Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – (Tu) plecasei/văzusei, vorbisei etc. sau (Tu) plecaseşi/văzuseşi/vorbiseşi etc.? Alte aspecte referitoare la ortografia timpului mai mult ca perfect

În nenumărate contexte de comunicare este necesară folosirea timpului mai mult ca perfect, pentru a exprima o acţiune trecută care s-a îndeplinit înaintea altei acţiuni tot trecute, de exemplu: Eu terminasem de scris tema când ai venit tu (terminasem este un verb la mai mult ca perfect, acţiunea terminasem îndeplinindu-se înaintea acţiunii ai venit).

Probleme se ivesc, de multe ori, la persoana a doua, singular, ca în exemplele din titlul articolului – (Tu) plecasei/văzusei, vorbisei etc. sau (Tu) plecaseşi/văzuseşi/vorbiseşi etc.?

Regula generală după care se construieşte acest timp este următoarea: la mai mult ca perfect, verbele primesc terminaţiile – sem, – şeşi, -se, -serăm, -serăţi, -seră, adăugate unei părţi (aceeasi la toate persoanele) cu care se alcătuieşte şi perfectul simplu. De exemplu: eu plecasem, tu plecaseşi, el plecase, noi plecaserăm, voi plecaserăţi, ei plecaseră. Prin urmare, în legătură cu verbele din titlul articolului, formele corecte sunt: (Tu) plecaseşi/văzuseşi/vorbiseşi etc.
Mai trebuie precizat că, la persoanele I şi a II-a plural, sunt admise şi formele fără -ră: noi plecasem, vorbisem/ văzusem etc., voi plecaseţi/vorbiseţi/văzuseţi etc. (dar recomandate sunt cele cu -ră).

De asemenea, trebuie atenţie la ortografierea formelor de mai mult ca perfect terminate în -si sau -se, pentru a nu se scrie, greşit, cu cratimă, confundându-se -si sau -se cu pronumele reflexiv. Mai mult ca perfectul nu poate primi pronume reflexiv decât înaintea verbului: el se dusese, el făcuse, se auzise etc. (nu el se duse-se, el făcu-se, se auzi-se etc.).

Sursa

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corect “cel mai celebru”? Unele structuri lingvistice sunt atât …
Corespondenta la redactie