Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

De unde provine cuvântul OK şi ce înseamnă de fapt

OK este cel mai folosit cuvânt din lume, utilizat pentru a descrie o stare de spirit, un acord, sau pur şi simplu pentru a începe o propoziţie, însă puţini cunosc etimologia sau semnificaţia acestui cuvânt, scrie Business Insider.

Unii susţin că termenul a fost folosit pentru prima dată în 1839, în ziarul „Boston Morning Post“, cu semnificaţia „all correct“, un termen din jargon apărut în anii 1830 care poate fi asemănat cu OMG-ul sau LOL-ul zilelor noastre. Alţii susţin că OK a apărut sub forma unei glume în 1839, în The Boston Morning Post, cel mai popular ziar din New England, la vremea aceea sau că provine de la abrevierea cu care era alintat candidatul democrat la preşedenţia SUA, Martin Van Buren – „Old Kinderhook“.  Susţinătorii preşedintelui erau cunoscuţi sub numele de OK Club. Unele surse au scris că Van Buren ar fi început să  folosească OK drept semnătură.
O modă a abrevierilor în presa americană a luat naştere în Boston, în vara lui 1838. Se foloseau expresii precum OFM, “our firt men – primii noştri bărbaţi”, NG, “not going – nu merge”,  GT “Gone to Texas” – „plecat la Texas” şi SP – “small potatoes – cartofi mici”. Astfel, predecesorul lui OK a fost OW, „oll wright”. Prezentarea originală OK ca “totul este corect” a cunoscut variaţii cum ar fi “Oll Korrect” sau chiar “Ole Kurreck”.

În 1919, Woodrow Wilson care susţinea că termenul provine din limba Choctaw l-a rescris sub forma “okeh”, pentru ca mai târziu această scriere să fie înlocuită de ortografierea mai modernă “okay”.

Dicţionarul de limbă Choctaw, scris de Cyrus Byington în 1915, este cea mai recentă dovadă care confirma spusele lui Wilson şi Seeger. Potrivit lui Byington şi unor dicţionare care au fost publicate mai târziu, okeh însemna “este aşa şi în niciun alt mod”.

Mai există şi varianta conform căreia, în scrisorile trimise pe timp de război în Marea Britanie, „OK“ ar fi provenit de la „zero killed“ (zero morţi).
Potrivit wikipedia.org OK sau Ok poate fi: Okay, cuvânt din limba engleză care înseamnă „bine” sau „acceptabil”; Oklahoma, codul poștal al acestui stat SUA; Czech Airlines, codul IATA al acestei companii aeriene; OK!, revistă britanică despre celebrități; OK Computer, album muzical al formației britanice Radiohead.
Multe alte limbi l-au împrumutat, fiind astăzi o expresie aproape universală. Nu există un consens cu privire la ortografie, astfel că poate fi găsit sub formele „OK”, „O.K.”, „ok”, „okay”, „okee”, „okie”, „kay”, „k” sau „kk”.

Deşi se insistă asupra ortografierii OK, este acceptată şi varianta “okay”, pentru utilizare informală.

Surse on line

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 38 = 46

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie