Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – două sute de lei este o sumă mare sau sunt o sumă mare?

Sunt contexte lingvistice în care regula generală a acordului predicatului cu subiectul, în persoană și număr, nu se aplică, predicatul acordându-se cu un alt cuvânt care este mai aproape sau care are mai multă « greutate » în mesajul respectiv. În această situație se spune că acordul se face prin atracție. Acest tip de acord, uneori, în funcție de logica enunțului, este acceptat ca fiind corect, alteori este o greșeală.

De exemplu, când subiectul este la alt număr decât numele predicativ (care intră în alcătuirea predicatului nominal, alături de un verb copulativ – a fi, a se face, a ajunge (profesor, inginer etc.) – verbul copulativ, în mod normal, se acordă cu subiectul. Despre o astfel de situație este vorba și în exemplul din titlul articolului. Deși putem auzi adesea, de exemplu, exprimări de felul : Două sute de lei este o sumă importantă, singura varianta corectă este Două sute de lei sunt o sumă importantă (o sumă, substantiv la numărul singular, fiind nume predicativ, și nu subiect, deci nu cu acesta trebuie să se acorde verbul copulativ, ci cu sute, substantiv la numărul plural). Prin urmare, enunțul se supune regulii generale a acordului.

În cazurile în care, însă, verbul copulativ este mai aproape de numele predicativ decât subiectul, acordul prin atracție este mai ușor de justificat și acceptat.
Exemplu : Un obiectiv important al strategiilor țărilor europene sunt alianțele geo-politice (acordul se face, în acest exemplu, nu cu subiectul un obiectiv, ci cu numele predicativ alianțele, care este lângă verbul copulativ sunt).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 1 = 1

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie