Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Premiul Ion Ratiu, Jurnalism 2022: Cristian Andrei, Senior Editor la Europa Liberă

Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu, Centrul Rațiu pentru Democrație și Rațiu Forum anunță câștigătorul Premiului Ion Rațiu pentru Jurnalism 2022: jurnalistul Cristian Andrei, Senior Editor la Europa Liberă.

Cristian Andrei și-a început seria de materiale dedicate mecanismelor de finanțare a presei din România din bugetele marilor partide în 2019 și a continuat-o în 2021 și 2022. Potrivit membrilor comitetului de nominalizare de anul acesta, laureatul a fost propus pentru insistența sa de a obține și corela date defalcate de la principalele partide din România, aducând în discuție mecanismul corupt de cheltuire a resurselor publice și de influențare a agendei publice.

„Avem convingerea că jurnalismul de investigație are nevoie de susținere și încurajare, iar câștigătorul de anul acesta demonstrează încă o dată că jurnaliștii joacă un rol esențial în descoperirea cazurilor de corupție și a mecanismelor ascunse care determină modul în care sunt cheltuiți banii publici și formarea agendei publice. Alți șapte jurnaliști extrem de talentați au primit acest Premiu până în prezent, iar cei mai mulți dintre ei sunt implicați în proiectele noastre pe tema jurnalismului, cum ar fi atelierele de jurnalism și programul de mentorat adresat tinerilor jurnaliști”, precizează Nicolae Rațiu, Președintele Fundației Caritabile a Familiei Rațiu.

Cristian Andrei face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, unde a fost inițial freelancer, devenind Senior Editor în ianuarie 2021. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică, este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, însă a relatat despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. Va primi în mod oficial Premiul în cadrul unei ceremonii care va avea loc în cadrul ediției 2022 a Dialogurilor Rațiu pentru Democrație, eveniment organizat de Rațiu Forum și LSE IDEAS pe 4 și 5 iunie la Cluj-Napoca.

Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism a fost lansat în 2015, inspirat de Ion Rațiu, care – odată revenit în România în 1990, după 50 de ani de exil – a luptat pentru libertatea presei. Premiul promovează și încurajează jurnalismul de investigație, recunoscând meritele jurnaliștilor români, nominalizați de Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch și de reprezentanți ai facultăților de Jurnalism din Cluj și București. Câștigătorii edițiilor anterioare sunt: Victor Ilie, Recorder; Diana Oncioiu, Dela0; Alex Nedea, Recorder; Paul Radu, RISE Project; Ovidiu Vanghele, Să Fie Lumină; Emilia Șercan, Pressone; Cătălin Tolontan, Libertatea.

Rațiu Forum este o inițiativă comună a Fundației Caritabile a Familiei Rațiu, a Centrului Rațiu pentru Democrație și a LSE IDEAS, think tank al London School of Economics. Rațiu Forum face parte din Central and South-East Europe Programme al LSE IDEAS, care susține cooperarea în regiune și cercetarea, prin evenimente, publicații și proiecte dedicate istoriei regiunii, geopoliticii și evenimentelor de actualitate.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie