Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

De unde provine cuvântul OK şi ce înseamnă de fapt

OK este cel mai folosit cuvânt din lume, utilizat pentru a descrie o stare de spirit, un acord, sau pur şi simplu pentru a începe o propoziţie, însă puţini cunosc etimologia sau semnificaţia acestui cuvânt, scrie Business Insider.

Unii susţin că termenul a fost folosit pentru prima dată în 1839, în ziarul „Boston Morning Post“, cu semnificaţia „all correct“, un termen din jargon apărut în anii 1830 care poate fi asemănat cu OMG-ul sau LOL-ul zilelor noastre. Alţii susţin că OK a apărut sub forma unei glume în 1839, în The Boston Morning Post, cel mai popular ziar din New England, la vremea aceea sau că provine de la abrevierea cu care era alintat candidatul democrat la preşedenţia SUA, Martin Van Buren – „Old Kinderhook“.  Susţinătorii preşedintelui erau cunoscuţi sub numele de OK Club. Unele surse au scris că Van Buren ar fi început să  folosească OK drept semnătură.
O modă a abrevierilor în presa americană a luat naştere în Boston, în vara lui 1838. Se foloseau expresii precum OFM, “our firt men – primii noştri bărbaţi”, NG, “not going – nu merge”,  GT “Gone to Texas” – „plecat la Texas” şi SP – “small potatoes – cartofi mici”. Astfel, predecesorul lui OK a fost OW, „oll wright”. Prezentarea originală OK ca “totul este corect” a cunoscut variaţii cum ar fi “Oll Korrect” sau chiar “Ole Kurreck”.

În 1919, Woodrow Wilson care susţinea că termenul provine din limba Choctaw l-a rescris sub forma “okeh”, pentru ca mai târziu această scriere să fie înlocuită de ortografierea mai modernă “okay”.

Dicţionarul de limbă Choctaw, scris de Cyrus Byington în 1915, este cea mai recentă dovadă care confirma spusele lui Wilson şi Seeger. Potrivit lui Byington şi unor dicţionare care au fost publicate mai târziu, okeh însemna “este aşa şi în niciun alt mod”.

Mai există şi varianta conform căreia, în scrisorile trimise pe timp de război în Marea Britanie, „OK“ ar fi provenit de la „zero killed“ (zero morţi).
Potrivit wikipedia.org OK sau Ok poate fi: Okay, cuvânt din limba engleză care înseamnă „bine” sau „acceptabil”; Oklahoma, codul poștal al acestui stat SUA; Czech Airlines, codul IATA al acestei companii aeriene; OK!, revistă britanică despre celebrități; OK Computer, album muzical al formației britanice Radiohead.
Multe alte limbi l-au împrumutat, fiind astăzi o expresie aproape universală. Nu există un consens cu privire la ortografie, astfel că poate fi găsit sub formele „OK”, „O.K.”, „ok”, „okay”, „okee”, „okie”, „kay”, „k” sau „kk”.

Deşi se insistă asupra ortografierii OK, este acceptată şi varianta “okay”, pentru utilizare informală.

Surse on line

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one + nine =

19 + = 28

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea expresiei “Patul lui Procust” În cultura română, …
Corespondenta la redactie