Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Schimbarea face diferențele / Petre Țone demite și numește în funcții după pofte și fără reguli

Muzeul Civilizației Gumelnița din Oltenița și-a stabilit noul director în urma unei proceduri specifice modei pesediste.
Președintele României Klaus Johannis vorbea despre o altă politică în România, politică ce obligatoriu vizează și tehnica aleșilor locali ce se transformă cum ajung pe funcție în stăpâni dictatori, atitudine abordată greșit tot din cauza unei mentalități defecte, a anilor grei de comunism ce au lăsat amprente adânci, lipsei de modestie și dorinței acerbe de a conduce preferențial și coercitiv. Mentalitatea kagebistă rămâne preferata multor primari sau președinți de consilii județene din țară, iar interesele meschine ale politicii românești încalcă orice regulă juridică sau a bunului simț.

Muzeul de Arheologie
După ce Țone a câștigat alegerile, la scurt timp, din dorința de a schimba vechea conducere a muzeului, a numit în funcția de director al muzeului de arheologie pe perioade scurte determinate, pe unul dintre tinerii liberali ai orașului. Contractul încheiat se refăcea la o lună sau la trei luni, perspectivele unui concurs pe post nu se întrezăreau, dorința primarului de a amâna concursul ca și scurtele numiri în funcție ale directorului constituind căi de acces către intenții ascunse. Tânărul liberal a renunțat și la catedra de istorie, nebănuind ce schimbări ar fi putut aduce Țone în sistemul muzeal local. Așa cum s-ar fi putut observa din slalomurile oferite vieții de director de către Petre Țone printr-un artificiu de șefie, acesta a oferit scaunul de director în urmă cu aproximativ două luni altuia, lăsând în aer un om cu pregătire de specialitate, care reușise să aducă un suflu proaspăt muzeului și să inițieze activități benefice orașului, care colabora foarte bine cu seniorul muzeului, renumitul profesor dr. Done Șerbănescu, cercetător în arheologie, directorul muzeului de mai bine de 50 de ani.

Prof. dr. Done Șerbănescu

Prof. dr. Done Șerbănescu

Lucrurile nu sunt foarte clare în acel muzeu, bineînțeles că orice decizie luată de cine deține puterea așa cum o deține poate avea și consecințe pozitive dar și consecințe negative atunci când lucrurile se fac în grabă, preferențial, cu influență politică.
Procedura de numire a actualului director este cel puțin dubioasă, care ridică numeroase semne de întrebare.

Politicul – șef de șef în România, model urmat cu plusuri de Oltenița

Politicul se implică peste tot în România, de la putere de decizie cu privire la numiri de directori în instituții de sănătate și de învățământ, până la numiri de directori în instituții de cultură, artă sau arheologie, centre muzeale.
La Muzeul Civilizației Gumelnița în acest moment putem spune că postul de director îl ocupă tot profesorul Done Șerbănescu. Specialistul cercetător în arheologie știe numai el cum a consolidat muzeul, cum a îmbogățit obiectele de arheologie, piesele de muzeu păstrate cu sfințenie. În ciuda faptului că anii au trecut, Done Șerbănescu încă are forța necesară să lucreze pentru muzeul considerat parte din viața sa. Peste munca de zeci de ani de zile a acestui om nu se poate trece simplu cum cere primarul, un tip fără experiență și noțiuni în acest domeniu. Aici există un inventar pe care cercetătorul în arheologie nu-l poate lăsa pe mâna oricui, deși se pare că există niște presiuni în acest sens. În muzeul de arheologie din Oltenița există obiecte de patrimoniu al căror regim este de asemenea unul consfințit prin reguli de conservare.
Noul director este numit și impus de Țone, dar consursul pentru ocuparea postului încă nu s-a desfășurat. Și acesta se va ține tot după bunul plac al primarului.
Cei care servesc politica pesedistă se cred stăpâni pe viețile tuturor, iar dacă oamenii stau pe margine și nu vor să facă nimic ci doar să asiste pasivi și neputincioși la o degringoladă morală și de bun simț, se va ajunge la un soi de regim asemănător cu ”ferma animalelor”.

Noul Regulament de funcționare a muzeului emis și votat de consilieri. Oare care este scopul schimbării celui vechi?

La ședința ordinară recentă a fost prezentat noul Regulament de funcționare și organizare a muzeului, deși nu acesta ar fi fost cel mai important lucru de schimbat în acel muzeu. Instituția de arheologie avea un Regulament care putea fi respectat foarte bine în continuare, așa cum s-a respectat și până în prezent, deși nu de un Regulament depind niște proiecte într-un muzeu.

IMG_0361
Primarul Țone ar trebui să știe că vremurile acelea cărora le este tributar prin mentalitate și concepții au apus de mult, ar trebui să conștientizeze faptul că Oltenița trebuie să meargă spre ”înainte” și nu în sens invers. Primarul Petre Țone ar trebui să nu mai ia decizii preferențial ci în funcție de competențe profesionale și nici să procedeze așa de hei-rupist atunci când face schimbări de trupe.
Primarul Țone a ținut ca la finalul ședinței ordinare din februarie să aducă niște laude actualului director fără să se știe pentru ce, cu atât mai mult cu cât acesta a fost numit în funcție cu puțin timp în urmă. Este posibil ca primarul Țone să fi greșit și să fi pronunțat alt nume decât Mihai Neagu, pe ale cărui proiecte muzeul lucrează în prezent și căruia nu i-a oferit nici șanse și nici posibilitatea de a face mai mult pentru singurul lăcaș de cultură din municipiul nostru, cu toate că Neagu merita.
În aceeași ședință de Consiliu Local reunită lunar s-a decis și numirea a doi membri în Consiliul de Administrație al Muzeului Civilizației Gumelnița. Este vorba de consilierii locali Tudor Gorneanu și Elena Dulceață.

IMG_0357

Enumerăm mai jos condițiile minime pentru înscrierea la un concurs pentru postul de director de muzeu:

Cerere de înscriere la concurs;
Copia actului de identitate;
Curriculum vitae model european cf. HG nr. 1021/2004;
Copie după diplomele de studii;
Diploma/atestatul în domeniul managementului cultural, sau după caz, documente care să ateste experiența managerială;
Copia carnetului de muncă, conformă cu originalul, sau, după caz, o adeverinţă care să ateste vechimea în muncă, în meserie şi/sau în specialitatea studiilor;
Cazier judiciar– în cazul persoanelor cu cetățenie română sau acte similare în situația persoanelor cu altă cetățenie;
Declaraţie pe proprie răspundere că are capacitate deplină de exerciţiu;
Scrisoare medicală.

Laura Suzeanu

One Response to Schimbarea face diferențele / Petre Țone demite și numește în funcții după pofte și fără reguli

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 87 = 91

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie