Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Este corect “omletă de ouă”?

Cuvântul omletă este uzual, face parte din limbajul cotidian, pentru că denumeşte unul dintre cele mai cunoscute preparate culinare : mâncare făcută din ouă bătute şi prăjite în grăsime, uneori cu o umplutură de şuncă, brânză, spanac etc. – Din fr.omelette (DEX). 

Dacă cineva este curios să afle diverse reţete pentru prepararea omletei şi cauta pe internet, va găsi nenumărate titluri de felul: „Omletă de ouă” (reteteaz.ro, ziare.com), „Omletă de ouă, din ouă simple, omletă de ceapă” (retete-adunate.ro), „Salata cuşcuş cu omletă de ouă” (reţete.eva.ro) etc.

Problema este că, din punct de vedere lingvistic, structura „omletă de/din ouă” este un pleonasm, o greşeală de exprimare constând în utilizarea alăturată a unor cuvinte care repetă, în mod inutil, aceeaşi idee – omletă fără ouă, indiferent de alte adaosuri, nu există. Prin urmare, se va spune corect, de exemplu: Am preparat o omletă/omletă cu ciuperci, omletă cu ceapă, cu spanac etc.

Pot fi tolerate, însă, formulări în care se aduce o precizare care nu poate fi formulată în alt fel: omletă din ouă de prepeliţă/de struţ/ de gâscă etc. (adică nu altfel de ouă).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × four =

− 5 = 2

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie