Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “medicul m-a consultat”/ “am consultat medicul”/ medicul m-a examinat”?

În limbajul curent, se întâmpla adesea ca unele structuri lingvistice să pară ambigue, din cauza unor suprapuneri de sens. Verbul a consulta (din fr. consulter, lat. consultare), în limba romana, are mai multe înţelesuri : 1. a cere un sfat, o părere, a se sfătui, a lua avizul unei persoane autorizate ; 2. a examina un pacient ; 3. a cerceta, a examina un text, un document, pentru a se informa (DEX). Şi verbul a examina are mai multe sensuri : 1. a cerceta, a studia amănunţit ceva sau pe cineva ; 2.a cerceta un bolnav, pentru a pune dignosticul şi a stabili tratamentul ; 3. a chestiona, a asculta, a supune un elev, un student, un candidat la o probă de verificare (DEX).

Aşadar, pentru cei care ezita în alegerea unei anumite exprimări pentru a comunica un mesaj ca cel prezent în titlul articolului, trebuie precizat că, în funcţie de context, se poate apela, în mod corect, la oricare dintre cele trei structuri. De exemplu :

Medicul m-a consultat cu mare atenţie, deşi la cabinet era aglomeraţie.

Am fost consultat (examinat) de medic pentru a-mi putea prescrie tratamentul corect.

Medicul m-a examinat cu mare atenţie, pentru a nu greşi diagnosticul.

Am consultat medicul (am cerut sfatul/ părerea autorizată) înainte de a merge într-o staţiune de odihnă şi tratament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − six =

57 − 51 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie