Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Sensul şi originea expresiei “In tristitia hilaris, in hilaritate tristis”

Expresia In tristitia hilaris, in hilaritate tristis”, însemnândÎn tristeţe vesel, în veselie trist, are o istorie de peste patru secole, celebritatea acesteia datorându-se, în primul rând, oamenilor de cultură, care au citat-o, de-a lungul timpului, în diverse contexte, pentru a sublinia o anumită atitudine umană. Se ştie mai puţin faptul că autorul ei este Giordano Bruno, teolog şi filosof italian, din secolul al XVI-lea, care a folosit această expresie ca motto al comediei sale – Candelaio, scrisă şi pusă în scena în 1582.

Mai târziu, filosoful german Arthur Schopenhauer, în principala sa lucrare, Lumea ca voinţă şi reprezentare, face referire la expresia lui Giordano Bruno pentru a defini condiţia omului superior, preocupat de cunoaşterea autentică, în opoziţie cu omul comun, adeseori marcat de manifestarea vulgarităţii, chinuit de dorinţe mărunte. Omul superior, subliniază filosoful, are, de obicei, “un aer de mare seninătate, cumva nepământesc, care răzbate şi coexistă foarte bine cu melancolia celorlalte trăsături ale feţei, această legătură putând fi nimerit exprimată cu ajutorul mottoului lui Giordano Bruno: În tristitia hilaris, în hilaritate tristis”.

Mihai Eminescu, influenţat şi el de filosofia schopenhaueriană şi lucid observator al condiţiei umane, face apel, de asemenea, la expresia lui Giodano Bruno, pentru a arăta că omul superior are întotdeauna un aer de “măreţie calmă, parcă supra-pamantească” şi care “concordă de minune cu unda de melancolie vizibilă în toată fiinţa lui”.

Dincolo, însă, de sfera reperelor literare şi filosofice, expresia În tristitia hilaris, în hilaritate tristis se foloseşte pentru a pune în evidenţă o caracteristică general umană – aceea că, oscilând între bucurie şi tristeţe, omul, de obicei, nu le trăieşte cu adevărat pe niciuna dintre acestea, că în orice bucurie există o undă de tristeţe şi invers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 + eleven =

+ 53 = 60

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie