Paştilor, Sărbătorile de Paşte, Sărbătorile de Paşti, Postul Paştelui, Postul Paştilor, Noaptea Paştelui, Noaptea Paştilor, Sfintele Paşti (nu Sfintele Paste) etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 4 =

+ 81 = 87

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

Corespondenta la redactie