Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – îngheţate sau îngheţăţi?

Trăim într-o epocă în care ne grăbim, în toate, în acţiunile noastre, în deciziile noastre şi chiar în felul în care vorbim. Până la urmă, s-ar putea gândi unii, ce importanţă mai are dacă spun Aş vrea să cumpăr două îngheţate/ îngheţăţi. Rezultatul e acelaşi, voi cumpăra, probabil, două îngheţate/ îngheţăţi, care vor avea gustul la fel, indiferent cum pronunţ cuvântul care le denumeşte. Numai că « sănătatea » unei limbi este la fel de importantă ca orice alt aspect al vieţii noastre, deoarece exprima gradul de cultură al unui popor, al fiecărui individ în parte, de care, indirect, depind multe altele.
Evident, singura formă corectă de plural a substantivului îngheţată este îngheţate. Acest substantiv provine din forma de feminin a adjectivului corespunzător, referindu-se la crema de fructe, cacao, ouă etc. răcită până la solidificare/ (cremă) îngheţată. Apariţia unei variante incorecte – îngheţăţi – se explică, probabil, prin confuzia cu forma de masculin, plural, a adjectivului – copaci îngheţaţi, de exemplu.

Prin urmare, singura variantă corectă de plural, pentru substantivul din titlul articolului, este îngheţate : Prefer îngheţatele cu fructe/ Îngheţatele cu frişcă au un gust deosebit etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen − six =

54 − 49 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie