Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – şprey, şpray sau spray?

În limbajul modern, ca urmare a tendinţei fireşti de îmbogăţire a limbii, pe măsură ce apar noi realităţi pentru care nu există cuvinte care să le denumească, dar şi ca urmare a rolului major al mass-mediei în impunerea unor neologisme, au pastruns nenumărate cuvinte împrumutate, în special din limba engleză. Unele au fost adaptate regulilor de scriere şi pronunţie specifice limbii române, o limba care funcţionează după principiul fonetic (pronunţăm aşa cum scriem), altele şi-au conservat forma şi pronunţia din limba din care provin.

Cuvântul din titlul articolului, cu sensul substanţa cosmetică pulverizată de un atomizor(DEX), provine din limba engleză (spray) şi, în limba romana, se scrie ca în limba din care provine – spray – şi se pronunţă tot ca în engleză – [sprei].

Formele articulate de singular şi plural sunt spray-ul, respectiv spray-urile (plural nearticulat – spray-uri), toate scrise cu cratimă.

Asadar, corecte sunt formele: spray (pronuntat [sprei], spray-ul, spray-uri, spray-urile.
Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie