Pierd teren și încep să scoată ghearele și colții: Cum arată piața de produse agro-alimentare Oltenița
În Piața de legume-fructe Oltenița, nu se mai știe care este samsar și care este producător. Nu se dau bonuri, nu există case de marcat la cei care dețin firme. Nu știm nici carnetele de producător cum arată la unii dintre aceștia. În schimb, se verifică carnetele celor care vin de la țară cu produse pe piață, sau cel puțin asta s-a întâmplat după ce câțiva dintre ei au vorbit în fața camerei de luat vederi.
Micul producător înseamnă multe, înseamnă mai ales muncă. Frica, restricțiile, lipsa unor măsuri coerente sau coercitive față de cei care-i nedreptățesc, fie l-au determinat să nu meargă în piață, fie să aibă viața grea în zonele unde dictează grupuri de interese, sau în anumite cazuri, i-a fost restricționat pur și simplu accesul în piață.
Cei care au avut curaj să vorbească despre încrengăturile din oraș și piața agro-alimentară Oltenița, ne povestesc despre nedreptăți, amintesc despre șpăgi date. Ei spun că unii au două-trei mese, alții una sau deloc. Unora le-a fost chiar interzis accesul în piață, doar pentru că așa a vrut șeful de piață, Costel Popa, apropiatul primarului PSD, Petre Țone.
Deunăzi, presedintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, declara presei centrale că prețurile sunt ridicate în piețe nu din cauza producătorilor, ci din cauza acelor bișnițari care dintr-un kilogram de roșii vor să-și cumpere o mașină. Câți funcționează cu acte și câți fără acte în piață? Trei dintre producătorii care vin să vândă la Oltenița ne spun cum se dau mesele în piață, Marian Șopi fiind unul dintre cei care își dorește o piață de legume și fructe ca în străinătate, acolo unde acesta a lucrat ani de zile. Apărătorii rețelei nu au întârziat să apară. Unul dintre cei care nu se știe ce hram poartă prin piața Oltenița, care informează prin înțelegere despre aspecte din oraș, iese la atac, jignind producătorii și încercând să împiedice presa care filma pe domeniul public, să își facă treaba.
Mulți dintre susținătorii fărădelegilor fie nu știu, fie că li se imprimă în mental altceva de cei care-i protejează prin acorduri izolate, că art. 30 din Constituția României specifică foarte clar: ”Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.” iar ”Cenzura de orice fel este interzisă.”
Panem et circenses pe balansoar la Oltenița
Pe ce se bat cei așezați la grămadă în interiorul pieței din Oltenița? Câți au carnete de producător valabile, ce permise au, cine îi verifică cu corectitudine și cine face prețurile aici? De ce s-a permis aglomerația în perioada stării de alertă în spațiu închis, fără măști majoritatea și fără respectarea distanțării sociale? Respectarea distanţei minime faţă de alte persoane, convenită în contextul pandemiei de coronavirus, rămâne obligatorie. Dar cum se respectă aceasta în piața Oltenița? Producătorii spun că în weekend este foarte mare aglomerația, nici vorbă să se respecte vreo distanțare. Dacă s-ar aprinde un focar aici, ar fi jalnic, spun unii dintre cei care conștientizează pericolul unei epidemii.
Mahalaua este la ea acasă în varii cercuri și împrejurări locale. Wild wild East sau balcanismul în originile latine? Atitudinile unora ajung să escamoteze realități, să frizeze ridicolul. Și te întrebi cum a ajuns un loc public să se degradeze în acest fel, să atingă un punct penibil al decadenței în orășelul de provincie de la mal de Dunăre. Ce i-a determinat pe agresori să se comporte ca în filmul de mai jos? Ce interese sunt la mijloc, cât de neinformați cu privire la libertatea presei și a cuvântului sunt cei mai mulți dintre susținătorii lui Țone? Ce știu ei despre funcționarii publici? Ce a deranjat atât de tare grupul de agenți comerciali din interiorul pieței, încât să stârnească reacții hilar-agresive, ca în filmul de mai jos? Ce probleme are persoana care își arată fesele în fața camerei, cu ce scop se dezgolește pe fese, în completarea altui circ al uneia cu vocabular obscen, care a agresat fizic și verbal persoana ce filma? Ce face poliția Oltenița? Ce face procuratura? Cum este respectată legea la Oltenița, fiindcă România are totuși legi?
Fost șofer de microbuz, ajuns șef al pieței Oltenița. De când este administrator de piață, Costel Popa schimbă mașinile ca pe șosete
Șeful pieței Oltenița este unul dintre cei mai umili apropiați ai primarului Petrică Țone. Ascultător și penetrant în problemele locale, fostul șofer de microbuz face legea în piață. Dacă într-adevăr se practică șpaga aici, după cum declară cei care cunosc regimul, de ce sunt lăsate lucrurile în felul ăsta și nimeni nu dorește să schimbe ceva în mentalități? Unde ajung banii? Potrivit declarațiilor producătorilor din zonă, banii circulă, dar în piață nu s-au făcut modernizări, nu s-a schimbat nimic. Cei care vând își plătesc locurile, oltenițenii plătesc taxe și impozite. Așa le ies și salariile bugetarilor. Cum a obținut funcția de șef de piață Costel Popa? Ce concurs a dat pentru post și câți alți participanți au mai solicitat postul? Găsim răspuns la aceste întrebări? Fiindcă nici Popa nu a oferit un răspuns când a fost întrebat. Într-o democrație reală, alegătorii, contribuabilii, plătitorii de taxe, votanții sunt cei care au drepturi în fața angajaților de la buget, funcționarilor publici. Nu invers. Surpinzător este faptul că de când Popa deține funcția de șef al pieței Oltenița, acesta a vândut și achiziționat mașini. În prezent are o Dubă nouă de marfă de 3,5 tone, un Ford Ecco Sport și un alt Ford Fiesta. Soția lui, Iulica Cristina Popa, este consilier local PSD. Pe site-ul primăriei oltenițene nu pot fi accesate declarațiile de avere ale consilierilor. La un click pe declarația de avere a Cristinei Popa apare următorul text ”DECLARAŢII DE AVERE – ACEASTA SECTIUNE ESTE IN PROCESUL DE REDESIGN, INFORMATIILE PREZENTE AICI SUNT COMPLETE, DAR GREU DE ACCESAT PENTRU ANUMITE TIPURI DE INTERNET SI CALCULATOARE – AM LUAT DECIZIA DE A SCHIMBA MODUL DE PREZENTARE”.
Dacă nu suntem bine informați privind școlile lui Popa, felul cum a obținut postul de șef al pieții și averile obținute în ultimii 5 ani, așteptăm dreptul la replică cu expunerea modalităților ”cinstite” prin care au fost achiziționate mașinile într-un timp atât de scurt. Pentru a-și arăta probabil supremația deținută în piață și susținută de primar, șeful pieței a strigat jurnalistei să plătească impozitul. Fostul șofer de microbuz înseamnă că știe cum își ia salariul, atât el cât și Țone, în tandem cu restul grupului unit de stânga: prin contribuțiile financiare ale populației.