Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – « proprii săi copii » sau « propriii copii »?

Structurile din titlul articolului – « proprii săi copii »/« propriii copii » – vizează două probleme : una semantică (legată de sens) şi alta referitoare la ortografierea cu doi sau cu trei i, ambele întâlnite frecvent în uzul limbii.

În primul rând, trebuie observat că adjectivul propriu conţine un i în rădăcina sa. Când este pus la plural (adică atunci când însoţeşte un substantiv la plural, urmând substantivului), forma corectă (plural nearticulat) este cu doi i – (copii) proprii. Dacă adjectivul este antepus substantivului, articolul hotărât trece de la substantiv la adjectiv, prin urmare adjectivul va primi un al treilea i : propriii copii.

Când adjectivul propriu însoţeşte substantive feminine sau neutre, ortografierea corectă trebuie să respecte aceleaşi reguli. Exemple: resurse propriipropriile resurse (primul i face parte din rădăcină, al doilea este desinenţa de plural, iar –le (din « propriile ») este articolul hotărât, plural, specific femininului).

În privinţa asocierii adjectivului propriu (care indică posesorul) cu adjectivul posesiv săi sau cu lui, ei, mei etc., orice construcţie de acest fel reprezintă un pleonasm. Prin urmare, nu se poate spune (pentru că sunt pleonasme) : propriii mei copii/propriile ei resurse/propriii lui angajaţi etc., ci propriii copii/propriile resurse/propriii angajaţi etc.

Observatie! Se întâmplă ca, uneori, să se pronunțe greșit propiu (fără al doilea r). Singura formă corectă este, evident, propriu.

Sursa

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie