Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – (Tu) plecasei/văzusei, vorbisei etc. sau (Tu) plecaseşi/văzuseşi/vorbiseşi etc.? Alte aspecte referitoare la ortografia timpului mai mult ca perfect

În nenumărate contexte de comunicare este necesară folosirea timpului mai mult ca perfect, pentru a exprima o acţiune trecută care s-a îndeplinit înaintea altei acţiuni tot trecute, de exemplu: Eu terminasem de scris tema când ai venit tu (terminasem este un verb la mai mult ca perfect, acţiunea terminasem îndeplinindu-se înaintea acţiunii ai venit).

Probleme se ivesc, de multe ori, la persoana a doua, singular, ca în exemplele din titlul articolului – (Tu) plecasei/văzusei, vorbisei etc. sau (Tu) plecaseşi/văzuseşi/vorbiseşi etc.?

Regula generală după care se construieşte acest timp este următoarea: la mai mult ca perfect, verbele primesc terminaţiile – sem, – şeşi, -se, -serăm, -serăţi, -seră, adăugate unei părţi (aceeasi la toate persoanele) cu care se alcătuieşte şi perfectul simplu. De exemplu: eu plecasem, tu plecaseşi, el plecase, noi plecaserăm, voi plecaserăţi, ei plecaseră. Prin urmare, în legătură cu verbele din titlul articolului, formele corecte sunt: (Tu) plecaseşi/văzuseşi/vorbiseşi etc.
Mai trebuie precizat că, la persoanele I şi a II-a plural, sunt admise şi formele fără -ră: noi plecasem, vorbisem/ văzusem etc., voi plecaseţi/vorbiseţi/văzuseţi etc. (dar recomandate sunt cele cu -ră).

De asemenea, trebuie atenţie la ortografierea formelor de mai mult ca perfect terminate în -si sau -se, pentru a nu se scrie, greşit, cu cratimă, confundându-se -si sau -se cu pronumele reflexiv. Mai mult ca perfectul nu poate primi pronume reflexiv decât înaintea verbului: el se dusese, el făcuse, se auzise etc. (nu el se duse-se, el făcu-se, se auzi-se etc.).

Sursa

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie