Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – (Tu) plecasei/văzusei, vorbisei etc. sau (Tu) plecaseşi/văzuseşi/vorbiseşi etc.? Alte aspecte referitoare la ortografia timpului mai mult ca perfect

În nenumărate contexte de comunicare este necesară folosirea timpului mai mult ca perfect, pentru a exprima o acţiune trecută care s-a îndeplinit înaintea altei acţiuni tot trecute, de exemplu: Eu terminasem de scris tema când ai venit tu (terminasem este un verb la mai mult ca perfect, acţiunea terminasem îndeplinindu-se înaintea acţiunii ai venit).

Probleme se ivesc, de multe ori, la persoana a doua, singular, ca în exemplele din titlul articolului – (Tu) plecasei/văzusei, vorbisei etc. sau (Tu) plecaseşi/văzuseşi/vorbiseşi etc.?

Regula generală după care se construieşte acest timp este următoarea: la mai mult ca perfect, verbele primesc terminaţiile – sem, – şeşi, -se, -serăm, -serăţi, -seră, adăugate unei părţi (aceeasi la toate persoanele) cu care se alcătuieşte şi perfectul simplu. De exemplu: eu plecasem, tu plecaseşi, el plecase, noi plecaserăm, voi plecaserăţi, ei plecaseră. Prin urmare, în legătură cu verbele din titlul articolului, formele corecte sunt: (Tu) plecaseşi/văzuseşi/vorbiseşi etc.
Mai trebuie precizat că, la persoanele I şi a II-a plural, sunt admise şi formele fără -ră: noi plecasem, vorbisem/ văzusem etc., voi plecaseţi/vorbiseţi/văzuseţi etc. (dar recomandate sunt cele cu -ră).

De asemenea, trebuie atenţie la ortografierea formelor de mai mult ca perfect terminate în -si sau -se, pentru a nu se scrie, greşit, cu cratimă, confundându-se -si sau -se cu pronumele reflexiv. Mai mult ca perfectul nu poate primi pronume reflexiv decât înaintea verbului: el se dusese, el făcuse, se auzise etc. (nu el se duse-se, el făcu-se, se auzi-se etc.).

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie