Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Ce înseamnă şi care este originea expresiei “nodul gordian”?

Expresia nodul gordian desemnează, prin metaforă, o situaţie foarte complicată, de neînţeles, a cărei soluţie nu poate Nodul Gordianfi decât una categorică, neaşteptată.

Originea acestei expresii se află într-o legendă despre imparatul Alexandru cel Mare, în care se spune că, în Frigia (regiune din Asia Mică), în templul lui Jupiter, se afla un car cu care plugarul Gordius, proclamat rege, intrase în capitală. La acest car, devenit simbol al regalităţii, nodul care lega oiştea de jug era atât de meşteşugit încât capetele nu puteau fi găsite şi nici nodul desfăcut vreodată. Un oracol prevestise că cine va reuşi să desfacă nodul (al cărui nume se trage de la Gordius) va stăpâni peste întreaga împărăţie asiatică.

Alexandru cel Mare, în campania sa de cucerire a Asiei Mici, din anul 333 i.Hr., a ajuns şi în Frigia şi a auzit de Cum asaprevestirea respectivă. A încercat de mai multe ori să desfacă nodul, dar fără succes, împrejurare în care a scos paloşul şi l-a tăiat. Acesta este contextul care a dus la apariţia expresiei a tăia nodul gordian, adică a rezolva energic, rapid, neaşteptat şi curajos o situaţie care pare de nedepăşit.

Potrivit unei alte explicaţii, nodul gordian ar putea reprezenta şi un cod religios, păstrat în mare secret de preoţii lui Gordius. Pe de altă parte, Robert Graves, scriitor englez, din secolul al XX-lea, în lucrarea sa, Miturile greceşti, sugerează că nodul gordian ar putea fi numele secret al zeului Dionysos, revelat numai regilor frigieni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

79 + = 86

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie