Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum se scrie corect un e-mail? 5 sfaturi utile

Chiar dacă pare unul dintre cele mai ușoare și mai banale lucruri pe care le facem în fiecare zi, scrierea Creierul Gandindunui e-mail nu este atât de simplă pe cât am crede. Un e-mail are și el propriile standarde de scriere, reguli pe care suntem datori să le cunoaștem, mai ales în situația în care comunicăm cu domnii profesori, cu care nu ne permitem un limbaj colocvial, iar regulile trebuie să fie aplicate cu strictețea prin care ele înseși se definesc. Astfel, avem de-a face cu câteva norme fundamentale în ceea ce privește scrierea unui e-mail.

Despre ce este vorba în e-mail?

O cunoaștere minimă a limbii engleze ne spune fără doar și poate că acest cuvânt ,,subject” ne arată, de fapt, despre ce va fi vorba în mesajul pe care noi îl vom trimite. Ceea ce vrem să spunem este că el nu ține loc nici de bună ziua, nici nu este locul unde tu îți vei scrie numele. Gândește-te la el ca la un posibil titlu pentru a rezuma ceea ce vrei să transmiți. Spre exemplu, dacă vrei să trimiți un e-mail unui domn profesor în legătură cu o mărire de notă, în această categorie intitulată ,,subject”, vei scrie ,,Mărire de notă pentru disciplina X sau Y.” Acest aspect este fundamental, întrucât va transmite profesorului sau oricărui alt destinatar natura problemei discutate în e-mail.

Îi scriem cui?

O altă problemă esențială în scrierea unui e-mail este că, de foarte multe ori, uităm să ne adresăm. O formulă reverențioasă ce încă se folosește este ,,Stimat/ă Domn/Doamnă X”. Dacă e-mailul pe care îl scriem se adresează unui coleg, un stil mai colocvial ne este permis și putem chiar să începem mesajul cu ,,Dragă Y”. Însă neadresarea niciunui nume la începutul textului pe care dorim să-l transmitem dovedește o lipsă de respect față de posibilul destinatar. Și nu uita nici de virgula indispensabilă după o astfel de formulă de adresare.

Politețea încă-i lucru mare

Apoi, nu uita nici de limbajul pe care îl folosești. Nimeni nu e obligat să-ți răspundă sau să-ți îndeplinească cererile. Asigură-te că vei fi modest în textul tău mai ales dacă ai nevoie de vreo informație sau dacă e-mailul pe care îl scrii este mai degrabă o rugăminte față de destinatar.

Destept InteligentFă uitate greșelile de ortografie!

Dacă nu ești sigur, mai bine roagă pe cineva să te ajute. Un e-mail plin de greșeli ortografice nu va face altceva decât să ofere destinatarului o enervare profundă și, uneori, chiar să-l pună în situația deloc plăcută de a descifra  ceea ce e scris în mesaj. Nu uita nici de virgule pe care trebuie să le plasezi la locurile potrivite și să le eviți în locurile neadecvate, precum cele între subiect și predicat.

Cine spune ce?

Indubitabil, email-ul va avea la sfârșit și o formulă de încheiere ce va depinde, din nou, de relațiile pe care le ai cu persoana respectivă. Fie că adresezi e-mailul unui posibil angajator sau unui domn profesor, finalul va fi de genul ,,Cu deosebită considerație/Cu stimă/, Marian Popescu” . Nu uita că stimă și respect înseamnă același lucru, așa că formula absolut perimată ,,Cu stimă și respect” iese total din discuție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one + 17 =

+ 43 = 49

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie