Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “medicul m-a consultat”/ “am consultat medicul”/ medicul m-a examinat”?

În limbajul curent, se întâmpla adesea ca unele structuri lingvistice să pară ambigue, din cauza unor suprapuneri de sens. Verbul a consulta (din fr. consulter, lat. consultare), în limba romana, are mai multe înţelesuri : 1. a cere un sfat, o părere, a se sfătui, a lua avizul unei persoane autorizate ; 2. a examina un pacient ; 3. a cerceta, a examina un text, un document, pentru a se informa (DEX). Şi verbul a examina are mai multe sensuri : 1. a cerceta, a studia amănunţit ceva sau pe cineva ; 2.a cerceta un bolnav, pentru a pune dignosticul şi a stabili tratamentul ; 3. a chestiona, a asculta, a supune un elev, un student, un candidat la o probă de verificare (DEX).

Aşadar, pentru cei care ezita în alegerea unei anumite exprimări pentru a comunica un mesaj ca cel prezent în titlul articolului, trebuie precizat că, în funcţie de context, se poate apela, în mod corect, la oricare dintre cele trei structuri. De exemplu :

Medicul m-a consultat cu mare atenţie, deşi la cabinet era aglomeraţie.

Am fost consultat (examinat) de medic pentru a-mi putea prescrie tratamentul corect.

Medicul m-a examinat cu mare atenţie, pentru a nu greşi diagnosticul.

Am consultat medicul (am cerut sfatul/ părerea autorizată) înainte de a merge într-o staţiune de odihnă şi tratament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

44 + = 51

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie