Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Plantele medicinale și rolul lor în viața noastră

Plantele medicinale sunt cele mai vechi forme de suplimente nutriţionale şi nicăieri în lume nu au fost mai atent cercetate şi utilizate decât în China.

Taoiştii retraşi în munţii îndepărtaţi ai vechiul Orient au fost precursorii medicinei naturiste chineze, iar astăzi, toţi practicanţii taoişti folosesc şi experimentează adaosurile de plante medicinale în alimentaţie.
Un studiu asupra plantelor medicinale poate umple uşor câteva volume, aşa încât vom discuta pe scurt câteva dintre cele mai importante varietăţi.
Primordiale în tradiţia taoistă sunt adaosurile tonice. Acestea fortifică esenţa corpului prin stimularea secreţiilor hormonale în tot sistemul endocrin, curăţând şi însănătoşind sângele. Ele stimulează imunitatea şi vitalitatea sexuală, îmbunătăţesc circulaţia şi ridică nivelul energetic al organismului. Suplimentele tonice au scop exclusiv preventiv, fiind destinate menţinerii unei bune sănătăţi, şi nu trebuie folosite în caz de boală.
Capitolul „Reţete tonice din plante” discută pe larg aceste probleme şi furnizează câteva formule de suplimente din care vă puteţi inspira şi dumneavoastră.
Mulţi taoişti, în special după vârsta de 40 de ani, folosesc regulat suplimente de ginseng. Alături de Ginsengproprietăţile sale tonice, gingsengul intensifică digestia şi asimilarea substanţelor nutritive, hrăneşte fluidele vitale, reglează tensiunea şi nivelul zahărului în sânge. în China, ginsengul a fost totdeauna considerat „Regele tuturor medicamentelor”.
Toate plantele medicinale sunt clasificate în funţie de cele Cinci Gusturi – un aspect al celor Cinci Energii Elementare. Gustul cu cele mai mari beneficii în practica medicală preventivă este cel amar. Datorită faptului că este în general neplăcut,a fost îndepărtat din bucătăriile occidentale contemporane amatoare de zahăr, dar culturile orientale îi recunosc şi îi valorifică încă proprietăţile terapeutice. Plantele amare ca : rădăcina de genţiană, rădăcina de brusture, pelinul, talpa-gâştei, au următoarele proprietăţi:

–  detoxifiază sângele şi limfa

–  stimulează ficatul şi vezica biliarăTalpa Gastei Gentiana Radacina de brusture

–  elimină colesterolul din vene şi din artere

–  alcalinizează sângele şi alte fluide ale organismului

–  au efecte antibiotice, antivirale şi antiparazitare

–  stimulează secreţiile digestive, măresc pofta de mâncare şi gradul de asimilare a substanţelor nutritive.

Adepţii modului de alimentaţie occidental ar trebui să folosească doze mari de preparate amare ca supliment zilnic pentru a compensa hrana înalt acidifiantă, promotoare a acumulării de colesterol şi greu digerabilă pe care o consumă. Încă din timpuri medievale, culturile occidentale au cunoscut beneficiile plantelor amare, fapt evidenţiat prin lichiorurile amare şi preparatele digestive fabricate de călugări din mănăstiri pentru a ajuta digestia, a controla balonarea şi a preveni îmbolnăvirile.
Plantele amare nu numai că ajută digestia şi echilibrează PH-ul fluidelor vitale,dar ele înlătură totodată substanţele toxice din sânge, din limfă şi din ţesuturi, accelerând eliminarea acestora din organism. Proprietăţile lor detoxifiante sunt importante mai cu seamă în ziua de azi, când totul, de la aer şi apă şi până la alimente si medicamente – totul este contaminat cu toxine periculoase. Pentru detoxifierea sângelui, a limfei, şi în general pentru prevenirea îmbolnăvirilor, printre plantele medicinale cel mai des folosite de către taoişti sunt: usturoiul, brusturele, lemnul dulce, gura-lupului, pelinul şi păpădia.

 Gabi Cotea
Prof..kinetoterapeut,masterand in recuperare post-traumatica
Specialist international in microacupunctura su jok

 

One Response to Plantele medicinale și rolul lor în viața noastră

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

47 + = 49

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie