Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Sampania: originea, farmecul, beneficiile ei si cum sa slabesti cu sampania

Sampania isi are originea in regiunea Champagne din Franta, dar a devenit, de-a lungul timpului, o marca preferata in intreaga lume. Spre deosebire de alte tipuri de vin, sampania este supusa unei a doua fermentatii, cea responsabila pentru mult apreciatele bule. Cele doua tipuri de struguri din care se face, de sampaniaobicei, sampania sunt Chardonnay (struguri albi) si Pinot noir (struguri negri). Sampaniile albe sunt facute din Chardonnay, iar cele rose dintr-un amestec de Chardonnay cu Pinot noir sau doar Pinot noir. Una dintre cele mai mari calitati ale acestei bauturi o reprezinta versatilitatea ei. O sampanie cu adevarat buna “merge” in combinatie cu aproape orice fel de mancare, dar atunci cand este servita ca aperitiv, vinul spumos ar trebui sa fie sec, in functie, bineinteles, de tipul de aperitive servite si de primul fel de mancare.

Stiai ca?…

Istoria sampaniei dateaza de acum 300 de ani. Dom Perignon, un calugar benedictin care se ocupa de cramele dintr-o manastire situata in regiunea istorica Champagne din Franta, a perfectionat tehnica realizarii acestei bauturi. De unde si afirmatia potrivit careia sampania Dom Perignon ar fi echivalentul caviarului intre bauturi…
Sampanie MoetIn anul 1743, Claude Moet a transformat aceasta manastire intr-o vinarie de mare renume. Cea mai buna sampanie produsa in vinariile sale poarta acum numele calugarului care a creat-o, in cinstea memoriei acestuia.
In ceea ce priveste aceasta bautura, a existat o scurta legatura intre Franta si Statele Unite, cand, in anul 1787, Moet a trimis 100 de sticle de sampanie in America. Au mai trecut insa 200 de ani pana cand francezii s-au implicat in fondarea unei vinarii de sampanie in inima regiunii Napa Valley – Domaine Chandon.

Tipuri de sampanie:

Sampaniile cu “corp”
Cuvintele de baza pentru acest tip de sampanie sunt: forta, structura si intensitate, fiind asa-numitele vinuri “musculare”. Aceste sampanii, fie ele de generatie tanara sau mai veche, sunt de obicei facute din Pinot noir sau Pinot meunier, doua sortimente de struguri care creeaza aromele deosebite si ofera vinului profunzime si vigoare.
Sampaniile cu “inima”
Cuvintele cheie sunt: generozitate, caldura si finete. Sunt vinuri cu o aroma proaspata, fina si intotdeauna echilibrate. Sunt sampanii dominate, de obicei, de Pinot, Pinot noir si Pinot meunier, dar pot fi rose sau demi-seci. Culorile lor variaza de la galben auriu pana la roz inchis.
Sampaniile cu “spirit”
Cuvintele de baza sunt: usoara, vivace, delicata. Invariabil, sunt sampanii Brut sau Blanc, cu o preponderenta de Chardonnay. Acest sortiment de vin este viu, stralucitor, adesea avand o culoare aurie, cu tente de gri. Bulele sale sunt usoare si foarte delicate.
Sampaniile cu “suflet”
Cuvintele cheie sunt: maturitate, complexitate si bogatie. Sunt cele mai rare sampanii, vinurile cu cea mai mare complexitate. Sunt vinuri mature, adesea provenind dintr-o recolta exceptionala. Bulele extrem de fine si culoarea de aur vechi, asemanatoare ambrei, inspira aproape un sentiment religios printre cunoscatori…

Imagineaza-ti o seara numai cu sampanie. Te ia ameteala? Atunci iti oferim sfaturi pentru cele mai potrivite ocazii in care poti savura aceasta bautura. Daca alegi sampania potrivita, aceasta te va inspira mai departe in alegerea meniului, a decorului, a intregii teme pentru ocazia respectiva…
1. Pentru un banchet, o petrecere, un revelion
Un bufet tentant, un meniu impresionant, o atmosfera calda, o masa aranjata elegant si o multime de prieteni… Pentru a acompania evenimentul, vei alege un vin care, mai mult decat altele, are reputatia unui trai “pe picior mare” – sampaniile cu “corp”.
2. Pentru o zi de nastere sau o nunta
Pentru aceasta ocazie speciala, este bine sa ai alaturi intreaga familie, de la cel mai mic pana la cel mai mare. Pune accentul pe afectiune, armonie si impartasirea unor amintiri comune. Apeleaza la sentimente. Sampaniile cu “inima” vor reusi sa iti aduca un zambet pe chip, fiind suficient de echilibrate si de fine.
3. Pentru un bal mascat, o cina deosebita, un cocktail
Lasa-ti sufletul sa te inspire! Ofera-le invitatilor tai o paleta de idei creative. Apeleaza la imaginatia lor si fa absolut totul pentru ca seara sa devina efervescenta, o adevarata fantezie. Exista sampanii atat de usoare si de “vii”, incat reusesc sa ridice moralul oricui. Pentru aceasta ocazie sunt recomandate sampaniile cu “spirit”.
4. Pentru o sarbatoare speciala, o reuniune deosebita, obtinerea unui contract important
Marcheaza natura deosebita a evenimentului selectand ceva rafinat si rar. Poate te gandesti la un revelion special, alaturi de cei mai apropiati si dragi prieteni. Sau, si mai bine, poate ai in minte decorul unei seri romantice, de Valentine’s Day, alaturi de iubitul sau sotul tau… Sampaniile cu “suflet” au o subtilitate si o complexitate care le transforma in cei mai buni parteneri pentru acest eveniment.

Publicitate

Madame de Pompadour: “Sampania este singurul vin care lasa o femeie frumoasa, dupa ce aceasta a baut”.O calatorie in timp ne duce pe teritoriul actualei provincii Champagne, din Franta, unde au fost descoperite frunze fosilizate de vita de vie. Mai tarziu, Iulius Cezar si ostasii sai gasesc versantii Marnei plini de culturi de vie. Strugurii si vinul sunt la loc de cinste. Dar, in anul de gratie 92 d.H, imparatul Domitian porunceste sa se distruga toate plantatiile. Vinurile de sampanie concurau oare cu vinurilor aduse din Italia sau soldatii le “apreciau” prea mult si nu mai faceau cinste Romei? Doua secole mai tarziu, imparatul Probus da din nou unda verde cultivarii vitei de vie si fabricarii sampaniei.Vinurile de Champagne, erau in acele timpuri doar vinuri neacidulate, albe sau roze, putin spumoase. Spre sfarsitul secolului al XVII-lea, calugarii benedictini de la abatia Hautvilliers, si mai ales celebrul Dom Perignon, administratorul manastirii, pun insa bazele metodei “champagne”, prin care obtin un vin spumos, plin de savoare si prospetime. Se spune ca dupa ce l-a gustat pentru prima data, Dom Perignon ar fi exclamat: “Parca beau stele!”

Nu orice sampanie este “champagne”!
Orgoliosi, francezii considera ca adevarata sampanie poate fi fabricata doar in provincia Champagne, restul fiind stk20273wne sampanie 1doar  vinuri spumoase fabricate dupa metoda “Champagne”. Culturile de struguri pentru sampanie beneficiaza de conditii speciale de dezvoltare. Padurile din jur le protejeaza, iar solul calcaros, acoperit de un strat de pamant fertil, capteaza caldura soarelui si permite scurgerea apei, pastrand in acelasi timp umiditatea necesara. Pivnitele, sapate in solul calcaros, se intind pe galerii lungi de 200 de kilometri, pana la adancimi de 40 de metri, cu o temperatura (10-11 grade Celsius) si umiditate constante. Aici este locul de nastere al sampaniei.

Putina tehnica
Varietatile de struguri din care se face sampania sunt Chardonnay (albi), Pinot Noir si Meunier (negri). Ciorchinii sunt culesi si curatati cu grija, doar boabele bine coapte, intacte, intra la fabricarea bauturii. Din strugurii presati in teascuri largi se obtine primul must, baza sampaniei de calitate superioara. Urmeaza prima faza de fermentatie, iar cand lichidul s-a limpezit se trece la procesul propriu-zis.

Lungul drum spre perfectiune
Sampania se poate obtine dintr-un singur soi de struguri sau dintr-un amestec, al carui secret este pastrat, deoarece da savoarea recunoscuta a bauturii. Inainte de a fi imbuteliata se adauga drojdie pentru fermentare si o cantitate mica de zahar.
A doua fermentatie dureaza minimum un an sau mai multi pentru sampaniile de calitate superioara. Pentru a inlatura depunerile de drojdie, sticlele sunt rostogolite incet in fiecare zi, mai multe saptamani, pentru ca depunerile sa ajunga la nivelul dopului, de unde sunt eliminate. O alta metoda consta in racirea gatului sticlei la minus 20 de grade: odata cu bucata de gheata formata se indeparteaza si drojdia.
Lichidul se completeaza cu un amestec compus din sampanie invechita si zahar obtinut din trestie de zahar, pentru a da nastere noii generatii de sampanie.

Stiai ca?
– Sampania se pastreaza la o temperatura constanta de 8-14 grade Celsius, ferita de lumina si de curenti de aer?
– Sticlele trebuie sa fie depozitate culcat, pentru ca dopul sa nu se usuce?
– Ai nevoie de 1,5 kilograme de struguri pentru a obtine o sticla de sampanie de 0,75 litri?
Cum trebuie servita
– Sampania se toarna incet in pahare inalte cu picior, tip lalea, pentru a pastra aroma si spuma.
– Sticla se tine de baza, nu de gat.
– Sampania se serveste la o temperatura de 6-8 grade Celsius. Daca e racita mai mult isi pierde aroma, iar daca este mai calda nu mai face spuma.
– Pune sticla intr-o frapiera cu apa si gheata. Daca nu ai frapiera, pune sticla de sampanie in frigider (nu in congelator!) cu doua ore inainte de a o servi.
Sticlele de sampanie si numele lor ciudate
Sticla de sampanie de 0,75 l sau cea de 1,5 l cu care se stropesc invingatorii nu sunt singurele care se gasesc pe piata. Unele sticle ajung la capacitati pantagruelice, iar denumirile lor sunt inspirate de nume biblice.

Surse: www.121.ro, www.retete.eva.ro 

 

Oamenii de stiinta sustin ca trei cupe de sampanie, baute saptamanal, ar putea imbunatati starea de sprit, memoria si ar ajuta la ameliorarea efectelor date de boli precum Parkinson, Alzheimer sau atac cerebral.

De asemenea, sampania ajuta inima si circulatia. Cateva pahare cu sampanie pot sa scada presiunea sangvina si sa reduca riscul de infarct si boli de inima. Sampania contine antioxidanti, care va apara de radicalii liberi si protejeaza celulele, ajutand la refacerea lor cat mai rapid, potrivit taifasuri.ro.

Cum se prepara o bautura benefica pentru creier din… sampanie

Ingrediente pentru doua portii: 300 ml sampanie, 100 ml suc proaspat de portocale, 1 portocala.

Mod de preparare: Puneti sampania si sucul proaspat de portocale la racit. Puteti folosi si vin spumant alb, alegeti o varianta de vin sec. Puteti folosi, de asemenea, suc de portocale la cutie fara acid si fara adaos de zahar. Luati doua pahare inalte cu picior (flute). Turnati in fiecare pahar cate 50 ml suc de portocale. Turnati apoi sampania de sus, pentru a face spuma. Ornati cu jumatate de felie de portocala. Pentru a obtine un efect de cocteil de bar, inainte de a turna sucul de portocale si sampania in pahar, puneti cateva bobite de rodii pentru culoare si doua cuburi de gheata.

Slabeste cu sampania

Un regim special, sugerat de psihologii Universitatii din Roehampton, introduce in alimentatia persoanelor care au probleme cu greutatea, o bautura festiva: sampania. Potrivit principiului dietei cu sampanie, nici un aliment nu este interzis consumului, insa toate trebuie sa fie de foarte buna calitate, bogate in nutrienti si gustoase si, mai ales, sa totalizeze aproximativ 1.400 de calorii pe zi, scrie Agerpres.
Psihologul Dearbhla McCullogh explica faptul ca organismul se simte mult mai bine daca primeste in loc de hamburger si cartofi prajiti, o masa cu somon, salata verde si sampanie. “Sunteti mai putin tentati sa alegeti mancarea mai grasa”. “Majoritatea regimurilor interzic alcoolul si ciocolata. Atunci cand stii ca aceste lucruri nu sunt complet interzise, efectul psihologic poate fi puternic”, mai spune McCullogh.

Mai mult decat atat, potrivit unor studii ale cercetatorilor britanici, sampania duce la scaderea riscului de boli cardiace si Alzheimer, cand este consumata cu moderatie.

One Response to Sampania: originea, farmecul, beneficiile ei si cum sa slabesti cu sampania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 4 = 3

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie