Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Exprimarea corectă a aproximaţiei numerice

Aproximaţia numerică poate fi exprimată corect prin diverse structuri:Magazin-Deschis

 • Prin construcţii cu prepoziţii: Au venit la şedinţă între zece şi douăzeci de persoane/ Astăzi, temperaturile vor fi între 15 şi 20 de grade/ Deschis între 9 şi 15/ de la 9 la 15/ Sunt în vacanţa de la 15 la 30 august etc.
 • Prin asocierea numeralelor cu adverbe de aproximaţie, precum : circa, vreo, aproximativ, cam etc.: S-au plantat circa 30 de pomi/ Au sosit la timp numai vreo zece elevi etc.
 • Prin enumerarea primelor componente (cu virgulă între ele), în cazul numeralelor compuse cu sută, mie, milion : trei, patru sute, opt, nouă mii etc.
 • Prin alăturarea numeralelor despărţite prin linie de pauză : Au venit douăzeci – treizeci de persoane/ Au întârziat cinci – zece minute etc.

Destept InteligentAtenţie ! Este incorect să se combine construcţiile cu prepoziţie cu scrierea numeralelor cu linie de pauză. Prin urmare, nu se va spune/ scrie, de exemplu : Deschis între 9 -15, ci Deschis 9 -15 sau Deschis între 9 şi 15.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × two =

96 − 91 =

Editorial
 • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie