Purtatul măștilor în zonele aglomerate constituie o caznă pentru unii oltenițeni
Regulile impuse în starea de alertă se respectă greu de oltenițeni. Fie că vorbim de piață unde puțini poartă mască în aglomerație, fie că vorbim de microbuz sau de tren, persoane certate cu anumite discipline de viață sau nepăsătoare sfidează realitatea.
În ciuda avertismentelor și îndemnurilor transmise public, regula purtării măștii în mijloacele de transport în comun, microbuze, piața, anumite magazine, este de multe ori ignorată. Cei mai tineri sunt cei mai mulți care resping măsura de protecție. Dar nici ceilalți nu sunt prea departe. Vedem chiar oameni în vârstă deranjați de purtatul măștii de protecție în locuri aglomerate. Singurele locuri unde se respectă măsurile de prortecție sunt supermarketurile. Acolo există și scanarea termică.
Unii nu vor să poarte mască din încăpățânare sau că nu cred în existența virusului, alții spun că se sufocă. Mai sunt și cei care au mască dar o țin sub bărbie, probabil pentru a arăta celorlalți că au, ori ca să se acopere în cazul vreunui control instantaneu. Mai sunt și cei care suferă de boli respiratorii sau cardio-vasculare, cei cu deviație de sept sau cu stări nervoase, obezitate, care ne declară că măștile îngreunează respirația, favorizând transpirația și apariția iritațiilor dermatologice. Și totuși, despre rolul măștilor au vorbit specialiști din întreaga lume.
Călătoria cu trenul pentru oltenițeni sau drumeții din alte localități ale județului Călărași, este una cu dificultăți, atunci când aerul condiționat nu funcționează. Teoretic, cumpărarea biletelor trebuie să se facă din timp, cu mai multe zile înaintea călătoriei, pentru ca rezervările să se facă în mod corect, cu scaune libere între pasageri. Călătorii și personalul au obligația să poarte măști. Călătorii cu trenul spun că aerul condiționat funcționează, dar nu prea face față, vagoanele fiind încinse de la atâta căldură. Dacă sunt și călători care vor să consume mâncare sau băuturi, implicit aceștia vor renunța la mască. Unii controlori înțeleg alții amintesc despre amenzi. Oficialii CFR spun că în cele din urmă acest tip de comportament ține de responsabilitatea fiecăruia.
Pe alte rute CFR din țară, înainte de urcarea în tren, CFR Călători face filtre.
Măsurile obligatorii în tren, conform Ordinului comun emis de Ministerul de Interne și Ministerul Transporturilor sunt:
1. Purtarea măștii de protecție este obligatorie pentru accesul la bordul trenurilor și pe toată durata
călătoriei.
2. Șeful de tren/conductorul are obligația să vizualizeze biletul de calatori, fără să-l atingă.
3. Este permisă utilizarea vagoanelor mixte salon/bar, fără a presta serviciul alimentar în zona
barului.
4. Garniturile de tren trebuie salubrizate și igienizate înainte de plecarea în fiecare cursă;
5. Lucrătorii din transportul feroviar trebuie să fie dotați cu măști de protecție și mănuși.
6. Operatorul feroviar promovează vânzarea on-line a biletelor și utilizează cu prioritate biletele
electronice.
7. Operatorii feroviari pun în aplicare rezervări obligatorii de locuri pentru trenurile de lung
parcurs și pentru cele regionale, acolo unde este tehnic posibil și eficient din punct de vedere
economic.
8. Operatorii feroviari stabilesc și aduc la cunoștința publicului măsurile organizatorice impuse de
specificul activității și de zona de desfășurare a acesteia.