Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – (Tu) plecasei/văzusei, vorbisei etc. sau (Tu) plecaseşi/văzuseşi/vorbiseşi etc.? Alte aspecte referitoare la ortografia timpului mai mult ca perfect

În nenumărate contexte de comunicare este necesară folosirea timpului mai mult ca perfect, pentru a exprima o acţiune trecută care s-a îndeplinit înaintea altei acţiuni tot trecute, de exemplu: Eu terminasem de scris tema când ai venit tu (terminasem este un verb la mai mult ca perfect, acţiunea terminasem îndeplinindu-se înaintea acţiunii ai venit).

Probleme se ivesc, de multe ori, la persoana a doua, singular, ca în exemplele din titlul articolului – (Tu) plecasei/văzusei, vorbisei etc. sau (Tu) plecaseşi/văzuseşi/vorbiseşi etc.?

Regula generală după care se construieşte acest timp este următoarea: la mai mult ca perfect, verbele primesc terminaţiile – sem, – şeşi, -se, -serăm, -serăţi, -seră, adăugate unei părţi (aceeasi la toate persoanele) cu care se alcătuieşte şi perfectul simplu. De exemplu: eu plecasem, tu plecaseşi, el plecase, noi plecaserăm, voi plecaserăţi, ei plecaseră. Prin urmare, în legătură cu verbele din titlul articolului, formele corecte sunt: (Tu) plecaseşi/văzuseşi/vorbiseşi etc.
Mai trebuie precizat că, la persoanele I şi a II-a plural, sunt admise şi formele fără -ră: noi plecasem, vorbisem/ văzusem etc., voi plecaseţi/vorbiseţi/văzuseţi etc. (dar recomandate sunt cele cu -ră).

De asemenea, trebuie atenţie la ortografierea formelor de mai mult ca perfect terminate în -si sau -se, pentru a nu se scrie, greşit, cu cratimă, confundându-se -si sau -se cu pronumele reflexiv. Mai mult ca perfectul nu poate primi pronume reflexiv decât înaintea verbului: el se dusese, el făcuse, se auzise etc. (nu el se duse-se, el făcu-se, se auzi-se etc.).

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie