Regulamentul ziariștilor, unicat în țară: Mass media obligată să depună cereri de acreditare pentru Consiliul Local Oltenița
Redacția
Presa și opinia publică la Oltenița este de ceva timp fie controlată, fie îngrădită, jurnaliștii care nu sunt plătiți de primărie sau de alte societăți subordonate Consiliului Local fiind și cei cu care întregul aparat administrativ-executiv și al Consiliului Local nu sunt de acord.
După mai multe încercări de a împiedica unul dintre jurnaliștii locali, nesubordonat actualei puteri, după atacuri și jigniri la adresa jurnalistului căruia i s-au adus injurii și atacuri la persoană și la viața privată nefondate, fără legătură cu activitatea profesională, doar dintr-un spirit inferior, acestuia i s-au alăturat câțiva colegi de breaslă de la Călărași, la fel de liberi de presa aservită. Atunci, Executivul oltenițean a decis crearea unui Regulament de acreditare a jurnaliștilor, un mijloc de a îngenunchia presa care nu face anumite delicii actualei administrații locale.
Astfel, în ședința de Consiliu Local din 27 august a.c., 80% dintre consilierii locali a fost de acord cu aprobarea Regulamentului.
Potrivit informațiilor noastre, în țară nu există în cadrul niciunui consiliu local, un regulament impus, care să oblige la anumite lucruri mass media. De asemenea, vă informăm că singurul loc unde se acreditează jurnaliștii în România este Parlamentul (Camera Deputaților și Senatul României).
Consilierul Florian Cercel ne-a transmis, printr-o notă personală, câteva din opiniile sale vis a vis de această decizie luată de Executivul oltenițean. ”Regulamentul de acreditare a reprezentanților mass media încalcă un principiu de drept, în sensul că adaugă ceva la legea 544/2001 și la Legea 215/2001. Nu se poate face un regulament la o lege, care prevede o reglementare într-un domeniu de activitate, respectiv liberul acces la informații de interes public, un drept al fiecărui cetățean, fie el ziarist sau nu. Liberul acces la informații nu înseamnă doar participarea la ședințele Consiliului Local, ci și solicitarea tuturor documentelor Consiliului Local sau Primăriei.” susține Florian Cercel, consilier PNL.
Acesta vorbește mai departe despre controlul și influența primarului Petre Țone asupra activității jurnaliștilor care îi critică activitatea și îi surprinde greșelile de mandat: ”Prin acest Regulament se tinde la restrângerea posibilității de a obține toate informațiile sau documentele publice. Este făcut pentru ca primarul să poată controla și influența activitatea ziariștilor în funcție de interesul său. Regulamentul este discriminatoriu pentru anumite categorii de ziariști. De ce să prezinte CV-uri sau fotografii fiindcă nu este vorba de un concurs publicistic? Fotografierea consilierilor nu poate fi îngrădită, aceștia fiind persoane publice. În acest fel, eu fac câteva propuneri: completarea Regulamentului Consiliului Local, transmisiunea în direct a ședințelor Consiliului Local, repartizarea în mod echitabil a publicării anunțurilor și publicității către mass media locală, făcute de Primăria Oltenița, Consiliul Local și unitățile subordinate.” mai opinează consilierul liberal.
Lasă un răspuns