Protest spontan la Spitalul Oltenița. Angajații cer sporurile salariale, plus celelalte drepturi schimbate
Laura Suzeanu
Vineri, 15 martie a.c., la Spitalul Oltenița, mai multe cadre medicale și alți angajați ai unității medicale au organizat un protest spontan.
Aceștia declară că sunt nemulțumiți din cauza tăierilor salariale, conducerea Spitalului Oltenița considerând că asistentele, infirmierele și muncitorii nu au nevoie de sporul de 100%. Oamenii au primit mai puțini bani, motivația responsabililor fiind aceea că nu sunt bani la buget. Angajații spun că și dacă legea permite unui manager să taie sporurile, nu era nevoie de supraîncărcarea organigramei, de foarte mulți angajați aduși în ultimul timp din alte motive, care sunt cei protejați. Tăierea sporurilor trebuie să se facă echitabil. Oamenii nemulțumiți doresc dreptate și comunicare, nu discriminare și dezbinare.
Asistentele spitalului asigură continuitatea actului medical. Acestea spun că medicilor nu li s-au tăiat procente din bani. Nu s-a umblat nici la salariile directorilor din spital, care sunt fabuloase. Există de asemenea angajați în Spitalul Oltenița care nu respectă programul întreg de lucru, cu toate astea iau salariile întregi și nu primesc mustrări sau nu ajung în comisii de etică.
Oamenii spun că nu este ușor să plece de lângă familii sâmbetele și duminicile fără să fie plătiți. Aceștia sunt disperați de tot ceea ce se întâmplă în Spitalul Oltenița, momente fără precedent, situații neîntâlnite până la directorul Simona Smochină.
Niciunul dintre factorii de răspundere nu a dorit să vină la negocieri sau discuții alături de angajații spitalului, așa după cum se va observa în imaginile de mai jos.
Directorul economic Cristinel Costel Onofrei nu a ieșit din biroul managerului spitalului pentru a discuta cu oamenii față în față, pe toată durata protestului. La insistențele angajaților de a ieși din birou pentru a expune soluțiile găsite împreună cu ceilalți șefi și cu managerul Simona Smochină, acesta a condiționat apariția sa doar după plecarea reprezentantului mass media.
Angajații mai vechi spun că spitalul există acum datorită muncii acestora, a eforturilor fostei directoare, medicul pediatru Liana Petculescu care, la momente de cumpănă, a reușit să-l mențină împreună cu aceștia. Mai târziu, un alt director, doctorul Constantin Cocoșilă a câștigat respect și simpatii, iar printr-un manageriat echilibrat și eforturi conjugate a transformat spitalul într-o instituție unde oamenii să vină cu speranță și încredere.
Filmulețe sunt în stare brută pentru a vedea exact ce s-a petrecut astăzi, 15 martie, în holul Spitalului Oltenița.
Potrivit legii, salariile din Spitalul Oltenița trebuie făcute public. Cu atât mai mult cu cât spitalul deține un site. Cu toate astea, ele sunt știute doar în interior. Confidențialitatea veniturilor publice nu este parte din transparență sau democrație, aceasta din urmă ajungând din zi în zi mai palidă.
Angajații spitalului spun că cei din conducere au transformat bonurile de masă în normă de hrană. Aceasta s-a impozitat cu 10%, apoi s-a considerat venit, care apoi s-a impozitat cu 45%. Sporul de weekend a fost înjumătățit. Oamenii spun că vor cere sindicatelor să trimită situațiile unui for superior pentru a fi analizate, căci în Sănătate este nevoie de competențe, de responsabilitate. Aici politica nu trebuie să existe.
Dovada cea mai clară a amestecului politicului în toate activitățile vieții sociale este mersul descendent, degradat al societății, privarea de anumite libertăți, lipsa echilibrului, dispariția meritocrației, urmarea dictonului dictatorial ”Divide et Impera”.