Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – două sute de lei este o sumă mare sau sunt o sumă mare?

Sunt contexte lingvistice în care regula generală a acordului predicatului cu subiectul, în persoană și număr, nu se aplică, predicatul acordându-se cu un alt cuvânt care este mai aproape sau care are mai multă « greutate » în mesajul respectiv. În această situație se spune că acordul se face prin atracție. Acest tip de acord, uneori, în funcție de logica enunțului, este acceptat ca fiind corect, alteori este o greșeală.

De exemplu, când subiectul este la alt număr decât numele predicativ (care intră în alcătuirea predicatului nominal, alături de un verb copulativ – a fi, a se face, a ajunge (profesor, inginer etc.) – verbul copulativ, în mod normal, se acordă cu subiectul. Despre o astfel de situație este vorba și în exemplul din titlul articolului. Deși putem auzi adesea, de exemplu, exprimări de felul : Două sute de lei este o sumă importantă, singura varianta corectă este Două sute de lei sunt o sumă importantă (o sumă, substantiv la numărul singular, fiind nume predicativ, și nu subiect, deci nu cu acesta trebuie să se acorde verbul copulativ, ci cu sute, substantiv la numărul plural). Prin urmare, enunțul se supune regulii generale a acordului.

În cazurile în care, însă, verbul copulativ este mai aproape de numele predicativ decât subiectul, acordul prin atracție este mai ușor de justificat și acceptat.
Exemplu : Un obiectiv important al strategiilor țărilor europene sunt alianțele geo-politice (acordul se face, în acest exemplu, nu cu subiectul un obiectiv, ci cu numele predicativ alianțele, care este lângă verbul copulativ sunt).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × five =

8 + 2 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea expresiei “Patul lui Procust” În cultura română, …
Corespondenta la redactie