Pe mâinile cui a ajuns gunoiul de la Oltenița și afacerile rechinilor din spatele firmelor de salubritate
La Oltenița, Societatea Ecosal Servicii s-a transformat în Iridex Grup. Consilierii au votat concesionarea pe o lungă perioadă de timp a societății de salubrizare, a cărei situație economică nu am cunoscut-o la momentul predării, bălmăjeala financiar-contabilă din firmă neoferindu-ne nimic concret. Surse neoficiale din interiorul fostului Ecosal ne-au declarat că societatea acumulase foarte multe datorii pe care conducătorii nu le mai puteau controla, deși le transformaseră în profit.
Astfel, gunoiul din Oltenița nu va mai fi ridicat de Ecosal, ci de Iridex. Începând de luni, 6 noiembrie a.c., casierii încasatori se deplasează la locuințele oltenițenilor pentru reînnoirea contractelor de prestări servicii de colectare și transport deșeuri.
Potrivit unor oltenițeni, contractele de prestări servicii sunt făcute abuziv. Astfel, firma pomenește de notificări la schimbarea prețului, dar nu se dau lămuriri în acest sens, astfel că prețurile la gunoi pot fi modificate oricând dorește prestatorul, în interesul acestuia. La punctul 4.1. din contract se specifică: ”Tariful practicat pentru colectare la punct fix și transport separat al deșeurilor menajere, se regăsește în cadrul NOTIFICĂRII anexate prezentului contract și este stabilit prin hotărârea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară-ECOMANAGEMENT SALUBRIS- Călărași.” Iar la contract nu este anexată nici un fel de notificare. La punctul 4.3. putem citi: ”Tariful specificat la punctul 4.1. include și predarea deșeurilor colectate la centrele autorizate”. Care tarif specificat? Care centre autorizate?
Rechinii și contractele cu statul
Considerate foarte profitabile, afacerile cu colectarea și reciclarea deșeurilor au luat avânt în ultimii ani. La Oltenița un proiect european inițiat și pus în aplicare de administrația Milescu-Cercel a fost desființat de PSD după 2012. Motivele nu le cunoaștem nici până astăzi. Despre faptul că s-a renunțat la un proiect european chiar în timpul derulării lui, lucru extrem de grav, site-ul nostru a prezentat etapizat în câteva articole.
Când e vorba de afaceri cu gunoi se găsesc persoane care știu ce să facă și cum să gestioneze deșeurile. În spatele unor firme de salubrizare cum este şi Iridex, se află politicieni sau grupuri politice.
Presa naţională vorbeşte despre faptul că în timp au fost construite adevărate imperii financiare, cu ramificații în toată țara, conduse de „lorzi” ai gunoaielor, având la bază nu doar deșeuri, ci și influență politică sau corupție. Mulți dintre acești lorzi au avut și au în prezent probleme penale. (www.puterea.ro)
Astfel, pe site-ul puterea.ro, un articol apărut în august 2015 explică pe larg ce firme au acaparat afacerile cu gunoi din țară și cine se află în spatele lor.
Urban SA: – evaziune de 23 milioane de euro. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a stabilit că Florescu împreună cu un alt afacerist, Eleonor Marica, au organizat o rețea de spălare a banilor în scopul sustragerii de la plata TVA și a impozitului pe profit.
Romprest:– „lordul” Walter, în urmărire internațională. Pe 19 mai, Tribunalul Prahova a emis un mandat internaţional de urmărire pe numele său. Ca și în cazul Urban, Walter este acuzat că a implicat Romprest în tranzacţii fictive pentru a scăpa de plata TVA, a impozitului pe profit și pentru a beneficia de returnări ilegale de taxe. Prejudiciul creat statului se ridică la aproximativ 18,5 milioane de euro.
RER Ecologic: -înfiinţată de nemţii de la R.R.R. GMBH Remmert Recycling România. RER Ecologic are deschise puncte de lucru în Oradea, Timişoara, Galaţi, Tulcea, Brăila, Buzău şi Bucureşti. În Bucureşti, RER a fuzionat cu REBU, formând grupul RER Ecologic Service-REBU SA în spatele căruia s-ar fi aflat un grup de interese din fostul PDL, în frunte cu deputatul Cezar Preda.
ECO Sud și mafia italiană strânge gunoiul din Craiova: În Giurgiu, Teleorman şi Dolj, o felie importantă din colectarea deşeurilor şi administrare a gropilor de gunoi este deţinută de ECO Sud, controlată de Sergio Pileri, cetăţean italian apropiat de Cosa Nostra. Într-o anchetă de presă din 2005, se arăta că Sergio Pileri spală bani, în România, pentru mafia italiană. ECO Sud a avut, potrivit aceleiași surse, o relaţie extrem de bună cu Primăria Craiova, condusă de Olguţa Vasilescu şi Consiliul Judeţean Dolj împreună cu care a semnat un protocol pentru implementarea masterplanului de deşeuri în judeţ.
Și ajungem la Iridex Grup, firma pe care Petrică Țone a adus-o la Oltenița. Grupul Iridex, potrivit ziariștilor de investigații puterea.ro, este controlată de Corneliu Pascu, omul pușcăriașului Dan Voiculescu.
Iridex Group este deținut de familia fostului senator PC Corneliu Pascu, apropiat al lui Dan Voiculescu. Inițial, Iridex a derulat afaceri în domeniul construcțiilor, însă de câțiva ani s-a specializat și în managementul deșeurilor. Noua specializare a coincis cu lansarea Programului Operațional Sectorial Mediu, pentru implementarea Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor. Prin program au fost alocate sute de milioane de euro pentru închiderea gropilor de gunoi neconforme și amenajarea altora, în acord cu normele europene. Parte din acești bani au intrat în buzunarele Iridex Group, care a câștigat licitații, în județe conduse de baroni PSD, între care Bacău, Giurgiu, Brăila, Bistrița, Constanța, Suceava, Teleorman, Argeș, Vâlcea sau Prahova, și mai nou la Oltenița. Pentru a pune mâna pe contracte, firma nu s-a dat în lături de la presiuni asupra competitorilor, așa cum relatează presa locală. De exemplu, la Bistrița, câștigătorii licitației pentru amenajarea gropilor ecologice, organizată de Consiliul Județean, s-au retras subit, făcând loc firmelor lui Pascu. Iridex a câștigat bani frumoși din contractele încheiate cu Portul Constanța, Parlamentul României, Primăria Generală și spitale bucureștene. Iridex s-a asociat cu Polaris-ul fostului deputat PSD Eduard Martin, reținut anul acesta într-un dosar de evaziune fiscală. De la amenajarea gropilor ecologice până la colectarea deşeurilor n-a fost decât un pas, pe care grupul de firme condus de Pascu l-a făcut natural. În Constanţa, Iridex Group şi Polaris M deţin monopolul colectării, depozitării şi reciclării deşeurilor. Potrivit puterea.ro, cei doi şi-au împărţit frăţeşte judeţul, eliminând concurenţa şi, astfel, Polaris M Holding se ocupă de oraşele mari, iar Iridex de cele mici şi de comune. În asociere, Polaris şi Iridex Group au obţinut de la CJ două contracte de 19.972.520 lei, pentru construcţia unui depozit ecologic şi, respectiv, 8,2 milioane lei, pentru desfiinţarea gropilor vechi de gunoi. În luna martie 2015, DNA l-a reţinut pe Radu Mazăre, primarul Constanţei, acuzându-l că a primit o şpagă de 7 milioane de euro în schimbul unui contract de salubrizare, de 335 milioane de euro, pe 25 de ani, acordat firmei deputatului Eduard Martin. (afaceri urat mirositoare)
Ce spun ziariștii de la Rise Project
Înființat imediat după Revoluție, Iridex Group e proprietatea milionarului Corneliu Pascu, un fost senator al Partidului Conservator, ales pe liste comune cu PSD în legislaturile 2000-2004 și 2004-2008.
În trecut, Pascu a condus Antrepriza Română, o întreprindere comunistă de lucrări utilitare ce opera cu spor în Orientul Mijlociu, îndeobște în țările pe care Ceaușescu le cultiva diplomatic. Încă de atunci, Corneliu Pascu a devenit un apropiat al faimosului mogul media, Dan Voiculescu, care, în era comerțului socialist, se ocupa cu exportul de ciment. În tranziție, prietenia lor a continuat pe două fronturi, politic și antreprenorial, iar urmele ei se văd și acum în sediul firmelor de presă al lui Voiculescu, Intact Publishing (Jurnalul Național / Income Magazin) și Intact Images, găzduite în clădirea Iridex de pe șoseaua București-Ploiești. În același bloc de birouri s-au mai perindat publicațiile Intact, Gazeta Sporturilor și Săptămâna Financiară, dar și primăria sectorului 1 care a avut nevoie de un sediu provizoriu. Și care, altminteri, e un client vechi al Iridex Group, încă din 2006, când edilul Andrei Chiliman a inaugurat incineratorul zonal de neutralizare a deşeurilor periculoase medicale provenite din sistemul sanitar. Mai exact, din spitalele bucureștene unde firma Servicii Salubritate București (SSB), o piesă importantă a grupului Iridex, are contract de colectat mizerie.
Potrivit aceleiași surse, de-a lungul anilor, Iridex Group a beneficiat de zeci de milioane de euro din bani publici, în urma biznisurilor cu Senatul României, Portul Constanța, fostul APAPS, Distrigaz Sud (înainte de privatizare), C.J. Bistrița, C.J. Giurgiu, primăria generală a Capitalei, dar și cele din Bacău, Costinești, Bușteni, Medgidia etc. În 2012, o licitație dubioasă în Giurgiu a expediat afacerile lui Corneliu Pascu în vizorul DNA, după ce, nu cu mult timp înainte, Coaliția pentru un Parlament Curat atrăsese atenția asupra datoriilor enorme pe care senatorul le avea la bugetul de stat.
Prahova – adevăratul “El Dorado” pentru Iridex-ul lui Corneliu Pascu
Acel protocol-cadru semnat la începutul anilor 2000 de senatorul conservator și baronul PSD, Mircea Cosma, a deschis robinetul banilor publici. ,În paralel cu serviciile de salubritate prestate de firma SSB, a lui Pascu, pentru Primăria Ploiești, Electrica, Spitalul Judeţean, Regia de Transport Public, miza reală a Iridex Group o reprezenta poziția strategică, în centrul județului, a rampei ecologice din Boldești Scăeni ce deservește aproximativ 85% din populație. Deci, Corneliu Pascu facea bani la două mâini: el colecta, el depozita. Reciclarea încă nu conta, nu eram membri UE, nu existau fonduri comunitare pentru asta. Afacerile și propaganda politică mergeau și ele mână-n mână pentru că, printr-o altă expresie a parteneriatului Pascu-Voiculescu, Iridex Group preluase în franciză postul local Antena 1. Concomitent, Sebastian Ghiță, atunci membru de vază tot în Partidul Conservator, își construia trustul de presă Prahova, în timp ce Asesoft, firma lui de IT, avea, de asemenea, un contract cadru cu instituția baronului Cosma.
Citește aici
Lasă un răspuns