Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Relevanța unui proiect de orientare și viziune: Sportul cu busolă a atras zeci de tineri oltenițeni

Laura Suzeanu

Dornici de mișcare, de a oferi demonstrații de aptitudini, iubitori de competiție și natură, oltenițenii cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani, au participat miercuri, 25 septembrie la concursul de Orientare Sportivă, organizat în Parcul Argeș din Oltenița.

Săptămâna Europeană a Sportului de anul acesta a adus din nou zâmbete pe chipul participanților la competițiile organizate sub emblema mișcării și solidarității în discipline. Mișcarea europeană face anual o traiectorie spre Oltenița, marcând desfășurarea unei diversități de competiții sportive, coordonate de profesoara de sport Cristiana Drăgan, președinte în cadrul Asociației Județene Sportul pentru Toți Călărași.
Cu gândul la diplome, medalii și tricouri, pentru a-și dovedi măiestria, capacitățile specifice concursurilor de orientare sortivă, mai mulți elevi de liceu și școli generale din Oltenița, au făcut echipă alături de mentorul lor, profesor de geografie Florin Pană, unul dintre veteranii competițiilor de acest gen, dar și unul dintre cei mai iubiți profesori din Oltenița.
Startul s-a dat, după o pregătire de ansamblu a ceea ce presupune concursul, apoi s-au format perechile:

Fiecare echipă a primit înaintea startului kitul de participare care a cuprins harta cu traseul corespunzător și busola de orientare. Ei au avut de descoperit punctele de control, prin care concurentul trebuia să treacă și să ponteze fișa de concurs.

Busolele puse la dispoziția elevilor au fost înapoiate la terminarea cursei.
Punctele de control transformate în lampioane au fost distribuite în Parcul Argeș iar la final au fost premiate echipele. Toți participanții au primit diplome și tricouri marcate cu Săptămâna Europeană a Sportului. Diplomele au fost oferite câștigătorilor celor trei premii.


Orientarea este o disciplină care îmbină calități fizice și intelectuale, fiind practicată de copii, tineri, dar potrivită pentru ambele sexe și pentru toate vârstele. Profesorul de geografie Florin Pană vorbește despre competiție, dar și cum disciplina dezvoltă anumite aptitudini, deprinderi în viitorii adulți. Geografia și Sportul au o relație specială, de aceea a fost creată una dintre cele mai interesante mișcări, cu amprentă de anduranță ce formează o bună pregătire fizică și psihică:

Orientarea sportivă este extrem de agreată de tineri, o familie de discipline sportive, practicate în natură, de obicei în păduri, parcuri mari, sălbatice, sau în zone cu relief fragmentat. în munți sau orașe. Concurenții primesc la start o fișă, o hartă și o busolă. Cu ajutorul acestora, trebuie să identifice în teren toate posturile de control, să treacă pe la fiecare în ordine, de la primul la ultimul. La fiecare post își validează fișa. Câștigă cel care termină primul. Orientarea sportivă este un sport de anduranţă ce implică o bună pregătire fizică şi psihică, întrucât pe trasee sportivii pot trece peste tot felul de obstacole (podeţe, râuri, buşteni, stânci, gropi, tufişuri), cu scopul de a găsi, în cel mai scurt timp posibil, toate posturile din traseu în ordinea indicată de organizatori.
Cea mai veche și cea mai populară este orientarea în alergare.

Orientarea sportivă este mai puţin popularizată la noi în ţară. A început să fie practicată pentru prima dată în anul 1947, primul concurs de acest fel desfăşurându-se în zona Munţilor Zarand, la Moneasa, sub egida profesorului Davidhazi Kolomon, iar primul concurs oficial din ţară a fost organizat în Munţii Semenic, în 1963, sub numele de “Cupa Banatului”. Orientarea sportivă a luat naştere în jurul anului 1850 în mediile militare scandinave, care o foloseau ca mijloc de pregătire.

Profesoara Cristiana Drăgan, organizatoarea programului din cadrul Săptămânii Europene a Sportului, a introdus această disciplină în concursurile anuale tocmai pentru a demonstra suplețea competiției, faptul că interdisciplinaritatea ca și pluridisciplinaritatea constituie bazele unui învățământ contemporan.
Concursul de orientare s-a bucurat de un mare succes în cadrul evenimentului SES, la Oltenița se practică în fiecare an, devenind una dintre competițiile favorite celor îndrăgostiți de sport și turism.
Tinerii cu experiență i-au atras și pe cei mai mici în mrejele întrecerii. Concurenții la proba de orientare s-au arătat dornici să participe pe viitor la acest tip de concurs, ceea ce înseamnă o deschidere a tinerilor pentru participarea la competiții sportive cu elemente de geografie.

 

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – “nivelul de cunoştinţe ale elevilor” sau …
Corespondenta la redactie