Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “totodată” sau “tot o dată”, “totuna” sau “tot una”?

Totodată şi tot o dată sunt omofone, adică se pronunţă identic, dar se scriu diferit şi au valoare morfologică diferită. Tot o dată (scris în trei cuvinte) este o structură alcătuită din adverbul tot şi numeralul o datăTot o dată au fost şi ei la mare (adică o singură dată, nu de mai multe ori).

Când se scrie într-un singur cuvânt, totodată are valoare de adverb, cu sensul în acelaşi timpconcomitent, simultan : A fost surprins şi, totodată, mulţumit de hotărârea pe care aţi luat-o/Totodată cu ei s-a întors şi fratele meu etc.

În mod similar, tot una (în două cuvinte) poate fi, în funcţie de context, o structură alcătuită din adverb şi numeral – Şi eu am văzut, ca şi tine, tot una (o singură carte în raft, de exemplu) – sau locuţiune adverbială – Mergi pe drumul acesta şi ţine-o tot una.

Când se ortografiază într-un singur cuvânt, totuna are sensul la fel – Mi-e totuna ce hotărăşti !

Expresia tot una şi una are înţelesul frumos, deosebit : Exponatele de la Salonul invenţiilor erau tot una şi una!

destepti.ro

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie